Όπως και στην Ε.Ε. έτσι και στην Κύπρο η κυβέρνηση να στηρίξει τους δανειολήπτες, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας, Χάρης Πολυκάρπου
Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη λάβει μέτρα στήριξης των δανειοληπτών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα επιτόκια και άλλες τόσες βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας μέτρων. Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από σχετικό αίτημα του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου.
Αν η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχε πολιτική βούληση για στήριξη της κοινωνίας θα μπορούσε να μελετήσει τα πορίσματα της έρευνας και να τ’ αξιοποιήσει. Αντί τούτου συνεχίζει να κρύβεται. Χωρίς σχεδιασμό, αρνείται να λάβει μέτρα -παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- και εναποθέτει τις ελπίδες της στη δήθεν καλή θέληση των τραπεζών.
Η κοινωνία όμως γνωρίζει που μας οδήγησαν στο παρελθόν οι «καλές προθέσεις» των τραπεζών. Για αυτό αναμένει ότι το κράτος και η κυβέρνηση θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με συγκεκριμένα μέτρα όπως:
Πρώτο, την ετοιμασία σχεδίου ρύθμισης οφειλών και κάλυψης μέρους των τόκων για δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη, στις περιπτώσεις μεγάλων αυξήσεων στο επιτόκιο δανεισμού.
Δεύτερο, τον καθορισμός οροφής για επιτόκια που αφορούν στεγαστικά δάνεια, ιδιαίτερα στα επενδυτικά ταμεία που δεν έχουν κόστος καταθέσεων.
Τρίτο, την αξιοποίηση των δυνατότητων του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για μερική παγοποίηση δόσεων και μεταφορά πληρωμών στο τέλος του δανείου.
Δεν περιμένουμε οι τράπεζες να κάνουν κοινωνική πολιτική. Στο κράτος ανήκει αυτός ο ρόλος για αυτό και οφείλει να στηρίξει αποτελεσματικά την κοινωνία.