Σε χαιρετισμό του στο 3ο ετήσιο συνέδριο, «Η Αριστερά και το Κυπριακό», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού Γ.Γ. τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναιεπιτακτικό καθήκον του κάθε πατριώτη, του κάθε ελληνοκύπριου και τουρκοκύπριου, ανεξάρτητα πολιτικών ή και ιδεολογικών πεποιθήσεων, να εργαστεί για σπάσιμο του αδιεξόδου.
Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Άντρου Κυπριανού:
“Θέλω να χαιρετίσω το 3ο Ετήσιο Συνέδριο «Η Αριστερά και το Κυπριακό» και να συγχαρώ τους οργανωτές. Σταδιακά το Συνέδριο μετατρέπεται σε θεσμό. Θεσμός που είναι χρήσιμος στην εποχή μας. Οι προβληματισμοί και οι αναζητήσεις στον χώρο της Αριστεράς, σε αυτή την κρίσιμη για την ανθρωπότητα φάση, είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι. Το Συνέδριο σας συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ζούμε σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι μεταλλάξεις του όμως εδράζονται στην ίδια δυστυχώς ουσία: την ύπαρξη και διαιώνιση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Κατ’ ακρίβειαν της υπερεκμετάλλευσης από μια συνεχώς συρρικνούμενη ολιγαρχική ομάδα της συντριπτικότατης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη μας, ανεξάρτητα από το αν ζουν στην Αφρική, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική ή στην Αυστραλία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 1% του πληθυσμού του πλανήτη μας κατείχε το 82% του συνολικού πλούτου, το 2017. Αυτό από μόνο του λέει και καταδεικνύει πάρα πολλά.
Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό, που χαρακτηρίζει το σημερινό κόσμο που μας περιβάλλει. Είμαστε μάρτυρες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Το κόστος αυτής της κρίσης το φορτώνονται ως συνήθως οι ευρύτερες μάζες των εργαζομένων. Αυτό τη στιγμή που δημιουργούνται προϋποθέσεις μεγιστοποίησης των υπερκερδών με περαιτέρω αυξήσεις στις επενδύσεις κεφαλαίων στα στρατιωτικο-βιομηχανικά συγκροτήματα, καθώς και στην προαγωγή πολέμων για την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων καπιταλιστικών δυνάμεων.
Προσπάθησα, με δυο λόγια και σε πολύ γενικές και συνοπτικές γραμμές να σκιαγραφήσω τη διεθνή ρευστή κατάσταση στις μέρες μας. Όσο κι’ αν δεν το επιθυμούμε, όσο και αν το παραγνωρίζουν μερικοί, επηρεάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έμμεσα, αλλά και άμεσα τις διαφοροποιούμενες εξελίξεις και στο δικό μας κυπριακό μικρόκοσμο.
Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση να χαιρετίσουμε το Συνέδριο σας και να αναπτύξουμε βασικές διαχρονικές θέσεις και τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό και με τις τρέχουσες εξελίξεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν και επιδρούν τόσο στις εξελίξεις, όσο και στην πορεία της Κύπρου.
Ο διάλογος μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης Αριστεράς και όχι μόνο, αλλά και με το σύνολο της κοινωνίας και τους ενεργούς πολίτες, μας ενδιαφέρει ως πολιτικό κόμμα. Κανένας δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Μόνο με το διάλογο μπορούν να γίνουν κατανοητές θέσεις, τοποθετήσεις και προσεγγίσεις σε πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα ζητήματα, που ταλανίζουν ευρύτερες μάζες του λαού. Είναι μάλιστα θεμιτή και επιθυμητή η προοπτική επίτευξης δημιουργικών συνθέσεων, πάντα προς όφελος του λαού.
Όσο και να συζητούμε για τις παγκόσμιες εξελίξεις, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, τις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στη διεθνή σκακιέρα, η ασφάλεια και η όποια προοπτική που θα προωθεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας – Ε/κ και Τ/κ – δεν μπορούν να επιτευχθούν όσο παραμένει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα, όσο συνεχίζεται η κατοχή και η διαίρεση.
Για το ΑΚΕΛ πρώτιστος στόχος εξακολουθεί να παραμένει η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας σε συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, στο οποίο οι δυο Κοινότητες θα συμμετέχουν στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Σ’ αυτή τη λύση Ε/κ και Τ/κ μπορούν να καταλήξουν μόνο στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Εκεί θα πρέπει να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο της λύσης. Για να το πετύχουν πρέπει να αξιοποιήσουν τόσο το κεκτημένο των συνομιλιών, όσον επίσης και το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.
Σύντομα ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την κατάρρευση της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Είναι δυστυχώς άγνωστο μέχρις στιγμής πότε θα επανεκκινήσει η διαδικασία. Ταυτόχρονα στις δυο πλευρές του διαχωριστικού συρματοπλέγματος ενισχύονται οι φωνές που επιδιώκουν τη διατήρηση του χωρισμού, καλλιεργώντας το φανατισμό, την εχθρότητα, τη μισαλλοδοξία. Την ίδια στιγμή προωθείται όλο και πιο φανερά η ιδέα είτε της παραμονής της ντε φάκτο κατάστασης, είτε των δυο χωριστών κρατών.
Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τέτοιες ή και άλλες παρόμοιες θέσεις, αλλά ούτε και με τη συνέχιση του παρατεταμένου αδιεξόδου. Γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις όχι μόνο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και δημιουργίας προοπτικής για σύντομη κατάληξης τους σε κοινά αποδεκτή λύση.
Πρέπει όμως να είναι αντιληπτό ότι όσο κι αν εμείς προσπαθούμε, αν δεν επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση από τους δυο ηγέτες, η επανέναρξη των συνομιλιών είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται η προσπάθεια να παραμείνει μακριά από τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια σκοπιμότητας και τις όποιες προκαταρκτικές προϋποθέσεις και όρους.
Είναι κατανοητό ότι η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης εξυπηρετεί μόνο όσους ερωτροπούν με τη μη λύση. Εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους εκτροχιασμού του Κυπριακού από τα πλαίσια του ΟΗΕ με αρνητικότατες επιπτώσεις στο σύνολο του λαού μας. Το παρατεταμένο αδιέξοδο διευκολύνει την κατοχική Τουρκία να ασκεί όλο και πιο αυξανόμενες πιέσεις στην τ/κ Κοινότητα για αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα επιχειρεί αλλοίωση του χαρακτήρα και αφομοίωση της.
Παρακολουθούμε την ίδια στιγμή με αγωνία τα τεκταινόμενα στη γειτονιά μας. Ο πόλεμος, οι καταστροφές, οι νεκροί, η διάλυση ολόκληρων χωρών είναι στην ημερήσια διάταξη. Εμείς ανησυχούμε γιατί όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα θα έρθει και η σειρά του δικού σου. Όσοι στην ε/κ πλευρά πιστεύουν ότι η ζωή μας θα συνεχίσει ανεπηρέαστη, όπως σήμερα, απατούνται. Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο και το κλείσιμο της όποιας προοπτικής επανέναρξης του διαλόγου θα προκαλέσει πολλά δεινά. Θα υπάρξει σταδιακή διολίσθηση και ολοένα θα οδηγούμαστε πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση. Αυτό δεν θα είναι το τέλος του δρόμου αλλά δυστυχώς η αφετηρία για νέες πιο οδυνηρές περιπέτειες για την Κύπρο και το λαό μας.
Είναι ως εκ τούτου επιτακτικό καθήκον του κάθε πατριώτη, του κάθε ελληνοκύπριου και τουρκοκύπριου, ανεξάρτητα πολιτικών ή και ιδεολογικών πεποιθήσεων, να εργαστεί για σπάσιμο του αδιεξόδου. Να συμβάλει στην άσκηση πίεσης στους δυο ηγέτες για να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο των επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.
Σ’ αυτό τον αγώνα η κυπριακή Αριστερά και το ΑΚΕΛ πάντα απαντούσαν παρών και έτσι απαντούν και σήμερα.
Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.”