Ο εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Κώστας Γαβριηλίδης, δήλωσε σήμερα ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δεν προχώρησε αβασάνιστα στο να επιβάλει τόκο 4,5% σε όλους τους καθυστερημένους λογαριασμούς αλλά το έπραξε μετά από έντονο προβληματισμό και πιεστική ανάγκη, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι οι οφειλές από καθυστερημένους λογαριασμούς υπερβαίνουν τα τα 50 εκ. ευρώ.
Αυτή η κατάσταση, δημιουργεί πρόβλημα στην ΑΗΚ, άρα θέλουμε με το μέτρο αυτό να μειώσουμε αφενός το κόστος που οι καθυστερήσεις αυτές συνεπάγονται για την Αρχή, διότι κι εμείς πληρώνουμε τόκους σε δάνεια που έχουμε και τα οποία υπερβαίνουν το 0,5 δις ευρώ.
“Με το μέτρο προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος εισπράττοντας ένα μέρος των εξόδων αυτών πίσω. Λέω μέρος, διότι οι τόκοι που πληρώνει η ΑΗΚ στα δάνεια της υπερβαίνει το 4,5%. Το άλλο θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αντικίνητρο σε αυτούς που αν και μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Αρχή δεν αποκόπτει ελαφρά τη καρδία την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πελάτες της είτε αυτοί είναι εμπορικοί είτε βιομηχανικοί είτε οικιακοί αλλά δεν γίνεται να υπάρχουν καθυστερημένοι λογαριασμοί πολλών μηνών”, πρόσθεσε.
Βέβαια, συνέχισε, ο κ. Γαβριηλίδης, έχουν εξαιρεθεί οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δεν θα καταβάλουν οποιονδήποτε τόκο κι έτσι δεν μπορεί να πει κάποιος γι αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν ότι πρέπει να εξαιρεθούν.
“Αυτές οι ομάδες που έκρινε η Πολιτεία ότι είναι ευάλωτες και χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο. Οι άλλοι είναι δίκαιο να πληρώνουν, και προς αυτούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Διότι το έξοδο που δημιουργούν αυτοί που δεν είναι συνεπείς με τον ένα ή άλλο τρόπο, το πληρώνουν αυτοί που είναι συνεπείς. Ως εκ τούτου, είναι δίκαιη και σωστή η εισαγωγή αυτού του μέτρου”, πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της ΠΟΒΕΚ, είπε πως “το μέτρο αυτό λήφθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ που εξαίρεσε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και δεν έγινε αναφορά για εξαίρεση της ΠΟΒΕΚ”.
Ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως η ΑΗΚ θέλει να μειώσει και τα 51 εκ. καθυστερημένους λογαριασμούς και αναμένει από όλους τους πελάτες της να πληρώνουν από τώρα και στο εξής την τρέχουσα κατανάλωση των λογαριασμών τους και οι πελάτες που έχουν συσσωρεύσει καθυστερημένα ποσά, μεγάλες οφειλές, σε εκείνους θα γίνουν ευκολίες πληρωμής.
Αυτό θεωρούμε, σημείωσε, ότι ευκολύνει την ΑΗΚ στην είσπραξη του ποσού αλλά διευκολύνει και τους ίδιους τους πελάτες μας.
Αναφορικά με τους μεγαλοοφειλέτες είπε πως “αυτή την στιγμή οι εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες μας χρωστούν 17,5 εκ., όλοι οι οικιακοί 12 εκ. – ένα από τα 12 αυτά εκ. το χρωστούν οι οικιακοί που είναι ενταγμένοι στις ευάλωτες ομάδες-, 2,3 εκ. χρωστούν οι Κυβερνητικές Υπηρεσίες, 1,4 εκ. οι κοινότητες και άλλα 1,4 εκ. οι Δήμοι. Είναι λογαριασμοί που είναι ανοικτοί δηλαδή παίρνει ρεύμα ο κόσμος. Τα υπόλοιπα είναι 16,5 περίπου εκ. αφορούν τελικούς λογαριασμούς που έχουν κλείσει και σε αυτούς υπάρχουν όλες οι ομάδες του πληθυσμού”.
Οι λόγοι που επικαλούνται οι πλείστοι μεγαλοοφειλέτες προς της Αρχή, είναι η οικονομική κρίση.
Οπως ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης, οι Κυβερνητικές Υπηρεσίες χρωστούσαν 4,5 εκ. ευρώ το τέλος του 2013 ενώ τώρα χρωστούν 2,3 εκ. – μια σημαντική μείωση 49%.
“Ολους τους λογαριασμούς η ΑΗΚ φροντίζει να τους εισπράξει, δεν έχει κανένα δικαίωμα να χαρίσει ρεύμα σε οποιονδήποτε. Το ποσό των 4,5% αφορά ετήσιο επιτόκιο, άρα είναι μικρή επιβάρυνση που θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο. Για ένα λογαριασμό που αποστέλλεται, η ΑΗΚ έχει ήδη πληρώσει μεγάλο μέρος του λογαριασμού αυτού – στο καύσιμο και στο ΦΠΑ ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου”, συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι το ποσοστό κέρδους της ΑΗΚ από ένα λογαριασμό είναι πολύ χαμηλό για να μπορεί η Αρχή να απορροφήσει κι αυτό το έξοδο που επιβάλλουν αυτοί οι μη συνεπείς πελάτες.
Σε άλλη ερώτηση αν θα μειωθεί η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος στους επόμενους μήνες, ο κ. Γαβριηλίδης, είπε πως αυτό θα γίνει αν εξευρεθεί φθηνότερο καύσιμο.
“Μια απλή αναφορά στους λογαριασμούς της Αρχής καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του λογαριασμού πηγαίνει στο καύσιμο ή και στις φορολογίες. Από κάθε 100 σεντ, τα 20 σεντ πάνε στο ΦΠΑ είτε στις Υπηρεσίες Δημόσιας Ωφελείας είτε στις ΑΠΕ. Τα ΄άλλα 60 σεντ είναι για το καύσιμο και απομένουν 20 σεντ για την ΑΗΚ. Δεν μπορεί η Αρχή από τα 20 σεντ που έχει, να πληρώνει τόκους των δανείων, το προσωπικό της, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, το αναπτυξιακό πρόγραμμα, την συντήρηση εξοπλισμού και να λειτουργεί κανονικά”, κατέληξε.