Αγωγή κατά Μητροπολίτη Αθανάσιου και Μονής Μαχαιρά για προσηλυτισμό

Η εκπαιδευτικός Μαρία Θεοδούλου από τη Λευκωσία,  μαζί με τον σύζυγο της, Φρίξο, καταχώρησαν αγωγή εναντίον του Μητροπολίτη Αθανάσιου, του ηγούμενου Επιφάνιου, της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις τους.

“Είμαστε ανεπιφύλακτα πεπεισμένοι ότι στη Μονή Μαχαιρά ο γιος μας βασανίζεται και χρειάζεται βοήθεια… Δεχόμαστε απειλές ότι αν συνεχίσουμε ο γιος μας θα μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου… Η οικογένεια μου ακρωτηριάστηκε… Από τον Ιούλιο του 2007 που ο γιος μου εισήχθηκε στη Μονή Μαχαιρά είναι σαν να μην υπάρχει…”.

Η εξέταση της μητέρας έγινε σήμερα ενώπιον του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, μέσα στα πλαίσια της ακρόασης της αγωγής, με την οποία ζητούνται αποζημιώσεις μέχρι και €2.000.000.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι ο γιος τους εγκλωβίστηκε από τους εναγόμενους και μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει τον μοναχισμό.

Όπως ανέφερε σήμερα η μητέρα “η οικογένεια της ακρωτηριάστηκε από τότε που ο γιος της Γιώργος εισήχθηκε στη Μονή Μαχαιρά”, για να προσθέσει πως η ανεξήγητη συμπεριφορά της Μονής Μαχαιρά τραυμάτισε τον οικογενειακό θεσμό, ενώ έκτοτε ο γιος της είναι σαν μην υπάρχει.

“Ο ίδιος δεν μας επισκέπτεται καθόλου. Οι δικές μας οι επισκέψεις είναι συγκεκριμένες, όπως όλων των προσκυνητών της Μονής, ενώ δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς μαζί του. Η συνεισφορά του στο να ξεπεράσουμε δυσάρεστες καταστάσεις μέσα στο σπίτι (θανάτους, χωρισμούς κλπ) είναι ανύπαρκτη. Μας λείπει η συμβολή του. Είμαστε ανεπιφύλακτα πεπεισμένοι ότι στη Μονή βασανίζεται και χρειάζεται βοήθεια”, είπε η μάνα.

Συνέχισε λέγοντας ότι “η μόνη βοήθεια που παρέχεται στο Γιώργο μέσα στη Μονή είναι από εμάς τους γονείς του και αυτό μας φορτώνει με άγχος και αγωνία, αφού δεν έχουμε βοήθεια από κανένα”, για να προσθέσει πως το πρόβλημα του Γιώργου έχει επιπτώσεις και στη ζωή της κόρης της, η οποία βιώνει το τεράστιο φορτίο μαζί με τους γονείς της τα τελευταία χρόνια.

“Ασχολούμαστε συνεχώς”, ανέφερε, “με το πρόβλημα του Γιώργου και η κόρη μας φορτώνεται το πρόβλημα, γεγονός που μας μας προκαλεί άγχος. Με αποτέλεσμα να διαλύεται η προσωπική και η επαγγελματική μας ζωή, ενώ η κόρη μου να μην προχωρά με τη ζωή της”.

Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση της κ. Θεοδούλου, η ίδια δεν γνώριζε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τη ρασοφορία του γιου της, όπως επίσης, δεν γνώριζε ότι ο γιος της από απλός ρασοφόρος έγινε μεγαλόσχημος μοναχός.

“Σε μια από τις επισκέψεις μου στη Μόνη βρήκα το Γιώργο με το ράσο, ενώ αρχικά μου έλεγε ότι ήταν απλός επισκέπτης στη Μονή. Τον Ιούνιο του 2007 σε μια άλλη μια επίσκεψη μου μου είπαν ότι ο Γιώργος ήταν πλέον ο πάτερ Ιουστίνος”, είπε η κ. Θεοδούλου.

Συνέχισε διερωτηθείσα πώς ο γιος της έγινε πάτερ χωρίς την ευχή της μάνας, σημειώνοντας ότι την ίδια απορία εξέφρασε στο γέροντα εκείνο το διάστημα και ο ίδιος της απάντησε ο ότι η ευχή του γέροντα επισκιάζει την ευχή της μάνας.

Επίσης, η κ. Θεοδούλου είπε ότι ζήτησε τόσο προσωπικά, όσο και μέσω του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Μοναχών, ο οποίος συστάθηκε με πρωτοβουλία δική της, να της απαντηθεί επίσημα αν ο γιος της είναι μοναχός και αν υπηρετεί την Εκκλησία της Κύπρου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να λάβει απάντηση.

Είπε ακόμα ότι έχουν γίνει καταγγελίες στην αστυνομία, στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις συνθήκες διαβίωσης των μοναχών στην Μονή Μαχαιρά, καθώς επίσης ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Επιπλέον, είπε ότι επισκέφθηκε δύο φορές τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος της είπε ότι “δεν μπορεί ένας επιστήμονας να είναι κλεισμένος στις καμαρούδες της Μονής” και της υποσχέθηκε ότι θα τον μεταφέρει στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα μπορούσε να προσφέρει λόγω της επιστημοσύνης του.

Εντούτοις, σημείωσε, δεν έγινε τίποτα, όπως επίσης δεν έγινε τίποτα και με το αίτημα να μεταφερθεί ο Γιώργος στο γραφείο της Αρχιεπισκοπής στις Βρυξέλλες.

Επίσης, ανέφερε ότι οι προσπάθειες για το παιδί της έφτασαν μέχρι τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παιδείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και αυτές οι προσπάθειες κατέληξαν στο κενό.

Σύμφωνα με τη μητέρα, η οικογένεια της δέχεται απειλές. “Δεχόμαστε απειλές ότι εάν συνεχίσουμε ο γιος μας θα μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου”, είπε.

Συνεχίζεται η διαδικασία με την αντεξέταση από τους συνηγόρους των εναγομένων

Η ακρόαση της αγωγής θα συνεχιστεί στις 6 Δεκεμβρίου του 2016, οπότε και η κ.Θεοδούλου αναμένεται να αντεξεταστεί από τους συνηγόρους των εναγομένων, Μάριο Χαρτζιώτη, Χρίστο Ιωάννου, Θάλεια Ραφτοπούλου, Θεανώ Μαυρομουστάκη και Λεωνίδα Γεωργίου.

Σημειώνεται ότι για τους δύο γονείς εμφανίζεται ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης.

Στο μεταξύ, το δικαστήριο προγραμμάτισε τη συνέχιση της διαδικασίας στις 8 και 19 Δεκεμβρίου, με τη διαδικασία να αρχίζει στις 10:30, ενώ ανέβαλε τις προγραμματισμένες ακροάσεις στις 14 και 15 Νοεμβρίου του 2016, λόγω κωλύματος του δικαστηρίου.