Του Χριστοφόρου Λευτέρη*
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει Κύπριος Πολίτης που να μην αναγνωρίζει τη προσφορά και τους σκληρούς αγώνες του Κύπριου Αγρότη για τον τόπο μας. Διαχρονικά οι αγρότες αποτέλεσαν τον κύριο πυλώνα της Ανάπτυξης της Κυπριακής Οικονομίας, της διατήρησης της Υπαίθρου μας, της τεράστιας συνεισφοράς στην κοινωνία και της διαφύλαξης του Περιβάλλοντος μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι εξαιτίας των σκληρών απαιτήσεων του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, των τεράστιων και ανυπέρβλητων προβλημάτων, υπήρξε συρρίκνωση του καθώς και γήρανση του Αγροτικού Πληθυσμού.
Στην οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων δοκιμάσθηκε ακόμη περισσότερο ο Αγροτικός Τομέας, αλλά ταυτόχρονα απέδειξε και την ανθεκτικότητα και την χρησιμότητα του για τον τόπο μας, αφού η Γεωργοκτηνοτροφία συνέχισε να παράγει και να διατηρεί θέσεις εργασίας. Επίσης δημιούργησε νέες προοπτικές για νέους ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι ο Γεωργοκτηνοτροφικός Τομέας έχει μέλλον και προοπτική.
1. ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ Ε.Ε. Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. από το 2004, που είναι γνωστό ότι εφαρμόζεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ΚΑΠ. Μία μακρόπνοη Αγροτική Πολιτική που εγκαθιδρύθηκε από τις πρώτες έξι χώρες της Ε.Ο.Κ., το 1962 και έκτοτε συνεχίζει να αποτελεί το βασικό στήριγμα του Αγρότη, αφού ξεκίνησε διαθέτοντας το 70% του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και σήμερα το 40% του Προϋπολογισμού της Ε.Ε., περίπου 60 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ετησίως, η πιο σημαντική χρηματοδοτική στήριξη από το Προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Σημειώστε όμως ότι η συμμετοχή της Γεωργίας σήμερα στο Ακαθάριστο Εισόδημα της Ε.Ε. μειώθηκε στο 3%, όμως αποτελεί το εισόδημα του 20% του πληθυσμού που βρίσκεται σε αγροτικές περιοχές, που χωρίς τη Γεωργοκτηνοτροφία θα κινδύνευαν με αφανισμό. Οι τομείς της Γεωργίας και των Τροφίμων είναι σημαντικό μέρος της οικονομίας της Ε.Ε. αφού αντιπροσωπεύει 15 εκατ. θέσεις εργασίας (8,3% της συνολικής απασχόλησης). Ακόμη η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων και ποτών στον κόσμο, με αξία παραγωγής περίπου 675 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Αποτελεί σημαντική επιτυχία η αυτάρκεια της Ε.Ε. σε βασικά γεωργικά προϊόντα που διασφαλίζουν την ευημερία των πολιτών και την διατήρηση της Υπαίθρου.
Έτσι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική σημασία της γεωργίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ της Ε.Ε.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. μέχρι το 2020 είναι 408 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, με 313 ΔΙΣ ΕΥΡΩ να προορίζονται σε άμεσες πληρωμές για τους αγρότες και 96 ΔΙΣ ΕΥΡΩ για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τα υπόλοιπα για στήριξη των Εξαγωγών.
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει σημαντικά κονδύλια και το πράττει τα τελευταία χρόνια είτε μέσω του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και με άλλους τρόπους. Όμως απαιτείται εντατικοποίηση της προσπάθειας μας γιατί οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες είναι τεράστιες.
2. ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. Η Ευρώπη γηράσκει, όχι μόνο γενικώς αλλά και στον Αγροτικό πληθυσμό. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η μείωση και η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στη Κύπρο. Συγκεκριμένα 4,5 εκατομμύρια γεωργοί σε σύνολο 13,7 εκατομμυρίων αγροτών στην Ευρώπη είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, δηλαδή το 30% και μόνο το 6% των παραγωγών είναι κάτω των 35 ετών. Περίπου το 86% των Αγροτών είναι άνω των 40. Στην ΚΑΠ υπάρχει πρόνοια για στήριξη των νέων αγροτών.
Μόνο με γενναία κίνητρα στους νέους αγρότες θα πετύχουμε την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού δυναμικού της γηραιάς Ηπείρου. Μόνο οι νέοι αγρότες μπορούν να διασφαλίσουν τα επιτεύγματα της Ε.Ε στον Αγροτικό Τομέα.
Η Κύπρος οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες διασφάλισης και προσέλκυσης νέων αγροτών που δημιουργεί νέα δυναμική για την αγροτική οικονομία, νέες θέσεις εργασίας και διατήρηση της ζωής στην Ύπαιθρο καθώς και πολλές άλλες θετικές συνέργειες στην οικονομία και τη κοινωνία.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠ ΤΗΣ Ε.Ε.
Αυτό που και η ίδια η Ευρώπη υποστηρίζει οφείλουμε να το καταστήσουμε πράξη και στη Κύπρο. Δηλαδή με βασικούς πυλώνες τις πιο φίλο περιβαλλοντολογικές γεωργικές πρακτικές, επένδυση στους νέους αγρότες καθώς και στην έρευνα και διάδοση γνώσεων, να υπάρξει δικαιότερο σύστημα ενισχύσεων και να κατοχυρωθεί και ενισχυθεί η θέση των αγροτών στη Τροφική Αλυσίδα. Ακόμη να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών σήμανση της ποιότητας. Με τη σήμανση αυτή, με την αναγραφή της γεωγραφικής προέλευσης και της χρήσης παραδοσιακών μεθόδων ή συστατικών, π.χ. Βιολογική Γεωργία, συμβάλλει επίσης τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά στις αγορές.
Δεν είναι δυνατόν οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουν. Πρέπει να κατοχυρώνεται η ποιότητα των προϊόντων, να προστατεύεται ο καταναλωτής από παραπλάνηση και να αποδίδεται στον παραγωγό η προστιθέμενη αξία που δικαιούται.
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1. Αναγκαιότητα κατοχύρωσης όλων των αγροτικών μας προϊόντων με την Ονομασία Προέλευσης και τη Γεωγραφική ένδειξη.
2. Η κατοχύρωση του χαλουμιού, αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα.
3. Η δυνατότητα εγκατάστασης από τους Αγρότες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά, Αιολικά κ.α.) με τη διαδικασία του NETMETERING.
4. Πλήρης αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.
ΚΑΠ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Όπως αναφέραμε η ΚΑΠ για το 2014-2020 ανέρχεται σε 408 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Η ενίσχυση στον Αγροτικό Τομέα αποτελεί την μεγαλύτερη ενίσχυση από όλους τους τομείς της Ε.Ε. Και αντιπροσωπεύει 4 ΕΥΡΩ για κάθε 10 ΕΥΡΩ που δαπανά η Ε.Ε.
Οι Εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές παίζουν ρόλο στη διαχείριση του προγράμματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής το Αγροτικό Πρόγραμμα έχει περίπου 8 εκατομμύρια δικαιούχους.
*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.- Ευρωβουλευτής