Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την προσέλευσή του στο 22ο τακτικό, παγκύπριο συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους προχώρησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την προσέλευσή του στο 22ο τακτικό, Παγκύπριο συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ. Ερωτηθείς για την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, απάντησε:
«Παραμένουμε σε μη επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s, όμως για πρώτη φορά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s βάζει σε θετική τροχιά, με θετική προοπτική την κυπριακή οικονομία και είναι το προτελευταίο σκαλοπάτι για την αναβάθμιση και από τον Moody’s σε επενδυτική βαθμίδα. Πρέπει όμως να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία, στις αναγκαίες τομές και αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω τα ΜΕΔ, καθώς επίσης σημαντικό είναι να μην εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά και γι’ αυτό πρέπει όλοι ν’ αναμένουμε την απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο. Θεωρώ πως αν ξεκαθαρίσουν αυτοί οι δυο παράμετροι, τόσο όσο αφορά το κρατικό μισθολόγιο όσο και τη μείωση των ΜΕΔ, η Κύπρος θα είναι στην επενδυτική βαθμίδα και από τον Μoody’s. Όμως αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να φτάσουμε την οικονομία μας στην αξιολόγηση ΑΑΑ. Δύσκολος ο δρόμος, είμαστε συνετοί κι υπεύθυνοι κι αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, να έχουμε ξανά την οικονομία μας στην ανώτατη επενδυτική βαθμίδα».
Σε ερώτηση αναφορικά με το αν είναι αρνητική η απόφαση του Ανωτάτου προς την κυβέρνηση για το κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι: «Δεν θέλω να προκαταλαμβάνω αποφάσεις δικαστηρίου και να κάνω υποθέσεις. Ν’ αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου».
Σε άλλη ερώτηση κληθείς να σχολιάσει με την ευκαιρία της αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις ΗΠΑ και τη συνέλευση των ΗΕ, την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι:
«Νομίζω ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες ότι χωρίς να υπάρξει συμφωνία στους όρους εντολής δεν είναι διατεθειμένος να ξαναμπεί σε μια διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου με την προσωπική του εμπλοκή. Ο κ. Γκουτερες μιλά ξεκάθαρα. Βρέστε συμφωνία στους όρους εντολής και είμαι διατεθειμένος ν’ αναλάβω μια νέα πρωτοβουλία. Είναι γι’ αυτό που εμείς στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στους όρους εντολής γιατί είναι η δική μας πλευρά που επιδιώκει και θέλει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Να πω και μια εκτίμηση. Ενδεχομένως χωρίς συμφωνία στους όρους αναφοράς, δεν θα γίνει ενδεχομένως κατορθωτή ούτε και η συνεύρεση Αναστασιάδη-Ακιντζί μαζί με τον ΓΓ. Οι συναντήσεις κατ’ ιδίαν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν, αλλά στο να υπάρξει κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ, διαβάζοντας τη δική του δήλωση, θεωρώ ότι χωρίς τους όρους αναφοράς ούτε αυτό θα είναι κατορθωτό».
Σε ερώτηση αν ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου εκτιμά ότι θα συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι «ουδείς αμφισβητεί την καλή πρόθεση της δικής μας πλευράς και το κάνω ξεκάθαρο ως Δημοκρατικός Συναγερμός. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να μας προβληματίσει όλους, ποια είναι η εικόνα που σχηματίζει ο διεθνής παράγοντας. Αν ένα πρόβλημα 45 χρόνων οι πλευρές δεν μπορούν να βρουν μια συμφωνία στους όρους εντολής, πως θα είναι διατεθειμένη η διεθνής κοινότητα να βάλει χρόνο κι ενέργεια για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Φυσικά εμείς γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται γιατί δεν έχουν συνομολογηθεί και συμφωνηθεί οι όροι εντολής και είναι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας, αλλά η διεθνής κοινότητα κάνει την ανάγνωση αν υπάρχει ή όχι προοπτική στο να μπουν σε μια νέα διαδικασία για το κυπριακό. Είναι γι’ αυτό που ως Δημοκρατικός Συναγερμός και προσωπικά ανησυχώ, γιατί χωρίς την επανέναρξη του διαλόγου η ένταση θα συνεχίζει και στην ΑΟΖ μας και στα Βαρώσια. Και δυστυχώς οι Τούρκοι που πολλές φορές δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το τι λεν, ό, τι λένε το κάνουν στην πράξη και παράνομα. Γι’ αυτό και χρειάζεται ενότητα στο εσωτερικό για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες περιόδους».
Ερωτηθείς τέλος και ως προς την εκτίμησή του για τα όσα λέει και πράττει η Τουρκιά, αν θα υπάρξει διάθεση από πλευράς Άγκυρας να προχωρήσει στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «χρειάζεται να είμαστε πειστικοί, ξεκάθαροι στη στόχευσή μας και θεωρώ πως τόσο η Ευρώπη όσο και ο διεθνής παράγοντας, επιθυμούν την αποκλιμάκωση στην περιοχή.
Μεγαλώνει η ένταση, έχουμε στην περιοχή μας την ένταση μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου, η Συρία είναι γνωστό το πρόβλημα. Σήμερα βρίσκεται κι ένα Ισραήλ που μπορεί για αρκετές εβδομάδες και μήνες να μην ξεκαθαρίσει η πολιτική του κατάσταση, η επιθετικότητα του Ερντογάν, η στόχευσή του για γαλάζια πατρίδα, όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίζονται. Ζούμε σε μια περίοδο και σε μια περιοχή που όλα τείνουν να είναι άκρως επικίνδυνα».