Αβέρωφ: Βλέπουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας που εντείνεται μέρα με τη μέρα. Τις τελευταίες μέρες, με μια απαράδεχτη, ουσιαστικά μια δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης, με αυτά τα απαράδεχτα που κάνουν χωρίς να σέβονται θρησκευτικά μνημεία και πολιτισμό. Όμως, βλέπω ότι σταδιακά χρησιμοποιούν και ως εργαλεία τους παράτυπους μετανάστες, για να μας δημιουργήσουν επιπρόσθετους εθνικούς κινδύνους
Την κοινότητα Χλώρακας επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στα πλαίσια περιοδείας του στην Πάφο, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή κ. Κώστα Κωνσταντίνου, τον Επαρχιακό Γραμματέα κ. Λίνο Τσοκκά και αξιωματούχους του κόμματος. Ο κοινοτάρχης κ. Νικόλας Λιασίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:
«Θέλουμε να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χλώρακας. Τον ευχαριστούμε για την επίσκεψη που έκανε για να ακούσει τα προβλήματα της κοινότητας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κοινότητας είναι το θέμα με το μεταναστευτικό και τη μαζική εγκατάσταση μεταναστών στην κοινότητα της Χλώρακας, το οποίο του το παρουσιάσαμε και του το εξηγήσαμε και ζητήσαμε τη στήριξη της Κυβέρνησης, για να γίνει καλύτερη η διανομή των μεταναστών στην Κύπρο. Θέλω να πω ότι είχαμε μια άψογη συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Νίκο Νουρή μέχρι σήμερα, και ήδη έχουν παρθεί κάποια μέτρα τα οποία έφεραν αισθητά αποτελέσματα. Αυτό που ζητούμε είναι να συνεχίσει η προσοχή στο πρόβλημα μας, μέχρις ότου λυθεί εντελώς».
Από την πλευρά του ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε τα εξής:
« Βρισκόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μου σήμερα στη Χλώρακα, να ακούσουμε επιτόπου τα προβλήματα της κοινότητας και της γύρω περιοχής. Και όντως διαπιστώσαμε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα που υπάρχει, είναι το μεταναστευτικό. Θέλω να επαναλάβω τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σεβασμός στον πραγματικά πολιτικό πρόσφυγα που εκτοπίστηκε από τη χώρα του, είτε διώχθηκε από το καθεστώς του ή εκτοπίσθηκε ως αποτέλεσμα πολέμου. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους είμαστε δίπλα τους και ως κοινωνία και ως τόπος και ως Ευρώπη. Αλλά πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό με τις δεκάδες χιλιάδες των παράτυπων μεταναστών που έρχονται για να γίνουν ένα οικονομικό βάρος για τον τόπο. Για να εκμεταλλευτούν τον τόπο μας και την ίδια ώρα αυξάνουν την εγκληματικότητα και δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.
Και να προσθέσω και ένα άλλο παράγοντα και με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα των τεστ για τον κορωνοϊό. Θέλει προσοχή να μην μετατραπούν αυτοί οι παράτυποι μετανάστες και κίνδυνος στη δημόσια υγεία. Αλλά θα βάλω και ένα άλλο παράγοντα. Βλέπουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας που εντείνεται μέρα με τη μέρα. Τις τελευταίες μέρες, με μια απαράδεχτη, ουσιαστικά μια δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης, με αυτά τα απαράδεχτα που κάνουν χωρίς να σέβονται θρησκευτικά μνημεία και πολιτισμό. Όμως, βλέπω ότι σταδιακά χρησιμοποιούν και ως εργαλεία τους παράτυπους μετανάστες, για να μας δημιουργήσουν επιπρόσθετους εθνικούς κινδύνους. Στέλνοντας στρατευμένα και μεθοδευμένα παράτυπους μετανάστες, δια μέσου των κατεχομένων που έχουν τον απόλυτο έλεγχο, και μετά τους αμολούν δια μέσου τις παραμεθόριου περιοχής.
Στεκόμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση και στην αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εσωτερικών. Όση υποχρέωση έχουμε να δείχνουμε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, των πραγματικά πολιτικών προσφύγων, άλλη τόση και περισσότερη υποχρέωση έχουμε να προστατεύσουμε τον τόπο μας, την κυπριακή κοινωνία και τη δημόσια ασφάλεια.
Ειδικά για τη Χλώρακα, τα δεδομένα ίσως να είναι και Ευρωπαϊκή πρωτιά. Υπάρχουν παράτυποι μετανάστες που αγγίζουν σχεδόν το 25 – 30% του πληθυσμού της Χλώρακας. Μια κοινότατα των 6.000 και οι υπολογισμοί για τους παράτυπους να είναι γύρω στους 1.500. Αλλά είναι πιο ανησυχητικά τα πράγματα που αφορούν τα δημόσια εκπαιδευτήρια μας.
Ένα περίπου 25% των μαθητών που φοιτούν στα δημόσια εκπαιδευτήρια στη Χλώρακα , είναι παιδιά των παράτυπων μεταναστών. Δεν είπα ποτέ και δεν θα πω ότι πρέπει να τους βγάλουμε έξω από την τάξη. Παιδιά είναι και αυτά. Μπορεί να πιστεύουν σε ένα άλλο Θεό, αλλά είναι παιδιά. Το κράτος πρέπει να δει αυτά τα ζητήματα, όμως η συγκέντρωση σε μια περιοχή, που αν προσθέσουμε και τους υπόλοιπους ξενόγλωσσούς, οι Χλωρακιώτες είναι μειοψηφία μέσα στις τάξεις. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ανθρώπινη προσέγγιση αλλά την ίδια ώρα και να δούμε τις επιπτώσεις που έχει και στα παιδιά των παράτυπων μεταναστών, στους υπόλοιπους ξενόγλωσσους, αλλά και στα Κυπριόπουλα. Και πιστεύω ότι με αυτά τα νούμερα, όλα τα παιδιά βγαίνουν ζημιωμένα.
Από τα παιδιά του παράτυπου μετανάστη, από τα παιδιά του νόμιμου μετανάστη και από τα δικά μας παιδιά, τα Κυπριόπουλα. Άρα, είναι πολλαπλά τα προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Είναι γι’ αυτό που στηρίζουμε τη νέα μεταναστευτική πολιτική, ως συνέχεια των προηγούμενων Υπουργών Εσωτερικών.
Στεκόμαστε δίπλα τους και με τη δύναμη που μας δίνουν και οι τοπικές κοινωνίες, θα φέρουμε και σε αυτό το ζήτημα αποτέλεσμα».