Αβέρωφ: Ο κυπριακός λαός, μας κατέταξε στην αντιπολίτευση. Ήταν ποτέ δυνατόν ένα Πολιτικό Γραφείο να στρεβλώσει τη θέληση του κυρίαρχου λαού; Και γιατί, για να μοιραστούμε υπουργεία; Για να σώσουμε το κόμμα μας; Όπως κάποιοι που μιλούσαν για ενότητα διασπάζοντας τον χώρο τους; Το κόμμα το ενώνεις πάνω σε αρχές και πολιτικές, δεν το ενώνεις με τις οποιεσδήποτε καρέκλες του οποιουδήποτε. Και αν οι καρέκλες ήταν ο αυτοσκοπός δεν θα υπήρχε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
Ομιλία Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατά το κλείσιμο των εργασιών του Πολιτικού Γραφείου
«Να ευχαριστήσω που εδώ και εξίμιση ώρες είστε εδώ σ’ αυτή την πραγματικά πολιτική συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο. Άκουσα με προσοχή όλες και όλους. Φίλες και φίλοι, δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές, κερδίσαμε την ταυτότητα μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Αρχές και αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός του 1976 όχι για τις καρέκλες αλλά για τα πιστεύω μας. Όταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα γνώριζα και για τους Ιούδες και είχα απέναντι μου γνωστό ότι θα ήταν και οι αποστάτες. Συνειδητά έβαλα υποψηφιότητα και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Γι’ αυτή την παράταξη, γι’ αυτά τα πιστεύω μας, γι’ αυτές τις αρχές μας, γιατί είναι το κόμμα μας που ήθελαν να διαλύσουν. Και γι’ αυτό είμαστε νικητές και να το αισθάνεστε. Γιατί δεν βρέθηκε ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου να πει πως αυτό το περήφανο κόμμα θα πάει να γίνει ουρά είτε προς το ΑΚΕΛ, είτε προς την κοινοπραξία που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Κι αυτή είναι συνέπεια λόγων και πράξεων. Πήγαμε στην προεκλογική, βάλαμε την πρότασή μας και είπαμε στον κόσμο αν μας ψηφίσετε θα αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, εάν χάσουμε θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση και αυτό πράττουμε. Δεν έχουμε να επιλέξουμε, δεν είμαστε σε δύσκολη θέση να επιλέξουμε, ακολουθούμε την αρχή που είχαμε θέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Όταν κατηγορούσαμε άλλους για πισωγυρίσματα, θα το κάναμε εμείς με οποιαδήποτε άλλη απόφαση. Εμείς κατεβήκαμε αυτόνομα για να κυβερνήσουμε με τις θέσεις μας. Ο κυπριακός λαός, μας κατέταξε στην αντιπολίτευση. Ήταν ποτέ δυνατόν ένα πολιτικό γραφείο να στρεβλώσει τη θέληση του κυρίαρχου λαού; Και γιατί, για να μοιραστούμε υπουργεία; Για να σώσουμε το κόμμα μας;
Όπως κάποιοι που μιλούσαν για ενότητα διασπάζοντας τον χώρο τους;
Το κόμμα το ενώνεις πάνω σε αρχές και πολιτικές, δεν το ενώνεις με τις οποιεσδήποτε καρέκλες του οποιουδήποτε. Και αν οι καρέκλες ήταν ο αυτοσκοπός δεν θα υπήρχε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Υπάρχει και σ’ αυτές τις εκλογές κερδίσαμε μία από τις μεγαλύτερες νίκες γιατί ξανά κερδίσαμε την ταυτότητα μας σαν περήφανοι Συναγερμικοί. Ίσως στο πολιτικό σκηνικό του τόπου να είμαι ο πολιτικός που έδωσε τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες, σύνολο 24 πολιτειακές εκλογές. Θα το μοιραστώ μαζί σας. Αυτή τη μάχη που κάποιοι θεωρούν αποτυχία, τη θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε όλες τις μάχες που έδωσα τα τελευταία 40 χρόνια. Γιατί έδωσα τη μάχη για τα πιστεύω μας, για τις αξίες μας, για τις αρχές μας, τις Κληριδικές αρχές.
Μιλήσατε για τους αποστάτες και πήρε πολύ χρόνο η συζήτηση. Αυτούς δεν είχα πρόβλημα να τους αντιμετωπίσω γιατί ήταν απέναντι μου. Αυτούς που δεν τόλμησαν να είναι απέναντι μου και με κτυπούσαν πισώπλατα τους προσκαλώ και τους προκαλώ αν έχουν το πολιτικό θάρρος να έρθουν απέναντι μου στις 11 Μαρτίου. Εμείς ανοίγουμε την αγκαλιά μας, τους θέλουμε μαζί μας αλλά τους θέλουμε ντόμπρους, ίσιους. Αυτά που λένε πίσω από εμάς να τολμήσουν να έρθουν απέναντι μας και απέναντι στον υπέροχο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και αν νομίζετε ότι δεν γνώριζα ποιοι έστηναν αυτούς που θέλησαν να διαλύσουν το κόμμα μας μην με θεωρείτε αφελή αλλά πάνω απ΄ όλα ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια γνοιαζόμαστε για το πως θα σώζαμε τη χώρα μας και για να σώσουμε τη χώρα μας έπρεπε να καταπίνουμε πολλά. Γιατί έπρεπε να κρατούμε ενωμένη την παράταξη μας. Διέπραξα δύο μεγάλα πολιτικά λάθη. Όταν δεν στάθηκα στον πούντο μου να ψηφίσουμε το πρώτο μνημόνιο, όταν δεν στάθηκα στον πούντο μου και δέχτηκα την παραίνεση αφού έτσι κι αλλιώς δεν περνούσε να τηρήσω αποχή.
Το δεύτερο μου πολιτικό λάθος, που δεν στάθηκα στον πούντο μου ήταν στην Προεδρία της Βουλής το 2016, που ξέρετε τις θέσεις μου αλλά πάλι για την ενότητα του κόμματος. Για να μην διαταράξουμε τις σχέσεις για τούτο τον τόπο γιατί είχε δυσκολίες, διέπραξα το δεύτερο μου πολιτικό λάθος. Κάποιοι ήθελαν να διαπράξω και το τρίτο, δικαιώνοντας αυτούς που έβαλαν πισώπλατη μαχαιριά στον υπέροχο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Χαίρομαι που έχουμε μια θέση αρχής και συνέπειας και δεν είναι άλλη γιατί δεν άκουσα ομιλητή παρά να πει πως πρέπει να μείνουμε αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση και πως δικαιολογείται να είσαι αντιπολίτευση και να έχεις επιλογή ποιον θα εκλέξεις Πρόεδρο.
Εάν θα αποφασίσεις να τον στηρίξει θα πρέπει να αναλάβεις και την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας για την επόμενη πενταετία. Αλλά και να μην δεχτείς Υπουργεία, είσαι συνυπεύθυνος των πράξεων και των αποτελεσμάτων. Δεν είπαμε στον κόσμο μας να μην ψηφίσει. Σας άκουσα απόψε, ο καθένας με αυτά τα κριτήρια που θέτει, να το πράξει και να νιώθει ήσυχος με τη συνείδηση του.
Και εγώ έχω άποψη, δεν θα ψηφίσω λευκό. Και πάλι συνεπείς σε αυτά που λέγαμε σε όλη την προεκλογική περίοδο, πάνω από όλα είναι η πατρίδα, δίνουμε τον αγώνα για μια ενωμένη πατρίδα. Δεύτερο, για μια δυνατή οικονομία και τρίτον για αξιοπρεπείς πολίτες. Και κάποιοι μας ήθελαν να εξευτελιστούμε, εμείς που μιλούσαμε για αξιοπρεπείς πολίτες να γίνουμε εμείς αναξιοπρεπείς είτε για τον έναν είτε για τον άλλον. Και η αξιοπρέπεια σημαίνει να μένεις στις αρχές σου και να μην κάνεις αναλύσεις μα αφού θα φκει που θα φκει γιατί να μεν είμαστε μαζί του. Αυτά δεν έχουν σχέση με το DNA του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ξένα προς την πολιτική μας παράδοση.
Θέλω να τελειώσω πριν διαβάσω για έγκριση την εισήγηση μας. Μην ασχολείστε με τους διασπαστές γατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η ιστορία, τους προδότες ποτέ. Παναγιώτη και Γιαννάκη, Καίτη. Σε τούτη την αίθουσα πριν μερικές δεκαετίες είχαμε μια σύναξη και μιλούσε ο πατριάρχης μας ο Γλαύκος Κληρίδης και συγκινείτο ο κόσμος και έκλαιγε και χειροκροτούσε εκτός από τρεις. Απλά τούτη η παράταξη, είναι ανοιχτές οι αγκάλες της. Και να ξέρετε κάτι. Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό, όπως το 1976 ο Συναγερμός συνεπαίρνε τη νεολαία έτσι και το 2023 ο Συναγερμός είναι το κόμμα του σήμερα και του μέλλοντος, γιατί πήρε το πιο ψηλό ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο στη νεολαία. Ευχαριστώ τη νεολαία μας, την περήφανη νεολαία με αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα και όσοι πήγαν να μειώσουν τη νεολαία μας πήραν την απάντηση. Ένα πράγμα που δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Αβέρωφ είναι πόσο θεσμικά λειτουργεί. Μείναμε εδώ 7 ώρες, αν χρειάζετουν να μείνουμε 24 για να μιλήσουν όλοι. Θα ζητήσω να μπουν οι προτάσεις. Υπάρχει η πρόταση που θα τη διαβάσω και όχι μόνο οποιοσδήποτε σύνεδρος θέλει να βάλει τη δική του πρόταση αλλά και αν θέλει να ζητήσει ότι πρέπει να μπει πρώτη η δική του πρόταση και μετά η άλλη, λειτουργούμε με ένα πολύ δημοκρατικό τρόπο και θεσμικό και όπως μάθαμε στον Συναγερμό. Ήταν στους τρεις άξονες που έχω πει.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τιμώντας τις αρχές και αξίες που τον καθιέρωσαν σαν την πιο σταθερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη της πατρίδας μας και μετά και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αξιολόγησε τις δυο υποψηφιότητες που βρίσκονται ενώπιον των πολιτών και αποφάσισε τα ακόλουθα:
A) Τη μη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας. Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πολιτική παράταξη αποτελούμε από ελεύθερους ανθρώπους, των οποίων σέβεστε και αναγνωρίζει την ελεύθερη βούληση, άποψη και κρίση . Από την ώρα που η πρόταση διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν βρίσκεται πλέον ενώπιον των πολιτών και η παράταξη από την 1η Μαρτίου θα είναι η μεγάλη και υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση θέτοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα το καλώς νοούμενος συμφέρον της πατρίδας».
Ο κ. Φαίδωνος παίρνοντας τον λόγο σημείωσε τα εξής:
«Πρόεδρε δεν θα κάνω τοποθέτηση προφανώς αλλά επειδή έχω μιλήσει για πρόταση, για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη και αφού η πρόταση η δική σας μιλά για την ψήφο κατά συνείδηση, νομίζω ότι οι τοποθετήσεις των μελών του πολιτικού γραφείου διαμόρφωσαν συλλογική άποψη. Και η συλλογική άποψη του σώματος εδώ ήταν πολύ ξεκάθαρη και αν δεν έρχεστουν εδώ με συμφωνημένο πλαίσιο του πρωινού με τον ΠτΔ που θεωρώ λανθασμένη πρακτική αυτό που κάνατε, να μας φέρετε την συμφωνημένη λύση ο επίτιμος και εν ενεργεία και αφήνατε το σώμα εδώ να μιλήσει, νομίζω είναι 85% έχω κάνει καταγραφή, είναι 85% με Μαυρογιάννη. Ναι είναι η πλειοψηφία σαφέστατη για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση , συνεπώς και επειδή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εμένα μου θυμίζει υποψηφιότητα περίπου Γιώργου Βασιλείου και όχι Δημήτρη Χριστόφια γιατί όλοι μιλούσαν για ΑΚΕΛ για να μας κάνουν το παιχνίδι. Εγώ πιστεύω ξεκάθαρα δεν είναι επικίνδυνος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, δεν μας στερεί από το δικαίωμα να του ασκήσουμε αντιπολίτευση αν κάνει λάθη, άρα να παίξουμε το ρόλο της αντιπολίτευσης της υπεύθυνης πλην όμως να δώσουμε ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη για το λόγο όπως και εσείς είπατε τους ήρωες τους ξεχνούν, τους προδότες ποτέ. Η αποστασία δημιούργησε σοβαρότατο ζήτημα στον Δημοκρατικό Συναγερμό και η επιτυχία της αποστασίας με τη νομιμοποίηση που επιχειρείται με την πρόταση που μπαίνει και προφανώς είναι δημοκρατία, θα μπει. Νομίζω ότι ουσιαστικά απόψε με το κατά συνείδηση, ουσιαστικά νομιμοποίηται η συμπεριφορά των αποστατών του πρώτου γύρου και όσων ψήφισαν των πρώτων γύρω δίνεται το δικαίωμα να μπουν να τον λεηλατήσουν. Από απόψε θα ξεκινήσουν τα τηλέφωνα κρατούν ήδη τις λίστες , είναι ήδη με 25% μέσα. Συνεπώς ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, κριτική ψήφος προς Ανδρέα Μαυρογιάννη χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς διαβουλεύσεις».
Ο κ. Μαππουρίδης παίρνοντας το λόγο σημείωσε τα εξής:
«Για να μπορέσουμε να υπάρξει μια ομοφωνία ας περάσουμε τουλάχιστον εκεί που λέει αταλάντευτοί στην πρώτη παράγραφο πριν από αυτό που μπαίνετε σε θέματα πολιτικής, μια γραμμή καταδίκης στην αποστασία για να μην τσουβαλιάζουμε όλους».
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε σε αυτά τα εξής:
«Είπαμε να αφήσουμε τον καθένα με την συνείδηση του να ψηφίσει και καταλάβετε αν από όλους σας νιώθετε τόσο έντονα, ο ομιλών θα έπρεπε να νιώθει επι το εκατομμυρίου πιο έντονα. Βάλτε καλύτερα πρόταση, δεν μπορούμε να λέμε είμαστε κατά συνείδηση αλλά με ένα τρόπο που αποκλείουμε κάποια υποψηφιότητα».
Ο κ. Ιορδάνου παίρνοντας το λόγο είπε τα εξής:
«Η πρόταση μου είναι για το καλό του τόπου και του κόμματος παρόλο το τι έχει γίνει, να βάλουμε στην πάντα. Η θέση είναι στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη. Βάζω την πρόταση Φαίδωνα για στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση»….
Συνεχίζοντας ο κ. Νεοφύτου τόνισε έβαλε την πρόταση Φαίδωνα για στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση, πρόταση την οποία στήριξαν μετά από καταμέτρηση έξι ψήφοι. Υπέρ της πρότασης του κ. Ιορδάνου ψήφισαν δυο.
«Η σημερινή κατά συντριπτική πλειοψηφία απόφαση που λαμβάνεται ως προνοούν οι καταστατικές μας διατάξεις, στέλνει το μήνυμα της αποφασιστικότητας της παράταξης να λειτουργεί πάντοτε προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών της. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Προέδρου και του συνόλου της ηγεσίας του κόμματος για ενδυνάμωση της ενότητας και του πρωταγωνιστικού ρόλου που καλείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να διαδραματίσει στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας, έχοντας ως στέρεο υπόβαθρο τη διακήρυξη αρχών του, το ιδεολογικό του μανιφέστο, καθώς και τις πολιτικές του. Ευχαριστούμε για την υπομονή και τη συμμετοχή. Δυνατός Δημοκρατικός Συναγερμός», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου κλείνοντας την ομιλία του.