Περί τους 2.000 νέους νόμους έχει εφαρμόσει η Τουρκία, εδώ και 10 χρόνια, για να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές νόρμες, υποστηρίζει ο αρμόδιος για θέματα Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς και ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκθεση προόδου που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, χαρακτηρίζοντάς την «υποκειμενική, αβάσιμη και μεροληπτική… Ο χθεσινός ασθενής της Ευρώπης ανένηψε και τώρα είναι σε θέση να γράφει ιατρικές συνταγές για την σημερινή Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μπαγίς για να θριαμβολογήσει ότι «ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες παλεύουν με την οικονομική κρίση, η Τουρκία βιώνει την πλέον δημοκρατική και σύγχρονη περίοδο της Ιστορίας της» .
Τονίζεται δε ιδιαιτέρως στην Έκθεση Προόδου που δημοσιοποίησε ο κ. Μπαγίς, ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, 33.500 κρατούμενοι βγήκαν από τις φυλακές, ενώ οι συλλήψεις μειώθηκαν από 49,2% το 2006 στο 23,5% το 2012.
Επίσης, αναφέρονται μία σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων όπως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη, η υιοθέτηση σχετικού πρωτοκόλλου της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και της σκληρής και απάνθρωπης τιμωρίας και η λειτουργία νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, κατ’ επιλογήν μαθήματα «ζωντανών γλωσσών και διαλέκτων» στα σχολεία, μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, παράλληλα με κέντρα πρόληψης και εποπτείας και επιστροφή των κατασχεθέντων περιουσιών στα μειονοτικά Ιδρύματα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς η Τουρκία δεν βρισκόταν ποτέ άλλοτε τόσο κοντά στην εναρμόνιση της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η τουρκική κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που έχει υλοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.