Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ούτε και τηρούνται αποστάσεις από το ΔΗΣΥ για το θέμα που συζητείται τις τελευταίες μέρες και αφορά το ενδεχόμενο διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.
Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι προέχει η έξοδος της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης και ότι έπρεπε ήδη να είχαν αρχίσει οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των δανείων προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.
Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι για το ζήτημα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου υπάρχει μια καθολική σύμπτωση απόψεων, “ότι δεν είναι δουλειά του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου και της προσωρινής Ανώτατης Διεύθυνσης να πάρει τέτοιες αποφάσεις που επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το μέλλον και της τράπεζας και ολόκληρης σχεδόν της οικονομίας”.
Το θέμα, συνέχισε, αφορά τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, τους καταθέτες, που εξαναγκάστηκαν να γίνουν χωρίς τη θέλησή τους και ιδιοκτήτες της τράπεζας.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι προέχει η έξοδος της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης και ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, όχι μόνο στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα, για αναδιάρθρωση των δανείων.
“Αυτό που συμβαίνει σήμερα και τα τελευταία χρόνια είναι απαράδεκτο, εάν υπάρχουν ψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων -και δεν θα κουραστώ να το λέω- οφείλεται στη μικρή περίοδο αποπληρωμής και τα δανειστικά επιτόκια που είναι τριπλάσια από το μέσο όρο της ευρωζώνης”, συνέχισε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απηύθυνε έκκληση να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε όλες τις επαγγελματικές τάξεις του λαού μας, προσθέτοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήταν το κύτταρο της οικονομίας, για λόγους εξωτερικούς, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και για “λόγους λαθών και εγκλημάτων πολιτικών και τραπεζικών”, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
“Δεν είναι εγκληματίες, και πρέπει να τους βοηθήσουμε να μπορέσουν να ξοφλήσουν τα χρέη τους και ο πιο πρακτικός τρόπος είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και η κάθετη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, αυτό θα βοηθήσει την οικονομία την βιωσιμότητα του τραπεζικού μας συστήματος, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας”, επεσήμανε.
Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι εάν τα δεδομένα που υπάρχουν στην Κύπρο ότι δηλαδή ένα επιχειρηματικό δάνειο πρέπει να εξοφληθεί σε επτά χρόνια και με επιτόκια 9, 10 και 11 τοις εκατό, επικρατούσαν και σε χώρες της ευρωζώνης , τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε αυτές τις χώρες της ευρωζώνης θα ήταν ψηλότερα της Κύπρου.
“Έχουμε σκοτώσει την επιχειρηματικότητα και γονατίσαμε τα νοικοκυριά και φυσικά για κάποιους προτεραιότητα είναι η πώληση των δανείων στα αρπακτικά των `hedge funds`, προτεραιότητα για μας παραμένει να προστατεύσουμε την οικονομία και την κοινωνία του τόπου και δεν αποκλείεται οποιαδήποτε επιλογή, φτάνει να είναι σωτηρία για τον τόπο, έγνοια μας ήταν και παραμένει το συμφέρον του συνόλου και όχι το συμφέρον της οποιασδήποτε ομάδας”, συνέχισε.