Η ψήφιση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης είναι η απαρχή ενός δύσκολου δρόμου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας πως στο δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία, για τον ΔΗΣΥ η χρεοκοπία δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ επιλογή.
Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε τη συζήτηση και την ψήφιση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης ως ίσως την πιο κρίσιμη απόφαση που θα πάρει η Βουλή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η ψήφιση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης θα καθορίσουν εάν η οικονομία μας θα εξασφαλίσει την αναγκαία και απαραίτητη χρηματοδότηση της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά και τα αναγκαία ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση του υπόλοιπου χρηματοπιστωτικού μας τομέα, και κυρίως του συνεργατισμού», είπε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η ψήφιση του μνημονίου είναι η απαρχή ενός νέου, δύσκολου δρόμου και ενός νέου εξίσου δύσκολου ξεκινήματος για τον τόπο μας. «Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή ενός νέου Γολγοθά», πρόσθεσε.
Σημείωσε πως θα πρέπει και επιβάλλεται να συνεχιστεί η σκληρή προσπάθεια της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης, τόσο του χρηματοπιστωτικού τομέα, όσο και της οικονομίας, «ώστε να περάσουμε από τη βαθιά ύφεση στη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, κατοχυρώνοντας το μέλλον των επόμενων γενεών και τη θέση της χώρας μας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ευρώ».
Αντίθετα, συνέχισε, «εάν επικρατήσουν πλάνες, εάν κυριαρχήσουν οι συναισθηματισμοί αντί της λογικής, θα οδηγήσουμε την χώρα μας σε μια καταστροφική χρεοκοπία, παρατεταμένη εξαθλίωση, σε ένα μοιραίο κατήφορο περιθωριοποίησης χωρίς τέλος».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια πως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι παράλληλα, πολιτική και κοινωνική. «Ο πολιτικός, εργοδοτικός και εργασιακός συνδικαλισμός, ο ατομικισμός, το προσωπικό και κομματικό συμφέρον επικράτησαν για χρόνια του υπέρτερου εθνικού καλού και συμφέροντος. Και πριν του κινδύνου της οικονομικής χρεοκοπίας, προηγήθηκε η χρεοκοπία αρχών και αξιών και πλέον κατέληξε να είναι κρίση πρωτίστως εθνική και που θέτει επιπρόσθετους κινδύνους στον αγώνα μας για εθνική επιβίωση», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ενώπιον της Βουλής βρίσκεται ένα πολύ σκληρό μνημόνιο, το οποίο συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα του λαού, θυσίες στην ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, τους μικρομεσαίους, για το σύνολο της κοινωνίας, σε συνέχεια θυσιών που έχουν ήδη γίνει.
«Είναι όμως ένα πρόγραμμα», πρόσθεσε, «δυστυχώς για σήμερα μονόδρομος γιατί αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και δίνει έστω και με πολλές δυσκολίες τη συγκρατημένη έστω προοπτική να μας βγάλει από τη θαλασσοταραχή σε στερεό έδαφος, να οδηγήσει στην απαραίτητη εξυγίανση, μεταρρύθμιση και ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να υπερβούμε την κρίση, να σταθεροποιήσουμε την πτώση, και να περάσουμε στη πολυπόθητη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Σήμερα», συνέχισε, «υποχρεούμαστε να ενσωματώσουμε και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από καιρό να είχαμε υιοθετήσει και που σχεδόν όλοι ανεξαίρετα αναβάλλαμε, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος».
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε κατόπιν ότι τα αίτια της κρίσης είναι πολλά και αλληλένδετα, δηλώνοντας ωστόσο πως δεν είναι ώρα για αλληλοεπίρριψη ευθυνών. «Θα παρουσιαζόμασταν μικρότεροι των περιστάσεων εάν κυριαρχούσαν τα μικροκομματικά του υπέρτατου εθνικού καλού. Είναι ώρα αυτοκριτικής, ώρα ευθύνης, ώρα σκληρών αποφάσεων που εύχομαι να αποβούν σωτήριες για την χώρα μας», είπε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως αναπόφευκτα η δημόσια συζήτηση, δικαιολογημένα, έχει επικεντρωθεί στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες λόγω των σκληρότατων όρων της δανειακής σύμβασης.
«Ακούσαμε με προσοχή τις δικαιολογημένες ανησυχίες των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, που απόλυτα κατανοούμε και συναισθανόμαστε. Είναι βάναυσο να χάνει ο πολίτης τις καταθέσεις του, να του διαγράφονται οι μετοχές και τα αξιόγραφα του. Και είναι αυτοί που πλήγηκαν με το πιο βάναυσο τρόπο που δεν είναι σήμερα έξω από τη Βουλή», είπε.
Δεν είναι ποτέ ευχάριστο, συνέχισε, «να κάνεις περικοπές σε μισθούς, ωφελήματα και μειώσεις κοινωνικών παροχών. Μειώσεις και περικοπές που όμως ήδη ψηφίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, με νομοσχέδια που κατέθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Μακάρι να μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Αλλά καθυστερήσαμε αδικαιολόγητα και φθάσαμε στο αναπόφευκτο», πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας πως ως βουλευτές και ως εκπρόσωποι του λαού θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τους προστατευμένους και όχι μόνο το συμφέρον όσων έχουν εργασία, αλλά και των 50.000 και πλέον ανέργων, και των πολλών άλλων δεκάδων χιλιάδων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και που αύριο θα συμπληρώσουν τον εφιαλτικό κατάλογο της ανεργίας αλλά και τις χιλιάδες εργαζομένους με απολαβές φτώχιας.
«Ζούμε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, τον εφιάλτη της αύξησης της ανεργίας όπου μέσα σε 4 χρόνια τετραπλασιάστηκε και μετά λύπης βλέπουμε 4 στους 10 νέους μας να είναι άνεργοι. Το πτυχίο για τους νέους μας από διαβατήριο στην εργασία κατάντησε εισιτήριο στην ανεργία», ανέφερε.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως το βασανιστικό δίλημμα είναι ψήφιση του μνημονίου, με ενσωματωμένα τα σκληρά μέτρα της δανειακής σύμβασης, ή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας. «Για μας, όπως το δηλώσαμε και στο παρελθόν, η χρεοκοπία της χώρας μας δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ επιλογή μας», είπε, προσθέτοντας πως το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα είναι βαρύτατο και σκληρό. Είναι όμως περιορισμένο, ανέφερε, σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν το απορρίπταμε και οδηγούσαμε την Κύπρο μας στη χρεοκοπία.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως η χρεοκοπία της χώρας σημαίνει ότι το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα αδυνατούσε να καλύψει βασικές λειτουργίες όπως νοσοκομεία και σχολεία, οι επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά και θα διαλυόταν οριστικά η ήδη κλονισμένη μεσαία εισοδηματική τάξη, οι αποταμιεύσεις των απλών πολιτών κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ θα χανόντουσαν, ο τόπος θα παρασυρόταν σε μία μακρά και παρατεταμένη ύφεση, αστάθεια, ανεργία, εξαθλίωση, το βιοτικό επίπεδο του λαού θα πήγαινε μερικές γενεές πίσω, και οι επόμενες δύο γενιές Κυπρίων θα ήταν χαμένες γενιές.
Επίσης, η χρεοκοπία θα οδηγούσε την Κύπρο στην έξοδο της από το ευρώ και την Ευρώπη, και θα διάβρωνε ολοκληρωτικά και ανεπανόρθωτα τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας, και θα έδινε το τελειωτικό κτύπημα στον αγώνα μας για επανένωση του τόπου μας και της εθνικής μας επιβίωσης.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε στη συνέχεια τη θέση του κόμματος του ότι η Τρόικα και η δανειακή σύμβαση δεν ήταν επιλογή. «Αν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις σήμερα δεν θα βρισκόμασταν μπροστά στις οδυνηρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί», είπε.
Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε, διαπιστώνει ότι η ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης μπορεί να μειώσει την παρατεταμένη αστάθεια και αβεβαιότητα εάν όλοι μαζί επιλέξουμε την πορεία της συλλογικότητας στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων και στην υλοποίηση αποφάσεων και σχεδιασμών που θα βελτιώνουν τη ψυχολογία και τις πραγματικές συνθήκες που βιώνει σήμερα ο Κύπριος πολίτης. Αυτή δεν είναι η ώρα της αυτοδικαίωσης μέσω της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ούτε η ώρα της δημιουργίας συνθηκών κοινωνικής αστάθειας», πρόσθεσε.
Εκανε επίσης λόγο για τεράστιες ευθύνες, οι οποίες εάν δεν διερευνηθούν και απονεμηθούν τάχιστα, η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες και την κοινωνία.
Ο κ. Νεοφύτου διαβεβαίωσε πως ο ΔΗΣΥ θα εργασθεί ώστε να επικρατήσει η μέγιστη δυνατή ενότητα και νηφαλιότητα. «Ευχόμαστε αυτή μας η πρόθεση να μην εκληφθεί ως αδυναμία. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα πολιτευθεί συνετά και υπεύθυνα για το συλλογικό καλό και την κοινωνική αλληλεγγύη, και όχι για την εξυπηρέτηση ή την προστασία προνομίων που συγκαλύπτονται πίσω από τον μανδύα κεκτημένων, είτε εργοδοτικών είτε εργατικών», είπε.