Υποχώρηση των εισοδημάτων τους είδαν τον τελευταίο χρόνο τρεις στους τέσσερις μισθωτούς, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO, η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45 – 54 ετών και εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ, ενώ σε ποσοστό 82% η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι -παρά την τάση σταθεροποίησης που αποτυπώνεται το τελευταίο τρίμηνο- ένας στους τρείς μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος. Πρόκειται και πάλι περισσότερο για μισθωτούς 45 – 54 ετών, γυναίκες, κατοίκους της Αττικής, με κατώτερη μόρφωση και εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.
Ενδεικτικό είναι ότι στα τρόφιμα μείωσε τις δαπάνες του το 33% των μισθωτών, στην εκπαίδευση το 24%, στα καύσιμα το 30%, ενώ στα αναψυκτικά/χυμούς το 43%.
Παράλληλα πάνω από έξι στους δέκα μείωσαν τις δαπάνες τους σε ταξίδια και αξεσουάρ (67%), ρούχα/παπούτσια (65%) και έπιπλα/είδη σπιτιού (63%).
Την ίδια στιγμή, το 59% μείωσε τις δαπάνες ψυχαγωγίας, το 57% τις δαπάνες για καλλυντικά, το 55% για σοκολάτες και snacks, το 53% για παιχνίδια και το 48% για κρασί/μπύρα/ ούζο.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένας στους δύο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα για την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί. Σημειώνεται ότι η μείωση δαπανών εμφανίζεται μεγαλύτερη για τους μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης, με εισόδημα από 800 έως 1.001 ευρώ, ηλικίας 35-44 ετών και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως προκύπτει επίσης η συρρίκνωση των εισοδημάτων είχε άμεσο αντίκτυπο και στη δυνατότητα των μισθωτών να πάνε διακοπές, αφού μόλις το 38% δηλώνει ότι φέτος θα κάνει διακοπές. Συγκριτικά λιγότερο θα πάνε διακοπές γυναίκες, μισθωτοί άνω των 55 ετών, όσοι κατοικούν στην περιφέρεια, όσοι έχουν κατώτερη και μέση μόρφωση, εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Μέσα σε ένα χρόνο το 22% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές, ενώ, για το 24% όσων θα πάνε, οι διακοπές θα είναι μικρότερες και για το 59% ίσες με εκείνες του προηγούμενου καλοκαιριού. Περισσότεροι από τους μισούς θα κάνουν διακοπές σε δικό τους ή συγγενικό σπίτι, αφού από το σύνολο των μισθωτών μόνο το 18% μπορεί να διαθέσει χρήματα για τη διαμονή του κατά τη διάρκεια των διακοπών –και από το ποσοστό αυτό οι περισσότεροι επιλέγουν τις φθηνότερες λύσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάμπινγκ).