Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, στις 17 Φεβρουαρίου, αναφερόμενη στην αλλαγή πολεοδομικής ζώνης για μεγάλη ανάπτυξη παραπλεύρως του φράγματος Κούρη στην κοινότητα της Άλασσας, ζητά όπως δοθούν οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου, η συγκεκριμένη ιδιωτική γη, μέχρι και δύο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008, συμπεριλαμβανόταν σε ζώνη προστασίας του φράγματος, ωστόσο με απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2008, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 2008, αναθεωρήθηκε η δήλωση πολιτικής προς όφελος της εν λόγω εταιρείας, με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν τα σχέδια των πολεοδομικών ζωνών και ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης από 1% (ζώνη προστασίας Ζ3) να αναβαθμιστεί σε συντελεστή δόμησης 40% και 25% ποσοστό κάλυψης (οικιστική ζώνη Η4).
Στην επιστολή της, η Επίτροπος αναφέρει ότι το γεγονός αυτό «αποτελεί σκάνδαλο και πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο πειθαρχικών ή και ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν και αν υπάρχουν».
Επιπλέον η Επίτροπος ζητά να σταθμιστούν οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και χωρίς άλλη καθυστέρηση να αποχαρακτηριστεί ο συγκεκριμένος χώρος με κατάργηση του καθεστώτος οικιστικής ζώνης και να επισπευτούν οι διαδικασίες για θεσμοθέτηση των ζωνών προστασίας του φράγματος του Κούρη.
Πρόκειται για ανάπτυξη που προβλέπει την κατασκευή 1.010 διαμερισμάτων, 15 καταστημάτων, οκτώ γραφείων, ενός εστιατορίου, τριών καφετεριών και μιας υπεραγοράς, συνολικού εμβαδού 81.403 τ.μ., πέραν από το γήπεδο γκολφ, σε απόσταση μόλις 90 μέτρων από το φράγμα του Κούρη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ίδια Εταιρεία είχε άδεια για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στην εν λόγω περιοχή ή οποία όμως ακυρώθηκε λόγω του κινδύνου μόλυνσης του Ταμιευτήρα.
Επίσης η Επίτροπος Περιβάλλοντος με επιστολή της προς το Τμήμα Περιβάλλοντος εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για τις επιπτώσεις στον ταμιευτήρα του Κούρη από την υλοποίηση της υπό αναφορά ανάπτυξης και ζητά όπως εκδοθεί αρνητική γνωμάτευση κατά την Εξέταση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.
Οι επιστολές έχουν κοινοποιηθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων.