Στα 9 δισ. ευρώ υπολογίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) τις απώλειες που θα είχαν κάποια κράτη της ζώνης του ευρώ στην περίπτωση που εφαρμοζόταν σχέδιο Σόιμπλε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου η προβλεπόμενη χαλάρωση των όρων δανεισμού για τα διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισ. ευρώ που είχε συνομολογήσει η Ελλάδα με κράτη της Ευρωζώνης και την γερμανική τράπεζα KWf και συγκεκριμένα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου στο μηδέν (και ως εκ τούτου χρέωση των δανείων με ύψος επιτοκίου αντίστοιχο με αυτό του Euribor) θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες περίπου 9 δισ. τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Το Ifo διευκρινίζει ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται ως η παρούσα αξία των μειωμένων εσόδων από τους τόκους και από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στη βάση ενός συντελεστή έκπτωσης 1,5%, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο μέσο τόκο ενός γερμανικού δεκαετούς ομολόγου το 2013.
Η Γερμανία συμμετέχει σε αυτά τα δάνεια με ποσοστό 29% και εάν το έλλειμμα της υπολογιζόταν σε αναλογιστική βάση θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Πάντως σε έκθεση της, που δημοσιοποίησε η Deutsche Bank προσδιορίζει στα 26 δισ. ευρώ ή στο 14% του ελληνικού ΑΕΠ το όφελος από ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων κατά 0,50 μονάδες.