Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Μανωλάδας από κόμματα και συνδικάτα. «Ντροπή», «δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη», «προκλητική» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αναφέρονται στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας να αθωώσει δύο από τους κατηγορούμενους και να επιβάλει ποινές με ανασταλτικό χαρακτήρα στους άλλους δύο.
Υπενθυμίζεται ότι αθώοι όλων των κατηγοριών κρίθηκαν την Τετάρτη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας, ο επιχειρηματίας που κατηγορείτο για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και ο ένας επιστάτης της επιχείρησης.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας επέβαλε ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα στους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι για την αιματηρή επίθεση. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές των δύο κατηγορουμένων έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
«Ντροπή» αποτελεί, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας, με την οποία οι κατηγορούμενοι αθωώνονται για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.
«H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει» σημειώνει.
Σύμφωνα με την κ. Κατριβάνου, «η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους».
Όπως αναφέρει η βουλευτής, παραγνωρίστηκαν τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και αγνοήθηκε η χτεσινή τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως να καταδικαστούν για τράφικινγκ».
«Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.
Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.
Επισημαίνει δε ότι «με αυτά τα δεδομένα καθίσταται επείγουσα η συζήτηση για τα πιθανά δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί αλλά και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία».
Ως προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μανωλάδας, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ «η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού».
Επίσης υποστηρίζει ότι «έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».
«Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, ήταν εγκληματική πράξη για την οποία έπρεπε και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και να μπει οριστικό τέλος στα απάνθρωπα αυτά φαινόμενα» τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της.
«Τα θέματα αυτά σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας» τονίζει η ανακοίνωση.
Τη διαμαρτυρία της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).
Η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι, «η συγκεκριμένη απόφαση, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ δεν δίνει το αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία μήνυμα ότι δε θα περάσουν οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων οι οποίες εντείνονται από την κυβερνητική αδράνεια».
Η ΓΣΕΕ αναφέρει επίσης ότι, θα συνεχίσει «να παρακολουθεί την εξέλιξη και της συγκεκριμένης απόφασης και θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα της για να σταματήσουν επιτέλους όπου υπάρχουν φαινόμενα ανήθικης επιχειρηματικότητας».
Για «πρόκληση προς την εργατική τάξη», κάνει λόγο αναφερόμενο στην ίδια δικαστική απόφαση και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).
Στην ίδια ανακοίνωση το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό όλων των εργατών ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Οι όποιες δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν την ανάγκη του οργανωμένου ταξικού αγώνα αλλά αντίθετα αποδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη συσπείρωσης του συλλογικού αγώνα, την ανάγκη κοινού αγώνα Ελλήνων και Μεταναστών εργατών κόντρα στις αιτίες και το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση».