Έναρξη 3ου γύρου αδειοδότησης στα τεμάχια 6, 8 και 10 της ΑΟΖ

Η Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη του 3ου γύρου χορήγησης αδειών έρευνας υδρογονανθράκων στα ερευνητικά υπεράκτια τεμάχια 6, 8 και 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Λακκοτρύπη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση ανακοινώνει την έναρξη του 3ου Γύρου χορήγησης αδειών έρευνας υδρογονανθράκων στα ερευνητικά υπεράκτια τεμάχια 6, 8 και 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα τεμάχια που έχουν επιλεγεί προς αδειοδότηση, αφενός, αποτελούν περιοχές οι οποίες είναι ως επί το πλείστον ανεξερεύνητες και, αφετέρου, έχουν ερμηνευτεί να περιέχουν ανθρακικές δομές, όπως στην περίπτωση του κοιτάσματος «Zohr». Η δημιουργία και ανάπτυξη αυτών των ανθρακικών δομών σχετίζονται άμεσα με την ύπαρξη του υποθαλάσσιου όρους ‘Ερατοσθένης’, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας ερωτηθείς για τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων τεμαχίων είπε ότι «η απόφαση για πόσα και ποια τεμάχια λήφθηκε βάσει διαφόρων παραγόντων. Σίγουρα, η γεωλογία ήταν το πρώτο και το πιο σημαντικό για μας.

Ιδιαίτερα αυτά τα τεμάχια έχουν γεωλογικές δομές οι οποίες προσομοιάζουν με εκείνες του Zohr, ανθρακικές, και οι οποίες, όπως φαίνεται πηγάζουν από τον Ερατοσθένη. Από κει και πέρα και το ενδιαφέρον εταιρειών που ήταν διάσπαρτο για διάφορα τεμάχια έπαιξε το ρόλο τους στην απόφαση για αυτά τα τρία τεμάχια».

Ερωτηθείς αν υπήρξε ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά σημειώνοντας ότι «λόγω του γεγονότος ότι αποδεικνύεται πως οι ανθρακικές δομές είχαν γενεσιουργό πηγή τους τον Ερατοσθένη υπήρχε ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια και ως Κυπριακή Δημοκρατία επιλέξαμε τη συνετή πολιτική να αδειοδοτήσουμε τρία αυτή τη φορά. Αν έχουμε συμφέρουσες προτάσεις και ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και αδειοδοτηθούν τρία επιπλέον τεμάχια, θα έχουμε ουσιαστικά σύνολο επτά αδειοδοτημένα. Ας μην ξεχνάμε ότι το τεμάχιο 10 έχει επιστραφεί και η άδεια έρευνας για το τεμάχιο 12 λήγει στα τέλη Μαϊου».

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα του τεμαχίου 12, ο κ. Υπουργός είπε ότι «κλείνει η ερευνητική περίοδος. Όταν ολοκληρωθούν τα επτά χρόνια που προνοεί η νομοθεσία ότι διαρκεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα θα επιστραφεί η άδεια του τεμαχίου 12 στην Κυπριακή Δημοκρατία, πλην της ανακάλυψης».

Σε ερώτηση αν ευελπιστεί σε αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες άλλων χωρών, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε έντονο ενδιαφέρον. Από την άλλη υπάρχουν και οι συνθήκες που επικρατούν στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που δεν είναι και οι πιο ευνοϊκές. Βεβαίως, έχουμε εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτή την περίοδο κρίσης στη βιομηχανία για να επανατοποθετηθούν και να διασφαλίσουν τις μελλοντικές τους πηγές. Έχουμε ετοιμάσει μια διαφανή διαδικασία με την προσδοκία να προσελκύσουμε εταιρείες για να διαγωνιστούν για αυτά τα τρία τεμάχια».

Ερωτηθείς αν υπήρξε ενδιαφέρον από τη Ρωσία, όπου βρισκόταν αυτές τις μέρες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «υπήρξε ενδιαφέρον, είχα κάποιες επαφές χθες με τον Α’ Υφυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Πετρελαϊκών Εταιρειών και θα ενημερωθούν οι εταιρείες τους. Είχαμε κάποιες επαφές στο ενδιάμεσο. Βεβαίως αυτό θα διαφανεί όταν φτάσει η καταληκτική ημερομηνία όπου θα καταθέσουν οι εταιρείες τις προτάσεις τους».

Σε ερώτηση είπε ότι «οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή ενισχύουν και το κίνητρο για την Τουρκία έτσι ώστε να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν όλες οι εργασίες θα γίνονται από το λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η πρωτοβουλία είναι του Υπουργείου Μεταφορών. Η κατεύθυνση ήταν να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι στο λιμάνι Λεμεσού ειδικά για τη γαλλική εταιρεία η οποία επείγεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός του 2016».

Ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς της ΕΝΙ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα υπάρχουν συναντήσεις εντός Απριλίου τόσο στην Κύπρο όσο και στο Μιλάνο».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Υπουργός είπε ότι «από τη στιγμή που αποδεδειγμένα υπάρχει το ανθρακικό πέτρωμα πέραν του αμμώδες πετρώματος που είχαμε μέχρι σήμερα – τα κοιτάσματα Αφροδίτη, Λεβιάθαν, Ταμάρ ήταν σε αμμώδες πέτρωμα – το Zohr απέδειξε ότι υπάρχουν κοιτάσματα σε ανθρακικό πέτρωμα. Δηλαδή αρχέγονοι ύφαλοι που είναι στην περί Ερατοσθένη περιοχή.

Αυτή η ανακάλυψη ώθησε τις εταιρείες αλλά και εμάς να κάνουμε επαναξιολόγηση με βάση αυτά τα νέα δεδομένα. Και αυτά τα νέα δεδομένα μας παρουσίασαν ένα αριθμό δομών που πρέπει να εξερευνηθούν. Και ήταν αρκετά σημαντικό αυτό το στοιχείο στο να παρθεί η απόφαση για να προχωρήσουμε σε τρίτο γύρο αδειοδότησης».

Ερωτηθείς είπε ότι «έπρεπε να επιλέξουμε τεμάχια διότι υπήρχε θέμα ορθής και συνετής διαχείρισης με βάση και τους πόρους που διαθέτουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία και με βάση τις εμπειρίες».

Κληθείς να πει ποια θα είναι τα έσοδα από την αδειοδότηση, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα του διαγωνισμού», ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός για 120 μέρες για να κατατεθούν προτάσεις ενδιαφέροντος».

Πρόσθεσε ότι περίπου έξι μήνες μετά τη λήξη του διαγωνισμού, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει σχετικές αποφάσεις σε σχέση με την αδειοδότηση, ενώ σημείωσε πως τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών παραμένουν τα ίδια με τους προηγούμενους διαγωνισμούς και είναι «η τεχνική ικανότητα, η οικονομική ευρωστία, η οικονομική προσφορά, καθώς και η συνέπεια στις υποχρεώσεις της και οι τρόποι ολοκλήρωσης της πρότασης».

Σε ερώτηση τι σημαίνει στο πολιτικό επίπεδο αυτή η εξέλιξη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για «μια σημαντικότατη εξέλιξη, μια ψήφος εμπιστοσύνης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό, δηλαδή στο λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά τη λύση του Κυπριακού το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου».

Ερωτηθείς αν αναμένονται αντιδράσεις υπό το φως και των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι δεν αναστέλλεται η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω των συνομιλιών».

Πρόσθεσε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά».

Τέλος, σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή ενισχύουν και το κίνητρο για την Τουρκία έτσι ώστε να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού».