Στις 5 Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, όπου θα συζητηθούν μέτρα για το ρωσικό εμπάργκο εναντίον των προϊόντων της ΕΕ, με τη Λευκωσία να ζητά επιτακτικά την πραγματοποίηση της συζήτησης νωρίτερα.
Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, η όποια απόφαση για αποζημιώσεις ή έκτακτη βοήθεια μπορεί να παρθεί μόνο στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών.
Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε εξάλλου ότι οι επιπτώσεις στην Κύπρο είναι προς το παρόν μικρότερες απ΄ότι σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ενώ πρόσθεσε ότι η Λευκωσία θα προσέλθει στο Συμβούλιο των Υπουργών με αίτημα να αποζημιωθούν οι Κύπριοι αγρότες και παραγωγοί, τυγχάνοντας ανάλογης στήριξης με τα κράτη μέλη που πλήττονται από το εμπάργκο.
Αναφερόμενος στη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός είπε ότι δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση για μέτρα, καθώς η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των ζημιών από τα κράτη μέλη.
Όπως είπε ο κ. Κουγιάλης, η συζήτηση της Πέμπτης περιστράφηκε σε δύο επίπεδα, στις επιπτώσεις στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – όπου πλήττεται κυρίως ο Ευρωπαϊκός Νότος – καθώς και στα προϊόντα ζωικής παραγωγής, όπως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα φρούτα και στα λαχανικά και κυρίως στα φρούτα που είναι έτοιμα για συγκομιδή» ανέφερε, όπως ροδάκινα, αχλάδια και μήλα.
Συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα στην Κύπρο δεν είναι τόσο έντονο, καθώς οι εξαγωγές των κυπριακών προϊόντων – κυρίως εσπεριδοειδών – ξεκινούν αργότερα, τον Νοέμβριο, κάτι που μετριάζει τις οικονομικές επιπτώσεις, ενώ δίνει χρόνο στην Κύπρο να αναζητήσει εναλλακτικές αγορές.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το ποιες μπορεί να είναι οι αγορές αυτές, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «σίγουρα θα στραφούμε προς την ευρωπαϊκή αγορά», αλλά και προς τρίτες χώρες. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση για το θέμα με τον Υπουργό Εμπορίου για την εξεύρεση νέων αγορών.
Αντίθετα, είπε, η Κύπρος επηρεάζεται στα φρέσκα λαχανικά και στα ψάρια, με τις ποσότητες προς εξαγωγή να είναι εντούτοις μικρότερες.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αποζημιώσεων ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι «μόνο το Συμβούλιο μπορεί να δώσει αποζημιώσεις και να πάρει αποφάσεις για οικονομικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια από την Ιταλική Προεδρία της ΕΕ να καθοριστεί η συνάντηση των Υπουργών.
Συμπλήρωσε ότι ενδεικτική ημερομηνία για τη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών είναι η 5η Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμη, είπε όμως ότι «εμείς και κάποιες άλλες χώρες ζητάμε αυτό το Συμβούλιο να γίνει το συντομότερο δυνατόν».
Ως προς τη στάση που θα τηρήσει ο Υπουργός, είπε ότι «βεβαίως θα ζητήσουμε και εμείς αποζημιώσεις», καθώς και να τύχει η Κύπρος της ίδιας μεταχείρισης με όλες τις χώρες που παρουσιάζουν ζημιές.
Αναφορικά με την πιθανή αποδέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Κρίσεων της ΕΕ – οι εισφορές στο οποίο ανέρχονται περίπου στα 400 εκ. ευρώ ανά έτος – ο Υπουργός είπε ότι χρειάζεται επίσης σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Υπουργών.
Χαρακτήρισε δύσκολο το «άνοιγμα» του συγκεκριμένου ταμείου, ενώ είπε ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ θα τεθούν υπόψη των Υπουργών Γεωργίας όλες οι υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες για στήριξη.
«Ότι ισχύει για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους παραγωγούς, θα ισχύσει και για τους δικούς μας παραγωγούς» κατέληξε ο Υπουργός.