Στη διεξαγωγή ανοιχτής συνεδρίασης για το Ουκρανικό προχωρά εκτάκτως σήμερα το πρωί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines.
Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση από Άμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ, με τουλάχιστον 298 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 154 Ολλανδοί. Η διεθνής κοινότητα ζητεί να μάθει τους υπαίτιους, με το Κίεβο να επιρρίπτει την ευθύνη στους αυτονομιστές, ενώ, από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι υποσχέθηκαν πρόσβαση στον τόπο του δυστυχήματος ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες του δυστυχήματος. Την ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί για το δυστύχημα η Μόσχα δια του προέδρου Πούτιν.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους – αέρος Mπουκ (φωτό κάτω), ωστόσο δεν γνωρίζουν την προέλευσή του.
Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας.
Στην απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από περιοχές της Ουκρανίας προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Επίσης τα αεροσκάφη της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ταϊβάν, Eva Airways θα σταματήσουν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του είχε ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές. Με την Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε την Πέμπτη το βράδυ ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε στην καγκελάριο για τα 60α γενέθλιά της και συζήτησαν το Ουκρανικό.
Σε ανακοίνωση του ο Ποροσένκο τονίζει ότι η τρομοκρατία δεν περιορίζεται σε μία μόνο τοποθεσία αλλά αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.