Κυβέρνηση, ευρωβουλευτές και γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο,έστειλαν το μήνυμα ότι οι Κύπριοι ψηφοφόροι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο για εκλογή του νέου ΕΚ, σημειώνοντας πως στο Κοινοβούλιο λαμβάνονται σωρεία αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών.
Τονίστηκε ακόμη ότι το ΕΚ έχει προβεί σε σημαντικές παρεμβάσεις στο Κυπριακό, το θέμα των αγνοουμένων, της Αμμοχώστου, της πολιτιστικής κληρονομίας κα.
Οι αναφορές έγιναν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Πύλη Αμμοχώστου, την οποία οργάνωσε το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο, παρουσία του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, νυν και πρώην Ευρωβουλευτών, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων και εκπροσώπων από όλα τα ΜΜΕ στην Κύπρο.
Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, σημείωσε ιδιαίτερα ότι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των Κύπριων ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές, στέλνει το μήνυμα ότι η κοινωνία της Κύπρου έχει αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει το ρόλο που το ΕΚ διαδραμάτισε ήδη και μπορεί να διαδραματίσει περαιτέρω προς στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στον ενισχυτικό ρόλο του ΕΚ πριν αλλά και αμέσως μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις στήριξης σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσης του αλλά και τις σχετικές παραγράφους στην έκθεση προόδου για την Τουρκία.
Για τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, η κ. Ατταλίδου υπενθύμισε ότι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρός του, «διαφώνησαν ανοικτά με τον αδιαφανή τρόπο που πάρθηκαν οι αποφάσεις και την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης από το ΕΚ».
«Το ενδιαφέρον του ΕΚ αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει έρευνα από Εξεταστική Διερευνητική Επιτροπή για τον τρόπο λειτουργίας της Τρόικα. Για το σκοπό αυτό Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ φτάνει στις 10 Ιανουαρίου στην Κύπρο», ανέφερε.
Για τις επερχόμενες εκλογές είπε ότι ουσιαστικά σηματοδοτούν την εφαρμογή πλέον πολλών προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας, προσθέτοντας ότι ένα από τα βασικά όπλα που δίδει η Συνθήκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ουσιαστικά διαμορφώνει και το ποιος θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναφερόμενη στο έργο του ΕΚ την περασμένη πενταετία, η κ. Ατταλίδου υπενθύμισε μεταξύ άλλων την ενίσχυση της νομοθεσίας για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την πρόληψη μελλοντικής οικονομικής κρίσης, την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αποφάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, την παροχή υποτροφιών, την ενοποίηση της αγοράς θέσεων εργασίας κα.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος και διετέλεσε Ευρωβουλευτής, ανέφερε, δράττοντας την ευκαιρία της παρουσίας του τέως Υφυπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ανδρέα Μαυρογιάννη, ότι η Κύπρος χρειάζεται Υφυπουργό, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν μεγάλη βοήθεια για το ΥΠΕΞ και την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής.
Μίλησε εκτενώς για την χρησιμότητα του ΕΚ, και τις σχέσεις του με τα άλλα θεσμικά όργανα για να τονίσει ότι εάν σήμερα η ΕΕ πάσχει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λεγόμενη δημοκρατική νομιμοποίηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.
Για τις σχολές σκέψεις που αναπτύσσονται για περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σίγουρα τα μεγάλα κράτη που χρηματοδοτούν την Ενωση, θέλουν λιγότερη Ευρώπη για να εξακολουθούν να έχουν δύναμη και επιρροή.
Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του ΕΚ σε σωρεία θεμάτων που αφορούν την Κύπρο, όπως είναι το Κυπριακό, το θέμα των αγνοουμένων, της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , της Αμμοχώστου κα. Είπε ακόμη ότι οι πολίτες δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται πόσες αποφάσεις λαμβάνονται από το ΕΚ και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Είπε ακόμη ότι αν θέλουμε ως Κύπρος να έχουμε επιρροή και αντίσταση πρέπει να έχουμε και τον ισάξιο λόγο και να δίνουμε την ισάξια σημασία στα της ΕΕ και ότι η αδιαφορία και η αποχή δεν είναι η λύση.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι τον προσεχή Μάιο θα έχουμε τις τρίτες ευρωεκλογές στην ιστορία της ΚΔ , με την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ένταξή μας στην ΕΕ.
«Με τα οικονομικά προβλήματα να συνεχίζουν να είναι υπαρκτά, με το Κυπριακό να παραμένει άλυτο μετά από δεκαετίες, η Κύπρος και η κοινωνία θέλουν περισσότερη Ευρώπη, χρειάζεται περισσότερα στηρίγματα και θέλουμε περισσότερη και ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού», σημείωσε.
Είπε επίσης ότι θέλουμε να νοιώθουμε την Ευρώπη κοντά στην κοινωνία και τις κοινωνικές μας πολιτικές για να στηρίξουμε τους αδύναμους, αλλά και να θωρακίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Ευρώπης, με περισσότερη Ευρώπη και συνεργασία, για να κερδίσουμε το στοίχημα του αύριο.