Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ανακοινώνει ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων – Enterprise Resource Planning (ERP) του Γενικού Λογιστηρίου» που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.
Τι αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του Γ. Ελεγκτή για το Γενικό Λογιστήριο
Το Γενικό Λογιστήριο φέρεται να μην παρακολουθούσε ικανοποιητικά την υλοποίηση της σύμβασης, την οποία τερμάτισε το ίδιο.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε μη υγιή ανταγωνισμό ενώ υποδεικνύεται, πως ο τερματισμός της σύμβασης οδηγεί ουσιαστικά το δημόσιο αρκετά χρόνια πίσω στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα λειτουργεί από το 1998.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία συνέστησε να εφαρμόζονται οι πρόνοιες της νομοθεσίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ευρύτητα συμμετοχής και η νομιμότητα της διαδικασίας.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι, σημαντικός λόγος που δεν είχε αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός ήταν το ότι, αν και δόθηκε χρόνος για υποβολή των προσφορών, δεν είχε δοθεί επιπλέον αιτούμενη παράταση για την κατάλληλη ετοιμασία των προσφορών, παρά το σχετικό αίτημα ενδιαφερόμενου οικονομικού φορέα (ένεκα και ουσιωδών αλλαγών στα έγγραφα που είχε προβεί το ΓΛ), ώστε οι ΟΦ να ετοιμάσουν την τεχνική προσφορά τους για να περιγράψουν την προτεινόμενη λύση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έργου. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Αξιολόγησης επέδειξε υπερβολική αυστηρότητα με την απόρριψη προσφορών που δεν είχαν, κατά την άποψη της, πλήρη επεξήγηση των προτεινόμενων λύσεων.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία συνέστησε να δίνεται όσο το δυνατόν περισσότερη ευχέρεια στους ΟΦ να ετοιμάζουν ολοκληρωμένες προσφορές, ώστε μέσα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευρύτητα συμμετοχής να δημιουργείται υγιής ανταγωνισμός που μπορεί να οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα και, κατ’ επέκταση, σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο.
-Το Γενικό Λογιστήριο (ΓΛ) όφειλε, αφενός από τον ρόλο του ως Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και, αφετέρου ως Αναθέτουσα Αρχή (ΑΑ) για ένα τόσο σημαντικό έργο που γνώριζε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν, να προχωρήσει τουλάχιστον σε επιμερισμό ευθύνης και εφαρμογή ανάλογων ρητρών καθυστέρησης ως οι πρόνοιες της σύμβασης, για τη μέχρι τότε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία παρατήρησε ότι, παρά την ύπαρξη καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια υλοποίησης του συστήματος, το ΓΛ, απαντώντας στον Γενικό Ελεγκτή (τον Φεβρουάριο 2020) σε σχετικές καταγγελίες τις οποίες του διαβίβασε, δεν είχε εκφράσει οποιαδήποτε ανησυχία για την υλοποίηση του έργου και δημιουργούσε την ψευδαίσθηση ότι το έργο θα υλοποιείτο έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Με βάση τα ευρήματά της, η Ελεγκτική Υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Γενικό Λογιστήριο δεν εφάρμοσε πλήρως το νομικό πλαίσιο/τις ορθές πρακτικές που διέπουν τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων και της επακόλουθης διαχείρισης της υλοποίησης της σύμβασης για το σύστημα ERP.