Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 38/2013 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) έκριναν νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, που σχετίζεται με την ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας (Πρωτοδικεία και Εφετεία). Ήδη, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων (e-justice) έχει τεθεί στα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην επίμαχη γνωμοδότησή τους κάνουν 15 περίπου, νομοτεχνικού περιεχομένου, παρατηρήσεις επί του κειμένου του σχεδίου διατάγματος.
Σύμφωνα με το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο είναι στο πλαίσιο της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης» (e-justice), ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων του κράτους θα καθορίσουν τον χρόνο έναρξης του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθιερώνεται η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Διοικητικά Δικαστήρια όλης της χώρας.
Όπως προβλέπει το σχέδιο διατάγματος οι δικηγόροι και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου) που θέλουν να καταθέσουν δικόγραφο θα εισάγουν στο «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Δικηγορικών Συλλόγων» το αναγνωριστικό και συνθηματικό που τους έχει χορηγηθεί για την αναγνώρισή τους από το πληροφοριακό σύστημα.
Στη συνέχεια θα επιλέγουν το δικαστήριο που θέλουν να καταθέσουν το δικόγραφο, θα συμπληρώνουν τα πεδία («κουτάκια») που θα τους ζητούνται και θα προχωρούν στην κατάθεση του δικογράφου ή την κατάθεση εγγράφων και άλλων πιστοποιητικών ή θα αιτούνται την λήψη των σχετικών πιστοποιητικών που επιθυμούν.
Παράλληλα, οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν την υποχρέωση να ταυτοποιούν το δικηγόρο. Δηλαδή, να διαπιστώνουν την έλλειψη ασυμβίβαστου ή κωλύματος λόγω πειθαρχικής κύρωσης στα πρόσωπα των δικηγόρων, εφόσον υπάρχει, και μετά να επιτρέπουν την συνέχιση της διαδικασίας κατάθεσης δικογράφου, κ.λπ., ενώ θα διενεργούν την ηλεκτρονική είσπραξη των σχετικών ποσών των παραβόλων και θα μεριμνούν για τον επιμερισμό τους στους αρμόδιους φορείς.
Τέλος, θα διαβιβάζουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά στοιχεία στο αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική κατάθεση.