Του Λευτέρη Χριστοφόρου*
Είναι γνωστό ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας άρχισε το 2005 με την σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών – μελών της Ε.Ε. Βασικά το πράσινο φως για την εκκίνηση της πορείας ένταξης, το έδωσε η Κύπρος. Η Τουρκία παρά το ότι πήρε το εισιτήριο προς την Ε.Ε., έκτοτε δεν υλοποίησε καμία δέσμευση της, καμία υποχρέωση της προς την Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας την ίδια την ιστορία της, αφού αυτή είναι η Τουρκία που πάντα απαιτεί για δικαιώματα χωρίς να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Ιδιαίτερα για τη Κύπρο, η Τουρκία, συνεχίζει να αρνείται να υλοποιήσει τα ελάχιστα που είναι η υλοποίηση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και η Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ορθά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται συζήτηση για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων εάν προηγουμένως η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις Κυπρογενείς της υποχρεώσεις.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι υπήρξε σθεναρή θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στις εντεινόμενες ευρωπαϊκές πιέσεις, εξαιτίας του Προσφυγικού, για το άνοιγμα κεφαλαίων. Η ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ανοίξουμε κανένα κεφάλαιο χωρίς η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα στην Ε.Ε. να στραφεί προς την Τουρκία και να πιέσει τη Τουρκία για να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού και να ανταποκριθεί άμεσα στις Κυπρογενείς της υποχρεώσεις.
Το σημαντικότερο είναι ότι η σταθερή θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και η αξιοπιστία που εκπέμπουμε πλέον στην Ε.Ε., τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής στα όργανα της Ε.Ε., ισχυροποιώντας έτσι τη θέση μας στην Ευρώπη.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι η φετινή έκθεση για τη Τουρκία, του Ευρωκοινοβουλίου, σε μεγάλο βαθμό υιοθετεί σημαντικές θέσεις της δικής μας πλευράς, προκαλώντας μάλιστα για πρώτη φορά και την αντίδραση Τουρκοκυπριακών Κομμάτων. Η συμπερίληψη στην Έκθεση της πολύ ορθής αναφοράς ότι η Λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με Μία Κυριαρχία, Μία Διεθνή Προσωπικότητα και Μία Υπηκοότητα και να είναι Μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει την υιοθέτηση βασικών θέσεων μας.
Επίσης και πολλές άλλες αναφορές για τους Εποίκους, Αγνοούμενους, Κυπριακή ΑΟΖ, αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων, επιστροφή Αμμοχώστου και αρκετά άλλα θετικά σημεία που συμπεριλήφθηκαν στην Έκθεση ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας των συναδέλφων Ευρωβουλευτών, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Από όλα αυτά το σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι μέσα στην Ε.Ε., που είναι και δικός μας χώρος, διαθέτουμε ερείσματα και δυνατότητες που οφείλουμε να τις αξιοποιούμε είτε για το Εθνικό μας Θέμα είτε για άλλα σημαντικά ζητήματα.
Φανταστήκατε η μικρή και αδύναμη Κύπρος να βρισκόταν εκτός Ε.Ε., όπως ήταν η πολιτική και η θέση κάποιων.
*Ευρωβουλευτής -Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.