Zero Hedge: Ελλάδα (χρέος 286% του ΑΕΠ) και Πορτογαλία (χρέος 381% του ΑΕΠ) έχουν χρεοκοπήσει 

Σημειώνει πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας από τους λίγους που μιλάει ανοιχτά για άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων.

Πίσω από το παραμύθι της αλλαγής πορείας στην Πορτογαλία, κρύβεται η Ελλάδα και πίσω από την Ελλάδα ένα γεγονός που αποσιωπάται, αλλά που στην πραγματικότητα πολύ σύντομα θα λεχθεί δημόσια: η χρεοκοπία και των δύο κρατών.

Το οικονομικό σάιτ Zero Hedge αντιπαραβάλλει τις περιπτώσεις των δύο κρατών του Νότου θέλοντας να δείξει πως τσαλαβουτούν στα ίδια στάσιμα νερά και ότι -ουσιαστικά- αμφότερα έχουν χρεοκοπήσει, δίχως αυτό να λέγεται δημόσια. Στην ανάλυση που γίνεται, καθίσταται ευκρινές πως η Πορτογαλία του Κοέλιο έχει σοβαρό πρόβλημα χρέους (124% του ΑΕΠ) – και μπορεί να είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της Ελλάδας, αλλά έχει κι άλλα σημαντικά βάρη στην οικονομία της.

Το συνολικό επίπεδο του χρέους της Πορτογαλίας φτάνει στο 381% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, κάτι που δείχνει πως είναι πάνω από το συνολικό επίπεδο χρέους της Ελλάδας που αγγίζει το 286% του ΑΕΠ της. Τη στιγμή που το χρέος της Ελλάδας είναι δημόσιο, η Πορτογαλία πάσχει και στους τρεις βασικούς τομείς της οικονομίας.

Κι όμως, η απόφαση της κυβέρνησης Κοέλιο να αποπληρώσει νωρίτερα το ΔΝΤ, έγινε δεκτός επευφημίες από την πλευρά της Γερμανίας, καθώς θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού στις συζητήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά για την επέκταση του προγράμματος. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε να μπορούσαν άνετα να ισχυριστούν πως τα προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας και λιτότητας λειτουργούν και το ακριβές παράδειγμα είναι η Πορτογαλία. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς, καθώς όπως αναφέρει το Zero Hedge η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ το χρέος της, ενώ η πρόσβασή της στις αγορές εξαρτάται άμεσα από τις αποφάσεις του ΔΝΤ και όχι από τη δική της μακροοικονομική πρόοδο.

Η ελληνική περίπτωση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση για την ελληνική περίπτωση. Σημειώνει πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας από τους λίγους που μιλάει ανοιχτά για άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο χρέους των ευρωπαϊκών κρατών εν μέσω αυξανόμενης κρίσης -και αυτό είναι απλά μαθηματικά- τόσο πιο φανερό θα γίνεται πως το χρέος καθίσταται εκτός ελέγχου. Τότε, η πίεση προς την ΕΚΤ να διορθώσει τα προβλήματα, θα γίνεται συντριπτική.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Τα μίντια, όταν πρόκειται για την Ελλάδα, λένε πως χάρη στην τετράμηνη επέκταση του προγράμματος, αποκρούστηκε ο κίνδυνος της πτώχευσης. Αυτά είναι βλακείες. Αυτό που αναβλήθηκε δεν είναι η πτώχευση, αλλά η επίσημη παραδοχή πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Μόλις η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό, δεν θα πρόκειται για ένα προσωρινό θέμα ρευστότητας (όπως διατείνονται τα μίντια), αλλά η ανοιχτή δήλωση ενός γεγονότος που όλοι το γνωρίζουν. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία».