Η αντιπροσωπεία της Υπάτης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο ζητεί τη μεταφορά όλων των Σύρων προσφύγων που έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κύπρο, στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, όπου επικρατούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Επίσης ζητεί βελτίωση των συνθηκών υποδοχή προσφύγων στη χώρα.
Η Λειτουργός ενημέρωσης, Αιμιλία Στροβολίδου ανέφερε ότι η έκκληση για μεταφορά και των 87 ανθρώπων που φιλοξενούνται στην Κοκκινοτριμιθιά, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη – όπως σημείωσε – στην Κοφίνου, έχει γίνει δημόσια αλλά θα δοθεί και γραπτώς στον αρμόδιο Υπουργό πολύ σύντομα. “Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται να δει καλύτερα το θέμα των κέντρων υποδοχής”. Από προηγουμένη εμπειρία, ανέφερε, πολλοί πρόσφυγες δεν θέλουν να κάνουν αίτηση πολιτικού ασύλου στην Κύπρο γιατί νιώθουν μη ευπρόσδεκτοι στην Δημοκρατία, λόγω των συνθηκών στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά.
Δεν πρέπει να μας παραξενεύει αυτό, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν μέσω θάλασσας στην Ευρώπη και να κατευθυνθούν σε βορειοευρωπαϊκές χώρες επειδή εκεί οι συνθήκες υποδοχής και ένταξης είναι πολύ καλύτερες, εξήγησε η κ. Στροβολίδου. “Τώρα που εκτυλίσσεται αυτή η κρίση, πρέπει όλες οι χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν το θέμα ως ανθρωπιστικό και να υπάρξει μια αποτελεσματική κοινή απάντηση από πλευράς Ευρώπης και εμπλεκομένων χωρών”. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μπορεί να κάνει περισσότερα, σημείωσε.
Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας από την πρώτη στιγμή έχει έρθει σε επαφή με τους Σύρους πρόσφυγες τόσο στην Κοκκινοτριμιθιά όσο και στην Κοφίνου όπου βρίσκονται οι αιτητές ασύλου και καταγράφει τις ανάγκες, πέραν των υλικών, που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε, αλλά αναμένουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα το απόγευμα. “Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Αυτό που προέχει είναι βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής τους, να μεταφερθούν στην Κοφίνου, όπου θα μπορέσουμε και εμείς και οι κυβερνητικές υπηρεσίες για το τι μπορούν να κάνουν, τα δικαιώματά και οι επιλογές τους”.
Σε παρατήρηση ότι αυτό έγινε ήδη, η κ. Στροβολίδου είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν ταλαιπωρημένοι για τρία μερόνυχτα πάνω σε μια βάρκα και δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν πλήρως καθώς οι περισσότεροι ήθελαν να πάνε στη βόρεια Ευρώπη είτε γιατί έχουν συγγενείς εκεί είτε “γιατί θεωρούν ότι εκεί είναι γι` αυτούς η Γη της Επαγγελίας”. Εμείς τους λέμε ότι η αίτηση ασύλου είναι η πιο ασφαλής επιλογή γι` αυτούς τους ανθρώπους και ο πιο επαρκής τρόπος για να έχουν προστασία, συμπλήρωσε.