Μια ενδεχόμενη παραίτηση της A. Μέρκελ θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματαγορές περισσότερο από ένα Brexit εκτιμούν αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS. Η πλειονότητα των τραπεζών πάντως θεωρεί απίθανο το Brexit.
UBS: Μια παραίτηση Μέρκελ χειρότερη από ένα Brexit
Σε λιγότερο από έξι μήνες αναμένεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με παρατηρητές πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 23η Ιουνίου. Ήδη όμως από τώρα ειδικοί και αναλυτές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ασφαλειών προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα για τις επιπτώσεις που θα είχε ένα ενδεχόμενο Brexit στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ο όμιλος ασφαλιστικών εταιριών πιστώσεων Euler Hermes εκτιμά ότι σε περίπτωση Brexit, η Μεγάλη Βρετανία θα καταγράψει ζημιές μέχρι και 30 δισεκατομμύρια στερλίνες λόγω της μείωσης των εξαγωγών, περιορισμό του τζίρου και διαφυγόντα κέρδη, που θα οφείλονται στο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, αλλά και την απόσυρση επενδύσεων μέχρι και 210 δισεκατομμυρίων στερλινών από τη χώρα. Οι ειδικοί του ομίλου εκτιμούν ότι η Βρετανία θα χρειαστεί μια δεκαετία για να εξομοιώσει τις εξαγωγές της, ακόμα κι αν ενταθούν οι εμπορικές της σχέσεις με τις χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας.
Γεγονός πάντως είναι ότι τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρούν μεν ότι ένα Brexit συνιστά κίνδυνο, εκτιμούν ωστόσο ότι η πιθανότητα να συμβεί είναι πολύ περιορισμένη βασιζόμενα κυρίως στο μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων Βρετανών. Από την άλλη όμως οι δημοσκοπήσεις στο προοίμιο δημοψηφισμάτων ή εκλογών κάνουν πολλές φορές λάθος, όπως έγινε στις τελευταίες βρετανικές εκλογές, όπου δεν προέβλεψαν την νίκη των συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον.
Στο 30%-50% η πιθανότητα ενός Brexit
Η βρετανίδα καθηγήτρια Νορίνα Χερτζ από το University Collge του Λονδίνου τοποθετεί την πιθανότητα ενός Brexit στο 50%. Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Μπιλ Ο’ Νιλ, επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της ελβετικής τράπεζας UBS στο Λονδίνο, ο οποίος “βλέπει” την πιθανότητα μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ το πολύ στο 30%. Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν πάντως ότι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης παραίτησης της καγκελαρίου Α. Μέρκελ στις διεθνείς χρηματαγορές θα ήταν μεγαλύτερες από ένα “ναι” των Βρετανών στην έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ. Για τους ειδικούς της ελβετικής τράπεζας η Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εγγυώνται την σταθερότητα της Ευρωζώνης, αλλά και της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό η παραμονή της καγκελαρίου στην εξουσία είναι πολύ σημαντική, επιχειρηματολογεί ο Μπιλ Ο Νιλ. Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις διεθνείς χρηματαγορές συνιστά η πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Γεγονός είναι πάντως ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία δεν συμβάλλει στην σταθεροποίηση των αγορών, που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα σημαντικές διακυμάνσεις. Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Goldman Sachs “το δημοψήφισμα στη Βρετανία αποτελεί βραχυπρόθεσμα έναν από τους πλέον αστάθμητους πολιτικά παράγοντες παγκοσμίως”.
Πηγή: Deutsche Welle