To νέο πολεμικό όπλο του Συριακού καθεστώτος ο λιμός.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ, για τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία. Η έκθεση αναφέρει, ότι τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο επιθέσεις στη Συρία τον περασμένο χρόνο φαίνεται ότι προήλθαν από το οπλοστάσιο του συριακού στρατού. Η επιτροπή κατήγγειλε επίσης την χρησιμοποίηση των πολιορκιών πόλεων και του λιμού ως πολεμικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

Η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό τον Βραζιλιανό Πάουλο Πινιέιρο ανακοίνωσε ότι τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο προάστιο της Δαμασκού αλ-Γούτα στις 21 Αυγούστου και στο Χαν αλ-Ασαλ κοντά στο Χαλέπι τον Μάρτιο 2013 φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

«Τα υπάρχοντα στοιχεία που αφορούν τη φύση, την ποιότητα και την ποσότητα των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στις 21 Αυγούστου δείχνουν ότι οι δράστες πιθανόν να είχαν πρόσβαση στο χημικό οπλοστάσιο του συριακού στρατού, καθώς και στην τεχνογνωσία και στον χειρισμό του εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τον ασφαλή χειρισμό μεγάλων ποσοτήτων χημικών όπλων», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία διευκρινίζεται ότι τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο Χαν αλ-Ασαλ έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα Ακε Σέλστρομ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς πώς οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ανάμειξη των μεμονωμένων χημικών παραγόντων για να συνθέσουν τα χημικά όπλα.

Ως προς το θέμα της χρήσης της πολιορκίας και του λιμού ως όπλων πολέμου η έκθεση αναφέρει: «Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι τελούν υπό πολιορκία, βομβαρδίζονται συστηματικά από το πυροβολικό και την αεροπορία. Στερούνται την ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα, ιατρική φροντίδα και πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στον λιμό και την παράδοση. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τεχνική της πολιορκίας, μετατρέποντας τις θεμελιώδεις ανάγκες για νερό, τροφή, στέγη και ιατρική φροντίδα σε στοιχεία της στρατηγικής της».