Χθές το βράδυ επέστρεψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες “πιο αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα” έχοντας εξασφαλίσει τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Άμεσος στόχος του πρωθυπουργού τώρα είναι η έναρξη νέου κύκλου επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου τα κοινοβούλια των κρατών μελών να εγκρίνουν την επιμήκυνση.
Εν τω μεταξύ τα σενάρια για ανασχηματισμό κάνουν λόγο για τέλη Δεκέμβρη.
Μετά τις επαφές που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες με Ζ.Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι οποίοι εξέφρασαν την εκτίμηση τους για τις προσπάθειες της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός φαίνεται να βάζει “πλώρη” για Μάλτα την Πέμπτη για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και με την ευκαιρία να κάνει περαιτέρω επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να προωθήσει έγκριση της επιμήκυνσης απο τα κοινοβούλια των χωρών της Ένωσης.
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε χθες πως “Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα.Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση και ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού” , ενώ υποστήριξε πως η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Εν τω μεταξύ απο χθες γίνεται λόγος σε πολλά γερμανικά μέσα ότι αναμένεται εκταμίευση μιας ενιαίας δόσης για την Ελλάδα της τάξης των 44 δις ευρώ. Η κυβέρνηση απο την πλευρά της εκτιμά πως η εκταμίευση θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος.
Τα σενάρια κάνουν λόγο για εκταμίευση της δόσης-μαμούθ και εντολή για ανασχηματισμό, καθώς με αυτό τον τρόπο ο Α.Σαμαράς θα βρεθεί πιο ενισχυμένος και δυνατός για να προχωρήσει σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, απαιτώντας ταυτόχρονα απο τους νέους υπουργούς την άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα.
Βέβαια, κρίσιμο ερώτημα παραμένει, τί είδους συμμετοχή θα έχουν σε αυτή την κυβέρνηση τα άλλα δυο κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού, καθώς και το εάν οι δύο αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση ώς αντιπρόεδροι.
Πάντως, το κεφάλαιο εκλογές δεν φαίνεται να έχει ανοίξει καν, αφού κάτι τέτοιο θα επέβαινε μοιραίο για την ελληνική οικονομία, αλλά δεν αποτελεί επιθυμητό σενάριο και για τους Ευρωπαίους εταίρους.