Το υπουργείο Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε χθες ότι δύο άτομα πέθαναν από Έμπολα.
Πρόκειται για τα πρώτα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας στη χώρα. Σύμφωνα με το BBC είναι τα πρώτα θύματα εκτός Δυτικής Αφρικής από τότε που ξέσπασε ο Έμπολα, αν και δεν είναι γνωστό εάν συνδέονται με την έξαρση της ασθένειας στη Δυτική Αφρική.
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ξέσπασμα ξέσπασμα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη βόρεια επαρχία Εκουατέρ του Κονγκό. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο για ξέσπασμα του Έμπολα.
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Φέλιξ Καμπάνγκε Νούμπι δήλωσε ότι δύο από τα οκτώ ύποπτα κρούσματα του θανατηφόρου πυρετού βρέθηκαν θετικά στον ιό.
Συνολικά, από τον ιό έχουν χάσει τη ζωή τους 1.427 άτομα. Υπολογίζεται ότι από τον Μάρτιο έχουν προσβληθεί από τον ιό 2.615 άνθρωποι στη Δυτική Αφρική.
Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά ορισμένοι ασθενείς έχουν ωφεληθεί από το πειραματικό φάρμακο ZMapp, του οποίου οι προμήθειες -όπως αναφέρει το BBC- έχουν εξαντληθεί.
Μολύνθηκε επιδημιολόγος του ΠΟΥ
Εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μολύνθηκε από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, χωρίς άλλη διευκρίνιση, υπογραμμίζοντας πως είναι το πρώτο κρούσμα σε περίπου 400 πρόσωπα που έχει αναπτύξει ο διεθνής οργανισμός στις χώρες που επλήγησαν από την επιδημία: τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ στη Γενεύη, πρόκειται για έναν ειδικό στην επιδημιολογία.
Μία σύνοδος των αφρικανών υπουργών Υγείας, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, που επρόκειτο να διεξαχθεί από την 1η έως την 5η Σεπτεμβρίου στο Μπενίν, αναβλήθηκε επ΄αόριστον λόγω της επιδημίας του Έμπολα, ανακοίνωσε σήμερα το Κοτονού.
Στη Βρετανία επιστρέφει βρετανός ασθενής
Ένας βρετανός εθελοντής νοσοκόμος που μολύνθηκε στην Κενέμα, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, επίκεντρο της επιδημίας, επαναπατρίζεται.
Κατά την άφιξή του στη Βρετανία ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, «θα μεταφερθεί σε μία μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο του Λονδίνου Royal Free», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας.
«Οι συνάδελφοί του είναι πολύ λυπημένοι από αυτό το νέο καθώς θεωρείτο πολύτιμο μέλος της ομάδας υγείας που ασχολείται με την επιτήρηση, την παρακολούθηση των επαφών και τον ενταφιασμό των θυμάτων του Έμπολα», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Φριτάουν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σιέρα Λεόνε, Γιαχία Τούνις.
Βοήθεια λαμβάνει η Λιβερία
Η Σιέρα Λεόνε είναι ο επόμενος προορισμός της περιοδείας στις πληγείσες χώρες του συντονιστή του ΟΗΕ εναντίον του Έμπολα, δρα Νταβίντ Ναμπάρο, και του αναπληρωτή διευθυντή του ΠΟΥ για την υγειονομική ασφάλεια, δρα Κεΐτζι Φουκούντα, η οποία ξεκίνησε από τη Λιβερία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο.
Η Λιβερία έλαβε την Κυριακή 16 τόνους ιατρικών εφοδίων προκειμένου να καταπολεμήσει τον Έμπολα, οι οποίοι παραδόθηκαν από αεροπλάνο της αμερικανικής υπηρεσίας ανάπτυξης, USAID.
«Είναι το πρώτο φορτίο που εμείς, η USAID, φέρνουμε στη Λιβερία για να καταπολεμήσει τον Έμπολα. Προέρχεται από τις αποθήκες μας στο Ντουμπάι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος της αμερικανικής υπηρεσίας, ο Κάι Όλσεν, στο αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Μονρόβια.
Το φορτίο περιλαμβάνει κυρίως «πλαστικό υλικό για την κατασκευή προσωρινών καταφυγίων», μονάδες καθαρισμού νερού, καθώς και «εξοπλισμό προστασίας, μεταξύ των οποίων μάσκες και φόρμες εργασίας που θα επιτρέψουν την εργασία με τους ασθενείς ή τα δείγματα του ιού Έμπολα», εξήγησε ο Όλσεν.