Για την λανθασμένη διάγνωση της κρίσης στην ευρωζώνη και την εξίσου λανθασμένη θεραπεία που προωθούν οι κυβερνήσεις της έκανε λόγω ο ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz μιλώντας σε δικηγορικό συνέδριο στο Δουβλίνο.
Σύμφωνα με τους Irish Times, ο κ. Stiglitz επισήμανε πως η λύση που προτείνουν οι κυβερνήσεις για την επίλυση της κρίσης, είναι η λιτότητα, η οποία «σχεδόν ποτέ δεν ήταν αποτελεσματική».«Δοκιμάστηκε το 1929, το ΔΝΤ την δοκίμασε στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Κάθε φορά το μόνο που κατάφερε ήταν να μετατρέψει την κάμψη σε ύφεση, την ύφεση σε μεγάλη ύφεση».
Σύμφωνα με τον κ.Stiglitz το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα είναι ότι το ευρώ αποτελεί μια ελαττωματική νομισματική συμφωνία, που δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες που χρειάζονται για την δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη δομική αλλαγή της, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο προχωράει τώρα, αλλά είναι πολύ αργά για τα οικονομικά της κατάστασης.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης των τραπεζικών συστημάτων και ενός κοινού ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με κοινή εγγύηση, καθώς και της αμοιβαιοποίησης του χρέους σε όλη την Ευρώπη.
«Πρέπει είτε να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη, ή λιγότερη Ευρώπη. Η παρούσα μέση κατάσταση δεν είναι βιώσιμη» τόνισε και ο ευκολότερος τρόπος για να υπάρξει «λιγότερη Ευρώπη», κατα τον ίδιο θα ήταν να αποχωρήσει η Γερμανία, κάτι που είναι σχεδόν απίθανο να γίνει.
Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αύξησης της ανισότητας στις μεγάλες οικονομίες, η οποία οξύνθηκε με την κρίση.