Το φουσκωτό ηλεκτρικό scooter είναι κάτι που δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα και είναι μια δημιουργία που μπορεί να δώσει τη λύση στις μετακινήσεις του «τελευταίου χιλιομέτρου».
Η μικροκινητικότητα έχει μπει για τα καλά στη ζωή των κατοίκων των πόλεων που προσπαθούν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο στις μετακινήσεις τους, ειδικά στα τελευταία μέτρα από τον σταθμό MMM ή χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου έως και το τόπο εργασίας τους.
To Poimo (POrtable and Inflatable MObility) που βλέπετε στις οθόνες σας εξελίχθηκε ως μία νέας προσέγγισης μορφή μικροκινητικότητας που έρχεται να δώσει λύση στο παραπάνω πρόβλημα.
To μικρό ηλεκτρικό φουσκωτό scooter αποτελεί εφεύρεση ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου του Tokyo, με επικεφαλής τους Ryuma Niiyam και Hiroki Sato σε συνεργασία με τον ιαπωνικό οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης mercari R4D.
Η φουσκωτή δομή του Poimo είναι αυτή που το κάνει ξεχωριστό και του επιτρέπει παράλληλα να μεταφέρεται μέσα σε μια μεσαίου μεγέθους τσάντα πλάτης.
Το μικρό φουσκωτό scooter ζυγίζει μόλις δέκα κιλά και χρειάζεται δύο λεπτά για να φουσκώσει με τη χρήση ηλεκτρικής τρόμπας αέρα. Η μπαταρία ιόντων λιθίου που χρησιμοποιεί για την τροφοδοσία του μικρού ηλεκτρικού κινητήρα του επιτρέπει να κινείται με ταχύτητες έως και 15 χλμ./ώρα γα χρονικό διάστημα έως και 90 λεπτά.
Αυτό που κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό το Poimo ως concept είναι ότι χάρη στις μαλακές δομές του που φουσκώνουν δεν περιορίζεται απαραίτητα σε αυτή τη… μορφή.
Σύμφωνα με την έρευνα και όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, αλλά και στα videos που ακολουθούν, το concept μπορεί να πάρει πολλές και διαφορετικές μορφές και ακόμη πιο σημαντικά να προσαρμοστεί ακριβώς στα μέτρα του ενδιαφερόμενου, ενώ στην περίπτωση της κινούμενης πολυθρόνας, ο χειρισμός του πραγματοποιείται μέσω smartphone.
Σε μορφή μοτοσικλέτας το Poimo έχει επίσης ενδιαφέρον αφού τόσο το λειτουργικό λειτουργικό σύστημα διεύθυνσης όσο και οι τροχοί του είναι εξολοκλήρου φτιαγμένα από μπαλόνια.
Έτσι η εφεύρεση της ιαπωνικής ερευνητικής ομάδας μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη και ως μια «εσωτερική» λύση κίνησης σε κτίρια μεγάλου μεγέθους. Μάλιστα η μαλακή δομή την κάνει σαφώς πιο φιλική και στην περίπτωση ατυχήματος ή σύγκρουσης με άλλο πεζό.
Το ερώτημα που πλανάται τώρα είναι αν και το κοινό ενδιαφέρεται για ένα ηλεκτρικό φουσκωτό scooter για τις καθημερινές του μετακινήσεις και το κατά πόσο είναι διατεθειμένο να το φουσκώνει και να το ξεφουσκώνει κάθε φορά που πρέπει να το χρησιμοποιήσει.