Ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων κινείται πλέον προς την κατεύθυνση ενός εξώδικου διακανονισμού του προβλήματος των αξιογράφων.
Σήμερα αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, στο πλαίσιο συντονισμού ενόψει της αυριανής συνάντησης του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια αν βρεθεί μια συναινετική λύση στο πρόβλημα των αξιογράφων.
Η κ. Καλογήρου σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι: «Απ` ότι έχω αντιληφθεί υπάρχει χώρος για εξώδικη διευθέτηση του θέματος των αξιογράφων. Τουλάχιστον αυτό μου έχουν πει οι ίδιοι».
Η κ. Καλογήρου εξήγησε ότι η διαφορά δεν πρόκειται για διαιτησία, αφού δεν έχει θεσπιστεί διαιτητικό δικαστήριο, προσθέτοντας πως αντ` αυτού αποφασίστηκε ο διορισμός εφτά δικαστών, οι οποίοι θα αναλάβουν την εκδίκαση των υποθέσεων, στο επίπεδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων, όλων όσοι έχουν ενδεχομένως παραπλανηθεί και προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ανέφερε επίσης πως φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό διότι κάποιοι από τους κατόχους αξιογράφων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν δικηγόρο και να επωμιστούν τα έξοδα μιας δικαστικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
«Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρία. Να βρούμε μια συναινετική λύση, να δούμε αν υπάρχει κάποια συναινετική πρόταση για να μπορεί να λυθεί εξώδικα αυτό το θέμα. Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει όντως να αποταθούν στα Δικαστήρια», είπε.
Σε ερώτηση αν οι αποζημιώσεις που ενδεχομένως καταβληθούν, θα καλυφθούν από τις τράπεζες, από χρήματα του κράτους ή από ευρωπαϊκά ταμεία, η κ. Καλογήρου είπε πως «αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν».
Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, τα αξιόγραφα που πωλήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύρια από τα οποία τα €700 εκατομμύρια αφορούν ιδιώτες επενδυτές, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν θεσμικούς επενδυτές. Από το θέμα των αξιογράφων επηρεάζονται γύρω στα 10.000 πρόσωπα, ως επί των πλείστον Κύπριοι και Ελλαδίτες.
Η κ. Καλογήρου υπενθύμισε πως πριν τις αποφάσεις του Eurogroup, τον Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε έλθει κοντά με τις τράπεζες στη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου, όπου θα αποτείνονταν όλοι οι ενδεχόμενα παραπλανημένοι κάτοχοι αξιογράφων, το οποίο θα αποφαινόταν αν υπήρχε παραπλάνηση και στη συνέχεια θα συμφωνείτο μια εξώδικη επίλυση της διαφοράς. Πρόσθεσε όμως ότι ο σχεδιασμός αυτός είχε ανατραπεί λόγω των αποφάσεων του Eurogroup οι οποίες δημιούργησαν άλλα προβλήματα.
Εξήγησε όμως ότι υπήρχε πρόβλημα στο να υποχρεωθούν οι τράπεζες δια νόμου να προσέλθουν σε ένα διαιτητικό δικαστήριο, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίσει δικαστές οι οποίοι θα εκδικάσουν τις υποθέσεις αυτές.