O ρόλος της ΕΕ στη Συρία είναι και δικός μας!

Στην αντιμετώπιση του τουρκικού νεο-οθωμανισμού, κρινόμαστε πρωτίστως για την διορατικότητά μας. Δηλαδή, κατά πόσον ενεργούμε εκ των προτέρων με μεθοδικότητα και ετοιμότητα για ακύρωση εχθρικών σχεδιασμών και αξιοποίηση ευκαιριών. Με τον νέο-οθωμανισμό σε έξαρση, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την αποτυχία. Ούτε με τον εμμονικό κατευνασμό του Γεραπετρίτη, ούτε με ακροδεξιά συνθήματα που εντυπωσιάζουν την εσωτερική κοινή γνώμη, αντιμετωπίζεται ο ισλαμοφασιμός.

Όταν πριν χρόνια, τεκμηριώναμε τον επερχόμενο νεο-οθωμανισμό του Ερντογάν με το «στρατηγικό βάθος» του τότε Τούρκου Υπ. Εξ. Νταβούτογλου για θαλάσσια επέκταση -που οι σκεπτόμενοι πολίτες αντιλαμβάνονταν-,  η ελίτ των εξειδικευμένων κέντρων πολιτικής, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα, με πρωτεργάτη τον Γεραπετρίτη, αναλώνονταν στην προώθηση της Τουρκίας στην ΕΕ! Καθώς ο τότε Κύπριος Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος ζητούσε διορατικά την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, επικράτησαν οι θεωρίες του ΕΛΙΑΜΕΠ για «τουρκικές αντιδράσεις». Έτσι, έμεινε η Ανατ. Μεσόγειος χωρίς διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα, όπου επενέβη αργότερα η Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.  

Όμως, δεν αναλωνόμαστε στο παρελθόν, αλλά επικεντρωνόμαστε στο παρόν. Σήμερα, με την κατοχική Τουρκία σε έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο και την νέο-οθωμανική επεκτατική της πολιτική σε έξαρση, η επικρατούσα ελίτ θεωρεί ότι η πολιτική των «ήρεμων νερών αποτρέπει τον πόλεμο»  Δεν αντιλαμβάνεται ότι τον πόλεμο αποτρέπει η στρατιωτική ισχύς κι ετοιμότητα των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων. Άλλωστε, το καθεστώς Ερντογάν είχε πολλές αφορμές και μπορεί να δημιουργήσει άλλες τόσες, αν μπορούσε να εισβάλει στο Αιγαίο. Συνεπώς, την τουρκική επιδρομή την αποτρέπει σοβαρός λόγος και όχι οι θεωρίες του ΕΛΙΑΜΕΠ.  

Σήμερα, έχουμε στη Συρία επανάληψη των τουρκικών σχεδιασμών για ΑΟΖ με το νέο τζιχαντιστικό καθεστώς. Από την πρώτη μέρα, Ελλάδα και Κύπρος, έπρεπε να ξεκαθαρίσουν το αυτονόητο:  Οποιοδήποτε βήμα της ΕΕ με το νέο καθεστώς, προϋποθέτει  οριοθέτηση  ΑΟΖ Κύπρου-Συρίας. Η ίδια η ΕΕ έχει προσυπογράψει την Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο των Θαλασσών. Το μέγα αίνιγμα είναι που εκείνοι οι δικοί μας που πρωτοστάτησαν ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα με αναρίθμητα πακέτα κυρώσεων, είναι οι ίδιοι που πρωτοστατούν στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας με κατευνασμό και «δώρα»,  συναινώντας για παροχή στο καθεστώς Ερντογάν δισεκατομμυρίων ευρώ των ευρωπαίων πολιτών. Επιπλέον,  καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τις δυτικές δομές άμυνας, όπως το ΝΑΤΟ, για να προωθεί τον  νέο-οθωμανισμό της, η Αθήνα την συνδράμει!

Ενώ αυξάνονται οι φωνές άλλων που ζητούν την αποπομπή της Τουρκίας, και καθώς η Λευκωσία κινείται πολύ σωστά, η Αθήνα παρέχει άλλοθι για παραμονή της Τουρκίας εντός των δυτικών δομών άμυνας.  Μιας Τουρκίας με στρατιωτικές βάσεις σε Αλβανία, Λιβύη, Σομαλία, Κατάρ, σε συμμαχία με τρομοκρατικές/τζιχαντιστικές οργανώσεις, με κατοχή στη Συρία και φυσικά με κατοχή εδάφους της ΕΕ στην Κύπρο. Η ενδυνάμωση της Τουρκίας με οικονομικούς τρόπους και πολιτικά «κανονικοποιώντας» τον τουρκικό επεκτατισμό ως «διμερείς διαφορές» έξω από το πλαίσιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, καθιστώντας την ολοένα και πιο επικίνδυνη για να στραφεί στο Αιγαίο, εξυπηρετεί τον επεκτατισμό της. Πώς αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα είναι το αίνιγμα.  

Κώστας Μαυρίδης,

Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ-S&D