O Πρόεδρος της ΣΕΠ-ΑΤΗΚ μίλησε για “περίεργη” επένδυση στη Δρομολαξιά

Για μια “περίεργη” – όπως τη χαρακτήρισε – επένδυση που περιελάμβανε αγορά τεμαχίου γης και ανέγερση κτηρίων στη Δρομολαξιά της επαρχίας Λάρνακας, που περιήλθε τον Ιανουάριο του 2011 σε γνώση της Συντεχνίας ΣΕΠ-ΑΤΗΚ (Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της Cyta), κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της Cyta σε τεμάχιο γης στη Δρομολαξιά που προηγούμενα ανήκε σε Τουρκοκύπριο, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Χάρης Παφίτης.

Επειδή, είπε, κατά την άποψη της Συντεχνίας μας η επένδυση αυτή ήταν παράνομη, προχωρήσαμε στις 7 Ιανουαρίου του 2011 σε επίσημη γραπτή καταγγελία προς τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών, Ελέγχου και Θεσμών της Βουλής.

Σε αυτήν εξηγούνταν οι λόγοι της παρανομίας τους οποίους επικαλούμαστε, με πρώτιστους λόγους τη μη ύπαρξη εποπτείας, τη μη ολοκλήρωση της Εγγραφής του Ταμείου στο σχετικό Μητρώο του Εφόρου Ταμείων Συντάξεως και προνοίας και την άρνηση του Υπουργού Οικονομικών να ελέγχει και να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις επενδύσεις του Ταμείου, ως όφειλε δυνάμει των Κανονισμών Λειτουργίας του Ταμείου.

Το θέμα ενεγράφη και συζητήθηκε σε τρεις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών. Οι συνεδρίες αυτές πραγματοποιήθηκαν στις 25/1/2011, 1/2/2011 και 15/2/2011 αντίστοιχα.

Ο κ. Παφίτης είπε ότι “ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νίκος Κατσουρίδης παρευρέθηκε και στις τρεις πιο πάνω συνεδριάσεις της Επιτροπής Ελέγχου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέλος της συγκεκριμένης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και εκδήλωσε ασυνήθιστα σφοδρό και έντονο ενδιαφέρον για το θέμα. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ο κ. Κατσουρίδης προέβαλλε διαρκώς διαδικαστικά προσκόμματα και έδειχνε ωσάν να ήθελε να παρεμποδίσει τη διαδικασία και/ή να αγωνιούσε να τελειώσει η συνεδρίαση και να κλείσει το θέμα. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων ο κ. Κατσουρίδης ενεργούσε ως ο συντονιστής της όλης ιστορίας εκ μέρους του κόμματός του και μάλιστα απηύθυνε εντολές και προτροπές και έδινε το λόγο προς τους υπόλοιπους βουλευτές του ΑΚΕΛ που ήταν παρόντες, αλλά ακόμα και προς τον Πρόεδρο της ΔΕ του Ταμείου και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta κ. Στάθη Κιττή. Ο κ. Κατσουρίδης συμπεριφερόταν δηλαδή γενικά ως να είχε το γενικό πρόσταγμα για το θέμα και η εν γένει συμπεριφορά του ήταν τέτοια που έδειχνε ωσάν το θέμα να τον αφορούσε προσωπικά”.

Σε κάποια στιγμή, συνέχισε, κατά τη διάρκεια της πρώτης από τις πιο πάνω συνεδριάσεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης πλησίασε τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ Ορέστη Βασιλείου, του οποίου το όνομα έχει αναφερθεί στην κατάθεση του κ. Χαράλαμπου Λιοτατή σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση και τον άκουσα να του ζητά ψιθυριστά να εξέλθει μαζί του από την αίθουσα. Εξήλθαν σχεδόν ταυτόχρονα από την αίθουσα, είπε, απουσίασαν για 15 με 20 λεπτά και στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι σχεδόν ταυτόχρονα στην αίθουσα.

“Η όλη προσέγγισή τους, τόσο σ’ αυτήν όσο και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις που έτυχε να συναντηθούν, έδειχνε ότι μεταξύ τους υπήρχε οικειότητα και προσωπική γνωριμία”.

Ο κ. Παφίτης ανέφερε ότι κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2011, αμέσως μετά τις σχετικές συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για το θέμα, μια ομάδα πρωτοβουλίας υπαλλήλων της Cyta, μελών του Ταμείου, με τη στήριξη των Συντεχνιών ΣΕΠ-ΑΤΗΚ και ΑΣΕΤ-Cyta, ξεκίνησαν μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών, σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας για την επενδυτική πολιτική που ακολουθούσε η ΔΕ του Ταμείου.

Με το κείμενο αυτό, εξήγησε, οι υπογράφοντες απαιτούσαμε την αναστολή των επενδύσεων του Ταμείου σε ακίνητα μέχρι την πλήρη συμμόρφωση της ΔΕ με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, την ανάθεση του ελέγχου του Ταμείου στη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση του Ταμείου. Το σχετικό κείμενο υπογράφηκε από 963 μέλη του Ταμείου και στάλθηκε σε διάφορους παραλήπτες, θεσμικά όργανα και αξιωματούχους του κράτους και στην ίδια τη ΔΕ του Ταμείου.

Ανέφερε ότι “πρωτοστάτης στην προσπάθεια για αποτυχία της πρωτοβουλίας συλλογής υπογραφών υπήρξε η συντεχνία ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ και ιδιαίτερα ο Γενικός της Γραμματέας κ. Ορέστης Βασιλείου”.

Επικαλούμενος δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕ του Ταμείου Στάθη Κιττή, ότι οι επενδύσεις του Ταμείου δεν διενεργούνται μόνο από τον ίδιο, αλλά η ευθύνη είναι συλλογική και βαραίνει όλα τα μέλη της δεκαμελούς ΔΕ του Ταμείου αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της Cyta που αποτελούν μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επενδύσεων του Ταμείου, ο κ. Παφίτης είπε ότι πρέπει να κληθούν να καταθέσουν όλοι όσοι εμπλέκονται.

Ανέφερε ότι τα μόνα μέλη της τότε ΔΕ του Ταμείου και του τότε ΔΣ της Cyta που διαφώνησαν εμπράκτως και εγγράφως, τόσο με τη συγκεκριμένη επένδυση στη Δρομολαξιά όσο και με την εν γένει επενδυτική πολιτική του Ταμείου, είναι ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ Λοϊζος Παπαχαραλάμπους, ο οποίος έχει πρόσφατα παραιτηθεί εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα τεκταινόμενα και το πρώην μέλος του ΔΣ Στέλιος Αμερικάνος, ο οποίος είχε παραιτηθεί πολύ παλαιότερα, διαμαρτυρόμενος για σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονταν συνάδελφοί του μέλη του ΔΣ, που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, αλλά αργότερα επαναδιορίστηκε. Ο κ. Αμερικάνος τελικά έπαψε να είναι μέλος του ΔΣ της Cyta, τον Ιούλιο του 2012, όταν δεν επαναδιορίστηκε από τον τέως Πρόεδρο κ. Χριστόφια τον περασμένο Αύγουστο, οπότε επαναδιορίστηκαν όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ με τη λήξη της θητείας τους, αφού θεωρήθηκε από την τότε Κυβέρνηση ως «μη συνεργάσιμος», πρόσθεσε.

Επικαλούμενος επίσης δήλωση του κ. Κιττή, ότι η ΔΕ του Ταμείου ακολουθεί πιστά τις μελέτες, εισηγήσεις και υποδείξεις των Συμβούλων Στρατηγικής Επενδύσεων του Ταμείου AON Hewitt, σημείωσε ότι “ουδέν αναληθέστερον” σημειώνοντας ότι οι Σύμβουλοι αυτοί έχουν υποδείξει κατ’ επανάληψη στον κ. Κιττή και τους υπόλοιπους Διαχειριστές του Ταμείου ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα δεν πρέπει να γίνονται άμεσα, με αγορά ακινήτων και/ή χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης ακινήτων, αλλά έμμεσα (δευτεροβάθμια), με αγορά μετοχών σε funds (κατά προτίμηση διεθνή) τα οποία επενδύουν σε ακίνητα.

Είπε πως πέραν της παραβίασης της Επενδυτικής Πολιτικής του Ταμείου στον τομέα των Ακινήτων, η ΔΕ έχει προβεί σε σωρεία άλλων παραβιάσεων τόσο της Επενδυτικής Πολιτικής όσο και άλλων βασικών προνοιών της σχετικής νομοθεσίας και σχετική προς τούτο είναι και η Αγωγή 8567/2012, που έχει καταθέσει ως μέλος του Ταμείου, μαζί με δεκατέσσερις άλλους συναδέλφους του.

Σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, συνέχισε, φέρει και ο «Έφορος Ταμείων Συντάξεως και Προνοίας» που είναι ο Διευθυντής Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος.

Ο κ. Τρύφωνος, παρά τις σαφώς προβλεπόμενες από τον Νόμο ευθύνες του για την Εποπτεία των Ταμείων Συντάξεων, έχει αφήσει το Ταμείο χωρίς καμιά εποπτεία για πέραν των έξι ετών … με το πρόσχημα της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εγγραφής του Ταμείου στο σχετικό Μητρώο, για την οποία όμως καθυστέρηση στην Εγγραφή του Ταμείου ο ίδιος δεν είναι άμοιρος ευθυνών”.

“Παρομοίως σημαντική ευθύνη για την απουσία Εποπτείας στο Ταμείο φέρουν και οι Διατελέσαντες Υπουργοί Οικονομικών των Προηγούμενων Κυβερνήσεων, οι οποίοι αρνήθηκαν να ασκήσουν εποπτικό έλεγχο, να εξετάσουν και να εγκρίνουν ή απορρίψουν τις επενδύσεις του Ταμείου σε ακίνητα, όπως προβλέπουν οι σχετικοί Κανονισμοί λειτουργίας του Ταμείου”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο ρόλος των Ελεγκτών του Ταμείου, KPMG Κύπρου, θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί. Πρέπει επίσης, ανέφερε, να διερευνηθεί η τυχόν ύπαρξη ιδιάζουσας σχέσης και/ή ασυμβίβαστου και/ή σύγκρουσης συμφερόντων του κατ’ ανάθεση Αναπληρωτή Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Cyta Γιώργου Κουφάρη, σε σχέση με τους KPMG.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Κουφάρης διατηρεί μακροχρόνια σχέση συνεργασίας με τους KPMG και έχει αποκτήσει επιρροή σε αυτούς. Επίσης ο υιός του κ. Κουφάρη εργοδοτείται από τους KPMG, γεγονός που εγείρει και πάλιν θέμα σύγκρουσης συμφερόντων.

Σοβαρό θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και ασυμβίβαστου, συνέχισε, παρατηρείται και για το Δικηγόρο Γιώργο Χριστοφίδη, του οποίου ο ρόλος στην υπόθεση είναι διπλός. Από τη μια παρουσιάζεται ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλός του κ. Λίλλη και της Wadnic και από την άλλη ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Cyta, είπε.

Το Δεκέμβριο του 2012, συνέχισε, το ΔΣ της Cyta, με απόφασή του προσέλαβε τον κ. Χριστοφίδη (Δικηγορικό Γραφείο Ορφανίδης, Χριστοφίδης Πουτζιουρής και Δαμιανού) ως Νομικό Σύμβουλο της υπηρεσίας Cytavision.

Διευκρίνισε ότι η υπηρεσία Cytavision διαχειρίζεται κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ό,τι αφορά χορηγίες σε αθλητικά σωματεία και αγορά δικαιωμάτων για κάλυψη αγώνων ποδοσφαίρου. Είπε ότι, Εμπορικός Προϊστάμενος της υπηρεσίας Cytavision είναι ο Ορέστης Βασιλείου, και τα κονδύλια αυτά των εκατομμυρίων τυγχάνουν διαχείρισης πρωτίστως από αυτόν.

Επιπρόσθετα είπε ότι τόσο ο κ. Λίλλης όσο και πλείστοι άλλοι από τους εμπλεκόμενους στη υπόθεση είναι παράγοντες του ποδοσφαίρου.

Ο κ. Παφίτης είπε ότι «οι επενδύσεις του Ταμείου σε έργα ανάπτυξης ακινήτων είναι παράνομες, πλείστες είναι αποτυχημένες και η περιουσία του Ταμείου έχει διασπαθιστεί μέσω των επενδύσεων αυτών».

Είπε επίσης ότι οι επενδύσεις του Ταμείου σε χρηματοδοτήσεις είναι κι αυτές παράνομες. Τέτοιου είδους επενδύσεις, ανέφερε, δεν προβλέπονται καθόλου στην επενδυτική Πολιτική του Ταμείου που έχουν ετοιμάσει οι AON Hewitt και οι Διαχειριστές του Ταμείου, για να ξεπεράσουν το σκόπελο αυτό, εντάσσουν τεχνηέντως τις χρηματοδοτήσεις αυτές στον πυλώνα «Εναλλακτικές Επενδύσεις» της Επενδυτικής Πολιτικής. Πρόκειται, είπε, στην ουσία για καθαρή δανειοδότηση ιδιωτικών εταιρειών, λειτουργία όμως που ίσως το εποπτικό καθεστώς τον Τραπεζών να απαγορεύει να διενεργείται από Οργανισμό που δεν είναι αδειοδοτημένος να λειτουργεί ως τράπεζα, όπως είναι το Ταμείο Συντάξεων μας.

Ο κ. Παφίτης κατέθεσε έγγραφα που – σύμφωνα με τον ίδιον – καταδεικνύουν ότι ενώ η Εταιρεία Wadnic εισέπραττε κανονικά από τη Cyta τις πληρωμές για το έργο με βάση τα πιστοποιητικά εκτέλεσης εργασιών που εξέδιδαν οι αρχιτέκτονες του έργου, εντούτοις η Wadnic δεν κατέβαλλε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της προς τους εργολάβους του έργου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 συνολικές οφειλές ύψους οκτακόσιων τριάντα χιλιάδων ΕΥΡΩ (€830.000) από την Wadnic προς τους εργολάβους.

Είπε πως σε συνάντηση που έγινε στις 3/9/2012, μεταξύ των εργολάβων και υπηρεσιακών της Cyta, ο Διευθυντής Υποστηρικτικής Υποδομής της Cyta Χριστόφορος Γιαννακού και ο Διευθυντής «Κτήρια και Δομικά Έργα» της Cyta Χαράλαμπος Μακρής, δέχτηκαν να πληρώσει η Cyta ξανά, για δεύτερη φορά, τις καθυστερημένες οφειλές της Wadnic προς τους εργολάβους.

“Δέχτηκαν επίσης αυτό να γίνεται παράτυπα,» πρόσθεσε.

Την ερχόμενη Τρίτη, 30 Ιουλίου, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής θα καταθέσει ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Στάθης Κιττής.