O Πούτιν συντηρεί την πυρηνική «απειλή», οι Ευρωπαίοι αδειάζουν τα φαρμακεία από χάπια ιωδίου

Τη… Βρετανία δείχνει ως υπαίτια της απόφασής του για αυξημένη κατάσταση επιφυλακής του ρωσικού πυρηνικού αποτρεπτικού οπλοστασίου ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια δηλώσεών του χθες, στις οποίες χαρακτήρισε ως αντίπαλη, οποιαδήποτε χώρα επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να υπέδειξε την Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Λις Τρας ως «προάγγελο» παγκόσμιας κλιμάκωσης με πιθανές συγκρούσεις Ρωσίας -ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η κ. Τρας «μίλησε πρώτη» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πατώντας προληπτικά ο κ. Πούτιν με τη σειρά του το κουμπί του συναγερμού στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του.

Μολονότι κύκλοι του Βρετανικού ΥΠΕΞ αρνούνται κάθε σχετικό συνειρμό, υποστηρίζοντας ότι η κ. Τρας αναφερόταν σε βοήθεια προς την Ουκρανία πλην της αποστολής στρατευμάτων στο έδαφός της, η Μόσχα, ωστόσο, συντηρεί την πυρηνική «απειλή», προκειμένου να περιορίσει την περαιτέρω εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απορρίψει κάθε σχετικό ενδεχόμενο, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Αρνητικοί απέναντι σε μια τέτοια πιθανότητα, εμφανίστηκαν και μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ χθες, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά, το Κρεμλίνο, έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες σε επίπεδο συμβατικής ισχύος σε σχέση με το άθροισμα των δυνάμεων το ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να διατηρεί το «όπλο πάνω στο τραπέζι», δηλαδή το φόβητρο των πυρηνικών όπλων, ποντάροντας στην αποτροπή των δυτικών συμμάχων. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αποτελεί την πρώτη υπερδύναμη στο συγκεκριμένο πεδίο, διαθέτοντας περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές, όντας η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το ενδιαφέρον της Μόσχας για την υπόθεση των πυρηνικών παγκοσμίως αντανακλάται και στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε πως «υπάρχουν προβλήματα από τη ρωσική πλευρά», αναφορικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, που προέβλεπε τον περιορισμό εμπλουτισμού ουρανίου.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ζήτησε από την Ουάσιγκτον γραπτές εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, δεν θα βλάψουν τη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν, στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με παγκόσμιες δυνάμεις κι ενώ η Τεχεράνη φαίνεται να καταλήγει σε συμφωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), καταρτίζοντας «οδικό χάρτη» για τη ρύθμιση ζητημάτων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Από πλευράς τους, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν έχουν καμία σχέση με την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ενώ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Ρωσία για την επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της JCPOA. Είναι προς το κοινό συμφέρον και της Ρωσίας να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο».

Η αναβίωση της συμφωνίας της Δύσης με το Ιράν απασχόλησε και τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλι, Ναφτάλι Μπένετ, καθώς το Ισραήλ αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική, τη στιγμή που η Ρωσία εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της παρεμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν.

Έλεγχος των εργοστασίων

Παράλληλα, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων εντός της Ουκρανίας, προκειμένου να αποκόψουν τη χώρα από το να διατηρήσει την ενεργειακή της επάρκεια. Μετά την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου δηλαδή πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη, οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται και στο σταθμό του Γιουζνουκράινσκ, τον δεύτερο κατά σειρά μεγαλύτερο της χώρας, ώστε να διακόψουν την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Παρότι, το Παρατηρητήριο του ΟΗΕ για τα Πυρηνικά, όπως και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διατείνονται ότι κανένα από τα συστήματα ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό δεν έχει επηρεαστεί και παράλληλα υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε διαφυγή ραδιενεργού υλικού, οι φόβοι για τον έλεγχο των πυρηνικών της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν υποχωρήσει.

Ο ενεργειακός «στραγγαλισμός» της Ουκρανίας, με δεδομένο ότι τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο εισάγονταν μέχρι τώρα σε μεγάλο ποσοστό από τη Ρωσία, θα επιτείνει την αίσθηση απώλειας της εθνικής της κυριαρχίας, με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να περιγράφει χθες πως «η Ουκρανία ίσως πάψει να είναι κράτος».

Υπό ρωσική κατοχή έχει τεθεί και το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, παρότι δεν είναι ενεργό, αλλά βρίσκεται στο βόρειο διάδρομο της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων προς το Κίεβο, από την είσοδο της Λευκορωσίας.

Υψηλή ζήτηση τα χάπια ιωδίου

Η πυρηνική «απειλή», ωστόσο, που πλανάται πάνω από την ατμόσφαιρα της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση και για χάπια ιωδίου στα φαρμακεία της Ευρώπης, με τις πρώτες ελλείψεις να καταγράφονται και στα ελληνικά φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί στη Βουλγαρία τις τελευταίες έξι μέρες έχουν ξεπουλήσει οτιδήποτε διέθεταν σε σκευάσματα ιωδίου, κάτι που συμβαίνει και στην Πολωνία, ενώ αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έλλειψη αυτών των σκευασμάτων και στα ελληνικά φαρμακεία, όπως επιβεβαιώνουν στο protothema.gr, φαρμακοποιοί.

Τα σκευάσματα ιωδίου περιέχουν σταθερό ιώδιο. Η χορήγησή τους έχει σαν αποτέλεσμα να αναστέλλεται η πρόσληψη του ραδιενεργού ιωδίου από το θυρεοειδή, αλλά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι μπορεί να λάβει κανείς από τη διατροφή του. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC), μετά τη λήψη των χαπιών το ιώδιο απορροφάται από τον θυρεοειδή αδένα προφυλάσσοντας έτσι από την απορρόφηση τυχόν ποσοτήτων ραδιενέργειας.

Σε περίπτωση δηλαδή που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή πυρηνική έκρηξη, το ραδιενεργό ιώδιο που εκλύεται προσλαμβάνεται από τον αδένα προκαλώντας έτσι καρκίνο του θυρεοειδούς. Εάν όμως αμέσως μετά το ατύχημα και πριν την έκθεση στο έντονο ραδιενεργό νέφος λάβει κανείς τα χάπια ιωδίου, το σταθερό ιώδιο δεσμεύεται αυτομάτως από τον θυρεοειδή παρεμποδίζοντας τη δέσμευση του αντίστοιχου ραδιενεργού.

Μία μόνο δόση του προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα για 24 ώρες. Σε περίπτωση που οι άνθρωποι εκτεθούν σε ραδιενεργό ιώδιο για περισσότερο από ένα 24ωρο, μπορεί να γίνει λήψη του χαπιού μία φορά την ημέρα για όσο διάστημα εκτίθενται σε αυτό, ωστόσο η λήψη θα πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση γιατρού ή φαρμακοποιού. Καλό είναι να αποφεύγεται η χορήγηση για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δύναται να παρουσιάσει σοβαρές παρενέργειες.