Το επόμενο στρατιωτικό τους βήμα σχεδιάζουν οι HΠΑ συνδράμοντας την ουκρανική κυβέρνηση την ώρα που η ρωσική «αρκούδα» δείχνει τα δόντια της απειλώντας την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να στείλει έως και 50.000 στρατιώτες, καθώς και πολεμικά πλοία και αεροσκάφη σε νατοικούς συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Καμπ Ντέιβιντ το Σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρουσίασαν στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τις επιλογές που έχουν οι ΗΠΑ .
Οι επιλογές αυτές έχουν στόχο τη μετακίνηση του αμερικανικού στρατού πιο κοντά προς τα ρωσικά σύνορα.
Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι η μετεγκατάσταση χιλίων έως και πέντε χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών στις 50 χιλιάδες, εάν παραστεί ανάγκη. Ωστόσο, καμία από τις στρατιωτικές επιλογές δεν προβλέπει την ανάπτυξη επιπρόσθετων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την αποστολή χιλίων έως πέντε χιλιάδων στρατιωτών σε χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Ο αριθμός των στρατευμάτων θα μπορούσε στη συνέχεια να αυξηθεί σε 50.000, εάν η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί, με τη συνδρομή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, καθώς ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ήθελε να εμπλακεί η Ουάσινγκτον σε άλλη σύγκρουση μετά την καταστροφική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν πριν από ένα χρόνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να απευθύνει έκκληση για τη λήψη στρατιωτικών μέτρων μέσα στην εβδομάδα, όπως προσθέτει η αμερικάνικη εφημερίδα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την εκτόνωση της ρωσοουκρανικής κρίσης.