Αθώος ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, με αφορμή ένα τιτίβισμά το 2018, στο οποίο ανέφερε ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για την εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Όπως αναφέρουν το BBC, το CNN και η εφημερίδα «Le Figaro», o Mασκ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία ομαδική αγωγή που κατατέθηκε από τους μετόχους της Tesla, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τους παραπλάνησε με τις αναρτήσεις του τον Αύγουστο του 2018.
Yπενθυμίζεται ότι, η δίκη για το σχετικό tweet του Μασκ που ισχυριζόταν ότι θα εξαγόραζε την Tesla έναντι 72 δισ. δολαρίων, ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα.
Σε βάρος του άλλοτε CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν καταθέσει αγωγή οι μέτοχοι της Tesla, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι χειραγώγησε την τιμή της μετοχής της εταιρείας και ότι έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια μετά την πτώση της τιμής της μετοχής, αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro και προσθέτει:
Η προτεινόμενη εξαγορά των 72 δισ. δολαρίων δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Εάν το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο είχε αποφανθεί υπέρ της ενοχής του πάμπλουτου Νοτιοαμερικανού επιχειρηματία, θα καλούνταν να καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.
Οι εννέα ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερο από δύο ώρες για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους το απόγευμα της Παρασκευής, όπως σχολιάζει το BBC.
Ο Μασκ ήθελε η δίκη του να διεξαχθεί στο Τέξας, όπου εδρεύει η Tesla. Θεωρούσε ότι δεν θα είχε μία δίκαιη δίκη στο Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, χαιρέτησε την απόφαση.
Μέσω του Twitter, της πλατφόρμας των ΜΜΕ που εξαγόρασε έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Οκτώβριο, ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Δόξα τω Θεώ, η σοφία του λαού επικράτησε! Εκτιμώ βαθύτατα την ομόφωνη απόφαση για την αθωότητά μου στην υπόθεση της Tesla».
Thank goodness, the wisdom of the people has prevailed!
I am deeply appreciative of the jury’s unanimous finding of innocence in the Tesla 420 take-private case.
— Elon Musk (@elonmusk) February 3, 2023
Οι ενάγοντες υποστήριξαν επίσης ότι ο Μασκ είπε ψέματα όταν έγραψε στο Twitter, λίγες ώρες αργότερα, ότι «επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη των επενδυτών».
Η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε μετά τα tweets, αλλά υποχώρησε ξανά μέσα σε λίγες μέρες καθώς κατέστη σαφές ότι η συμφωνία δεν θα πραγματοποιηθεί.
Οι απώλειες των επενδυτών υπολογίστηκαν έως και 12 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έναν οικονομολόγο που προσλήφθηκε από τους μετόχους.
Το χρονικό του τιτιβίσματος
Στις 7 Αυγούστου του 2018, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να πληρώσει για μια πιθανή εξαγορά της Tesla στα 420 δολάρια ανά μετοχή.
Την ίδια ημέρα έγραψε ξανά στο Twitter αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κίνηση ήταν επικείμενη:
«Ο μόνος λόγος για τον οποίο η κίνηση δεν ήταν βέβαιη είναι επειδή εξαρτάται από την ψήφο ενός μετόχου», είπε. Αλλά η εξαγορά δεν έγινε ποτέ.
Μετά από μια εβδομάδα, η εταιρεία είπε ότι τελικά δεν είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση κι ο Μασκ είπε ότι ήταν τα σχόλια των μετόχων που τον έκαναν να αλλάξει γνώμη για τη συμφωνία.
Ωστόσο, έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) οδήγησε σε διακανονισμό με την εταιρεία, ο οποίος περιελάμβανε πρόστιμο 40 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μασκ έχει ήδη πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια στη συγκεκριμένη επιτροπή για το επίμαχο tweet, ενώ η Tesla έπρεπε να πληρώσει άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απομάκρυνε τον Μασκ από πρόεδρο της Tesla ως αποτέλεσμα του σχετικού tweet διευκρινίζοντας επίσης ότι ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας δεν ήταν καν κοντά στο να εξασφαλίσει τα δισεκατομμύρια που χρειάζονταν για να ολοκληρώσει την εξαγορά που υπονοούσε στο Twitter.
Ο Μασκ, ο οποίος ηγείται επίσης της SpaceX και του Twitter, είχε υποστηρίξει ότι θεωρούσε ότι είχε εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια για την εξαγορά της Tesla από τη Σαουδική Αραβία.
Κατά τη διάρκεια των σχεδόν εννέα ωρών που κατέθετε στο δικαστήριο, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είπε χαρακτηριστικά:
«Ακριβώς επειδή τουιτάρω κάτι, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι το πιστεύουν ή θα ενεργήσουν ανάλογα».
Για μόνο ένα «κακό tweet» κάθισε στο εδώλιο ο Μασκ;
Αν και η τιμή της μετοχής της Tesla εκτινάχθηκε μετά τη δημοσίευση του σχετικού τιτιβίσματός του, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αμφισβήτησε επίσης εάν τα τιτιβίσματά του είχαν κάποια επίδραση στην τιμή της μετοχής της Tesla.
«Κάποια στιγμή έγραψα στο Twitter ότι σκέφτηκα πώς, κατά τη γνώμη μου, η τιμή της μετοχής ήταν πολύ υψηλή… και ανέβηκε ακόμη υψηλότερα», είπε υπογραμμίζοντας ότι η επίδραση που έχουν τα τιτιβίσματά του στην τιμή της μετοχής της Tesla μπορεί να είναι απρόβλεπτη .
Όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, ο Μασκ δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, σχολιάζει το CNN.
Για τον Νίκολας Πόριτ, δικηγόρο των μετόχων της Tesla: «Η κοινωνία μας βασίζεται σε κανόνες. Χρειαζόμαστε κανόνες για να μας προστατεύσουν από την αναρχία. Οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για τον Έλον Μασκ όπως όλοι οι άλλοι. Είμαστε απογοητευμένοι με την ετυμηγορία και εξετάζουμε τα επόμενα βήματα».
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Μασκ, Άλεξ Σπίρο, τόνισε ότι: «Ένα κακό tweet, δεν σημαίνει ότι κάποιος διαπράττει απάτη».