Εξηγήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών έδωσε σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του νόμου περί καταθέσεως στοιχείων και πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
“Εξετάσαμε σήμερα το θέμα του Διοικητή”, είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αναφέροντας ότι “από τους Βουλευτές μπήκαν όλες οι ερωτήσεις αναφορικά με αυτό το θέμα, δόθηκαν οι διευκρινίσεις από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 9 του μηνός, την άλλη Τρίτη δηλαδή, για να αποφασίσει επί του θέματος”, οπόταν και θα γίνουν οι τοποθετήσεις ενός εκάστου των Μελών της Επιτροπής.
Ο Διοικητής της ΚΤ, όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, “έδωσε εξηγήσεις και γραπτές και προφορικές, τις οποίες το κάθε κόμμα και ο κάθε Βουλευτής θα εξετάσουν και αναλόγως θα τοποθετηθούν την ερχόμενη Τρίτη”.
Από το Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Κυπριανού, χαρακτηρίσθηκε ως “σοβαρό” το ζήτημα που συζητήθηκε σήμερα για το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και που, όπως ανέφερε, “ζητήθηκε από τη σύσκεψη Αρχηγών να εγγραφεί στην Επιτροπή Θεσμών και αφορά το κατά πόσον ο Διοικητής της ΚΤ έχει καταθέσει ψευδή στοιχεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη γνωστή αλληλογραφία που υπάρχει με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων”.
“Ο Διοικητής της ΚΤ”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, “παρουσιάσθηκε σήμερα στην Επιτροπή με το δικηγόρο του, κάτι παράξενο για τα κοινοβουλευτικά θέσμια και παρέμεινε στη θέση ότι δεν κατέθεσε ψευδή στοιχεία και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα εξετάσει τα δεδομένα και της σημερινής συνεδρίασης και θα τοποθετηθεί την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για το πώς θα προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα”.
“Ο Διοικητής”, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, “έχει ξεκαθαρίσει σήμερα ότι δεν υπάρχει διαδικασία έρευνας από την Άλβαρεζ και Μάρσαλ για τη Λαϊκή Τράπεζα” και “έχει πει επίσης ότι ο λόγος για τον οποίο περιορίσθηκε η έρευνα από την Άλβαρεζ και Μάρσαλ και ο λόγος, για τον οποίο δόθηκαν οι οδηγίες να ερευνήσει μόνον την Τράπεζα Κύπρου, ήταν διότι πιθανολογείτο ποινική διαδικασία, διαδικασία δικαστική, κατά της Λαϊκής Τράπεζας και ήθελε να την προστατεύσει”.
Σε δηλώσεις του επίσης στους δημοσιογράφους ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι δεν επιθυμούσε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή για το ζήτημα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όμως θεωρεί ότι “έχουν δοθεί εξηγήσεις από το Διοικητή και έχουν τεθεί και ερωτήματα από συναδέλφους”.
“Θα γίνει η τοποθέτηση της ερχόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε, “αλλά η πολιτική μας εκτίμηση ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, η οποία, ούτως ή άλλως, έχει λεχθεί μερικές φορές, είναι ότι αυτό το θέμα ουδέποτε έπρεπε να είχε προκύψει”.
“Ακόμα πιο σημαντικό”, πρόσθεσε, “την ώρα κατά την οποία προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βελτιώσουμε την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά, για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξει εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Κυβέρνησης και εμείς θα διαδραματίσουμε τον δικό μας θετικό καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση”.
Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, για την εξέλιξη της εξέτασης του θέματος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας ότι “η Βουλή ανέκρουσε πρύμναν ή αλλιώς προσφέρει κλάδο ελαίας στο Διοικητή, ή εφάρμοσε το παλιό ρητό: χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις καλύτερα να το γλείφεις”.
“Τα κόμματα”, είπε ο κ. Περδίκης, “ξέχασαν πάρα πολύ ενωρίς ποιος ήταν ο ρόλος του Διοικητή της ΚΤ στο να παραπλανηθούν και να εγκρίνουν το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ στη Λαϊκή, έχουν ξεχάσει πως παραπλανήθηκαν από το Διοικητή και για οκτώ μήνες δεν ήξεραν για τον ELA και τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που ήσαν φορτωμένα στη Λαϊκή και έχουν ξεχάσει το ρόλο που έπαιξε στο άρον – άρον κλείσιμο της Λαϊκής και στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, καθώς και το ρόλο που έπαιξε στη μεταφορά του ELA από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου”.
“Είναι”, είπε ο κ. Περδίκης, “ένας ολόκληρος κατάλογος από τις ενέργειες του κ. Δημητριάδη, οι οποίες τον βαρύνουν και που τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους ενόχους και κατηγορουμένους για την κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου, τουλάχιστον στα τελευταία στάδια”.