Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα που έκαναν πέρσι Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Είδαμε ότι η Φινλανδία έχει λάβει ειλικρινή και συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο με την ένταξη της Φινλανδίας και έτσι θα παίξει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας». Παράλληλα, τόνισε ότι ελπίζει να επικυρωθεί η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα «θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Στοκχόλμη, στη βάση των αρχών του ΝΑΤΟ και την προσέγγισή του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επεσήμανε ο Ερντογάν. «Η υποψηφιότητα της Σουηδίας θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα τους».
Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι παρέδωσε στη Σουηδία λίστα 120 «τρομοκρατών» και απαίτησε τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έκανε η χώρα.
Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, χαιρέτισε το σχέδιο της Τουρκίας να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Καταλάβαμε νωρίτερα ότι έχετε κάνει την απόφασή σας και η υπογραφή της σήμερα επιβεβαιώνει ότι το τουρκικό κοινοβούλιο αρχίζει να εργάζεται για την επικύρωση της φινλανδικής ένταξης», δήλωσε ο Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλήρης χωρίς τη Σουηδία».
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.
Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «αργότερα» χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
«Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα “ναι”», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του.
Στόλτενμπεργκ: Ελπίζω ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για την επικύρωση το συντομότερο
Την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτό να ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια της Σουηδίας και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για την επικύρωση το συντομότερο δυνατό».
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει, επίσης, ότι επισκέφτηκε πρόσφατα την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία συμφώνησαν να συγκαλέσουν μια συνάντηση της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Σε εκείνη τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη Μαδρίτη και ότι οι γρήγορες επικυρώσεις για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι προς το συμφέρον όλων.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία γίνονται πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ γρήγορα, όχι το εάν θα ενταχθούν ακριβώς την ίδια στιγμή», υπογραμμίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνει, τέλος, ότι η Φινλανδία και η Σουηδία κάθονται γύρω από το τραπέζι του ΝΑΤΟ, ενσωματώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές του δομές και ασκούνται περισσότερο με τους Συμμάχους. Και οι δύο χώρες έχουν λάβει διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας και «είναι αδιανόητο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα απαντούσε εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία δεχτούν επίθεση».