Όλος ο κόσμος έχει ταυτίσει το Ζεφύρι με τους Τσιγγάνους και συνεπώς με την εγκληματικότητα, την οπλοκατοχή και τα ναρκωτικά. Είναι όμως έτσι;
Πράγματι, το μελανό σημείο της περιοχής δεν είναι άλλο από τους Roma, οι οποίοι καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής, προκαλώντας έντονα προβλήματα με την παραβατικότητά και την προκλητική συμπεριφορά τους και διαταράσσοντας την φιλειρηνική ζωή των δημοτών.
Το ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ.COM βρέθηκε στην περιοχή και μίλησε με τον Αντιδήμαρχο Ζεφυρίου, τον κ.Γιώργο Ραφτέλη, ο οποίος παραδέχεται ότι ορισμένοι Τσιγγάνοι αποτελούν πλήγμα στο Ζεφύρι, όμως δεν αρνείται πως όλο αυτό μπορεί να διορθωθεί αν το Κράτος λάβει τα απαραίτητα μέτρα. “Δεν υπάρχουν ναρκωτικά στο Ζεφύρι” , δήλωσε κατηγορηματικά και μας απεκάλυψε ότι στο θέμα της οπλοκατοχής οι Αρχές έχουν πάρει τα μέτρα τους.
Ως υπεύθυνος για όλα ζητήματα του δήμου του μας είπε για τα έργα που βρίσκονται εν εξελίξει και για το πολιτικό του πλάνο, στο οποίο προτεραιότητα έχει ο πολίτης. Τέλος, αναφέρθηκε στο αθόρυβο έργο που παράγουν, βοηθώντας άπορους και άστεγους διακριτικά πηγαίνοντας τρόφιμα στα σπίτια , καθώς θεωρεί ότι πρέπει να σεβόμαστε και να μην φέρνουμε σε δύσκολη θέση όσους χρήζουν άμεσης ανάγκης.
-Ερ: Κ. Ραφτέλη, ποιά είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ζεφυρίου;
-Απ: Το βασικότερο πρόβλημα του δήμου μας είναι η παραβατικότητα των Τσιγγάνων, οι οποίοι από τους 15.000 δημότες που ζουν στο Ζεφύρι εκείνοι καλύπτουν γύρω στους 3500 κατοίκους που όπως και να το κάνουμε δημιουργούν έντονα προβλήματα στη ζωή των δημοτών. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τους νεαρούς Τσιγγάνους, οι οποίοι προκαλούν συνεχώς με τη συμπεριφορά τους εντάσεις και ίντριγγες.
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι ότι κάποια στιγμή είχε προγραμματιστεί να σκεπαστεί το ρέμα της Εσχατιάς, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Ζεφυρίου-Μενιδίου κι ενώ ήταν ένα μέρος της φύσης τώρα έχει γίνει σκουπιδότοπος από τους Τσιγγάνους, θυμίζοντας έντονα μια τριτοκοσμική χώρα. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή το έργο θα προχωρήσει και για να είμαι ειλικρινής ήδη έχουν έρθει μηχανικοί και μετράνε. Ελπίζουμε να υλοποιηθεί άμεσα!
-Ερ: Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το κράτος;
-Απ: Ναι είναι έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι..
Ένα επιπλέον πρόβλημα που όμως έπρεπε να διευθετηθεί από εμάς ήταν το τελευταίο κομμάτι που μπήκε στο σχέδιο το 1986. Πρόκειται για το κομμάτι της λίμνης που κατοικείται στο 99% από Τσιγγάνους. Το κομμάτι αυτό δεν είχε αποχέτευση και δημιουργούσε έντονα προβλήματα αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε πλημμυρίσει. Ουσιαστικά σε αυτό ευθύνονται οι προηγούμενες Κυβερνήσεις που το είχαν παραμερίσει. Εμείς μόλις αναλάβαμε δώσαμε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία και ετοίμασαν δύο μελέτες. Μέχρι στιγμής το 50% της ασφαλτοδρόμισης έχει ολοκληρωθεί,αν και δεν το λένε, και τώρα τελειώνει και ο κάθετος δρόμος, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί στο 90%. Έχουν ολοκληρωθεί τα πεζοδρόμια, τα κράσπεδα, ο αγωγός και έχει απομείνει η άσφαλτος. Είναι, όμως δυστυχώς, μια περιοχή Τσιγγανοκρατούμενη.
-Ερ: Φημολογείται ότι στην περιοχή γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και οι περισσότεροι Τσιγγάνοι, ακόμη και μικρά παιδιά έχουν στην κατοχή τους όπλα. Πως το αντιμετωπίζετε αυτό;
-Απ: Ναρκωτικά δεν υπάρχουν στο Ζεφύρι! Παρότι έχουν στους γύρω δήμους, στο Ζεφύρι δεν υπάρχουν΄και το δηλώνω κατηγορηματικά. Ανεβαίνοντας το δρόμο της Παναγίας της Γρηγορούσας βλέπεις τους ναρκομανείς που περνάνε γιατί κατεβαίνουν στον Προαστιακό στα Λιόσια, ώστε να πάνε στην Αυλίζα στο Μενίδι, για να αγοράσουν τη δόση τους. Η Αυλίζα είναι πολύ κοντά με την περιοχή μας και είναι λογικό να εμπλέκεται και το όνομά μας σε όλο αυτό.
Επίσης, και για το φονικό που έγινε στα δικαστήρια πάλι το Ζεφύρι κατηγορήθηκε ενώ στην πραγματικότητα συνέβη στο Μενίδι, σε σημείο που συνορεύει με το Ζεφύρι. Η εκπομπή του Α. Σρόιτερ έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή και έδειχνε τα σπίτια των Τσιγγάνων, του Μουκά, του Κύτσα τα οποία είναι ακριβώς 30 μέτρα μετά το Ζεφύρι, αλλά βέβαια όταν είναι στην αυλή σου επηρεάζει κι εσένα.
Όσον αφορά το θέμα της οπλοκατοχής και το πως αντιμετωπίζεται από εμάς αυτή η κατάσταση, θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουν γίνει από τις Αρχές πολλές επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, χωρίς να το γνωρίζει ο κόσμος. Συγκεκριμένα, δύο φορές την εβδομάδα έκαναν έφοδο με εισαγγελέα και σκυλιά. Θεωρώ ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί.
-Ερ: Πόσο επηρέασε την κοινωνία του Ζεφυρίου το φονικό που διεξήχθη στα δικαστήρια;
-Απ: Σε πολύ μεγάλο βαθμό ! Ο πατέρας Κίτσας καταγόταν από το Ζεφύρι και το θέμα πήρε τέτοια διάσταση που δημιούργησε ένταση και κατέστησε δύσκολη τη συνύπαρξη Τσιγγάνων και δημοτών στον ίδιο τόπο. Είναι κάτι που τάραξε τα νερά της κοινωνίας μας καθώς οι δημότες τρομοκρατήθηκαν και γενικότερα εισήχθη ο φόβος στις ζωές των ανθρώπων.
-Ερ: Σας έχει βοηθήσει καθόλου το Κράτος να αντιμετωπίσετε τη φυλή των Τσιγγάνων; Πως θεωρείτε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό;
-Απ: Σε γενικές γραμμές το Κράτος έχει κάνει πολλά αλλά όχι σε σωστή βάση. Εγώ έχω διαφορετική αντίληψη στο θέμα. Πιστεύω ότι τον Τσιγγάνο πρέπει να τον αποδεχτεί η κοινωνία και να τον αντιμετωπίζει σαν Έλληνα πολίτη. Να έχει το ΙΚΑ του, να πληρώνει τους φόρους του και να μη ζει παράνομα και μες στην παραβατικότητα.
Η παραβατικότητα είναι τρομερά αυξημένη. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα έκλεψαν το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και το χάλκινο μνημείο που είναι αφιερωμένο στην Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτό το έκαναν οι Τσιγγάνοι και για μένα ήταν σοβαρό πλήγμα. Λυπήθηκα βαθιά !
-Ερ: Πως είναι δυνατόν να γίνει η ενσωμάτωση όταν το κράτος δεν μπορεί να σταματήσει την παραβατικότητα;
-Απ: Δυστυχώς, εδώ έγιναν μεγάλα σφάλματα από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, ώστε ένα κομμάτι της περιοχής έχει γκετοποιηθεί.
-Ερ: Υπάρχουν στο δήμο επιτροπές αλληλεγγύης, που να βοηθούν τους άστεγους, τους άπορους και γενικά τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού;
-Απ: Επειδή εγώ έχω αναλάβει την κοινωνική πολιτική θέλω να σας ενημερώσω ότι εμείς βοηθάμε τον κόσμο αθόρυβα, χωρίς να βγαίνουμε στα κανάλια και γενικότερα να αυτοπροβαλόμαστε. Προτιμούμε διακριτικά να κάνουμε το έργο μας.
Φέτος τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, βοηθήσαμε χρηματικά περίπου 2,000 ανθρώπους με 40 ευρώ κατά άτομο εκτός από τη συλλογή τροφίμων, πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει κανένας δήμος. Και όλο αυτό έγινε γιατί δε θέλουμε να προσβάλουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ούτε να τους κάνουμε να νιώσουν άβολα.
Στεναχωριέμαι σε μεγάλο βαθμό βλέποντας κόσμο να πηγαίνει να παίρνει τις σακούλες που προσέφεραν οι αντιδήμαρχοι στους δρόμους. Όλοι οι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια. Δεν μπορείς να τους προσβάλλεις!
Πως μπορείς να κάνεις κοινωνικό παντοπωλείο και να κάνεις εγκαίνια;Δηλαδή λες, “Εδώ είμαι φτωχοί μου, ελάτε !”. Μου φαίνεται παράλογο και μου αποδεικνύει ότι στην τελική το κάνεις για το θεαθήναι.
Και φυσικά ο κόσμος που δεν γνωρίζει το έργο μας, μας κατηγορεί ότι δεν κάνουμε τίποτα. Όμως εμάς δεν μας επηρεάζει αυτό γιατί ξέρουμε ότι κάνουμε κοινωνικό έργο. Και το έργο μας γίνεται πηγαίνοντας στα σπίτια των πολιτών, στους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους και και στους οποίου πηγαίνουμε τα μακαρόνια, το ρύζι και ο,τι έχουν ανάγκη.
-Ερ: Τα χρήματα που ισχυρίζεστε ότι μοιράσατε φαίνονται πουθενά; Είναι κάπου καταγεγραμμένα τα ονόματα όσων βοηθήσατε;
-Απ: Φυσικά, όλα έγιναν με νόμιμες διαδικασίες, μέσα από επίτροπο και με ένταλμα προπληρωμής.
-Ερ: Ολοκληρώνοντας, θέλετε να μας πείτε ποιο είναι το πολιτικό σας πλάνο;
-Απ:Έχουμε φτάσει σε ένα ώριμο επίπεδο και φέτος θα λειτουργήσουν στο Ζεφύρι δημοτικά ιατρεία, τα οποία θα βοηθούν τους ανασφάλιστους. Θα έχουμε, επίσης, κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο. Τέλος, σημαντικός στόχος, που ευελπιστούμε να επιτευχθεί, είναι η λειτουργία ενός κοινωνικού φροντιστηρίου όπου 2 ώρες την ημέρα οι καθηγητές του δήμου θα βοηθούν τα παιδιά, από κάθε τάξη, να καλύψουν τα κενά τους και να διαβάζουν τα μαθήματα της επόμενης ημέρας.
Σύμφωνα με το νέο Καλλικρατικό δήμο το Ζεφύρι υπάγεται μαζί με τα Λιόσια και τη Χασιά στο δήμο Φυλής. Αποτελείται από 15,000 κατοίκους και παρότι είναι ένας δήμος αρκετά μικρός σε έκταση, αφού καλύπτει μόλις 1,650 μέτρα, από τη μία άκρη στην άλλη, ωστόσο φαίνεται να έχει αρκετά καλές υποδομές, καθώς κοσμείται από καινούρια σχολεία, πλατείες και παιδικές χαρές.