Δεύτερος Έλληνας νεκρός – 32 αγνοούμενοι. Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Το χάος και η απόλυτη σύγχυση ακόμα και γοα τον αριθμό επιβατών στο Norman Atlantic.
Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συνεννοηθούν σχετικά με το πόσοι επέβαιναν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να είναι ασαφής και ο αριθμός των αγνοουμένων. Την ίδια ώρα έχουν αρχίσει να ακούγονται και τα πρώτα σενάρια σχετικά με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο πλοίο. Λέγεται ότι υπάρχουν υπόνοιες για λαθρομετανάστες οι οποίοι πιθανώς να βρίσκονταν στο υπόγειο και να άναψαν οι ίδιοι φωτιά προκειμένου να ζεσταθούν, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για οδηγούς φορτηγών οι οποίοι διανυκτέρευσαν το βράδυ στις καμπίνες των οχημάτων τους.
Οι Ιταλοί θεωρούν ότι στο πλοίο επιβιβάστηκαν 20 άνθρωποι λιγότεροι από αυτούς που έχουν στις σχετικές λίστες οι ελληνικές αρχές, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές το πόσους ψάχνουν. Η RAI μάλιστα, μετέδωσε πριν από λίγο ότι η λίστα των επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή. Το γεγονός αυτό επιτείνει όπως είναι φυσικό την αγωνία και την ανησυχία των ανθρώπων που έχουν οικείους τους στο πλοίο και δεν έχουν ακόμη νέα τους.
Για το λόγο αυτό, με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του ΛΣ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων. Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.
Η ΑΝΕΚ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του “Norman Atlantic”, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους.
Στο μεταξύ το Norman Atlantic βρίσκεται κοντά σε μια βραχονησίδα, έξω από τον Αυλώνα της Αλβανίας, ενώ δίπλα του υπάρχουν τέσσερα ρυμουλκά. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο το πλοίο είναι αξιόπλοο και να αποφασιστεί που θα πάει.
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό η ιταλική δικαιοσύνη άσκησε δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του Νorman Atlantic, Αρτζίλιο Τζακομάτσι με τις εξής κατηγορίες: εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, στους δέκα νεκρούς του Norman Atlantic, περιλαμβάνεται το όνομα ενός δεύτερου Έλληνα όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο σκάφος επέβαιναν 475 άνθρωποι, διασώθηκαν 425, βρέθηκαν δέκα νεκροί ενώ αγνοούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών
“Μας τραβούσαν από τα μαλλιά για να ανέβουν πρώτοι”
«Ήταν μια τραγική εμπειρία. Όταν οι στρατιώτες μας είχαν μαζέψει –τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους- και είχαν παρακαλέσει τους άντρες να κατέβουν από το διάζωμα, ξαφνικά από όλες τις μεριές άρχισαν να σκαρφαλώνουν άντρες, οι οποίοι όταν πλησίασαν κατάλαβα –θα γενικεύσω τώρα- ότι ήταν Άραβες, δεν ξέρω από ποια χώρα συγκεκριμένα. Μας έσπρωχναν και μας τραβούσαν από τις κουκούλες και από τα μαλλιά. Εμένα συγκεκριμένα, με έσπρωξαν δύο – τρεις φορές και γλίστρησα πάνω στο κατάστρωμα, για να περάσουν αυτοί πρώτοι. Και τα κατάφεραν…» αναφέρει η σοπράνο, Δήμητρα Θεοδοσίου, περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησε κατά της διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης στο Norman Atlantic.
Η κ. Θεοδοσίου σημείωσε, εκτός των άλλων, ότι στο πλοίο δεν χτύπησε ποτέ συναγερμός. «Εγώ το κατάλαβα από τον καπνό που μπήκε στην καμπίνα μου. Κανένας δεν ειδοποίησε κανέναν επιβάτη» πρόσθεσε.
«Έσπαγαν τα σχοινιά με τα οποία προσπαθούσαμε να δεθούμε για να ανεβούμε στην ανεμόσκαλα» αναφέρει πατέρας δύο παιδιών, που προσπαθούσε να βοηθήσει τα παιδιά του να δεθούν με τα σχοινιά των διασωστών προκειμένου να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο πλοίο.
“Μας έβγαζαν τα σωσίβια και τα έδιναν στους Ιταλούς”
Συγκλονίζει η μαρτυρία μίας γυναίκας που διασώθηκε από το φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic, η οποία υποστηρίζει ότι οι Ιταλοί έδιναν προτεραιότητα στους συμπατριώτες τους και έβγαζαν από τους Έλληνες τα σωσίβια.
«Με βάλανε στο σωσίβιο και δεν με ανέβαζαν επάνω, μου έβγαλαν το σωσίβιο και το έβαλαν στους δικούς τους. Ένας Ιταλός μου πέταξε το σωσίβιο, έβαλε τον δικό του και τον ανέβασε επάνω και εμείς ψυχορραγούσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Όλοι σκεφτήκαμε να πέσουμε στη θάλασσα με το φόβο ότι θα καούμε”
Εμφανώς ταλαιπωρημένος ένας νεαρός γιατρός, διασωθείς από το μοιραίο Norman Atlantic, περιγράφει την κατάσταση που επικράτησε στο πλοίο αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο γκαράζ.
«Βρήκαμε καταφύγιο για τέσσερις ώρες στην γέφυρα. Μετά αναγκαστήκαμε να φύγουμε γιατί και εκεί έφτασαν οι φλόγες. Βάρκες δεν είδαμε να πέφτουν, ούτε να οργανώνεται κάτι άμεσα», και πρόσθεσε «συντονισμός δεν υπήρχε, όμως επειδή ξέρω Ιταλικά, άκουγα τον καπετάνιο και το πλήρωμα να ζητούν άμεσα την αποστολή σωστικών συνεργείων».
Ταξίδευε στην Ιταλία με τελικό προορισμό το Δουβλίνο, όπου και εργάζεται.”
Οι πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ ήταν ότι είχαν βγει σώοι και αβλαβείς από το πλοίο ο Παναγιώτης Κουμουκέλης από την Αμαλιάδα με τη σύζυγό του Βαρβάρα Λέφα, ο Χάρης Λυκοτόμαρος επίσης από την Αμαλιάδα, ο Θανάσης Φερμαντζής από τη Ροβιάτα, η Ρεγγίνα Θεοφίλη από την Αμαλιάδα με το Βρετανό σύζυγό της και ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος από την Αμαλιάδα που ήταν λοστρόμος στο πλοίο. Μέχρι χθες το βράδυ ωστόσο δεν υπήρχε καμία πληροφορία για τον Μάριο Θεοδωρόπουλο που κατάγεται από την Παλαιοβαρβάσαινα και διαμένει με την οικογένειά του στην Πάτρα.
Ο Θανάσης Φερμαντζής ήταν από τους πρώτους που βγήκαν από το φλεγόμενο πλοίο και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην Ιταλία απ’ όπου αναμένεται να επιστρέψει αεροπορικώς.
Προχθές το βράδυ βγήκε σώα και η Βαρβάρα Λέφα, ενώ χθες το πρωί διασώθηκαν και η Ρεγγίνα Θεοφίλη που κατάγεται από την Αμαλιάδα με τον σύζυγό της Βρετανό αθλητή της υπερπήδησης εμποδίων Nick Channing- Williams. Από τους τελευταίους που βγήκαν από το πλοίο χθες το μεσημέρι ήταν ο Χάρης Λυκοτόμαρος, ο Παναγιώτης Κουμουκέλης και ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες όλοι ήταν καλά στην υγεία τους και επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Χθες το βράδυ έφθασαν στην Ηγουμενίτσα η Βαρβάρα Λέφα με το σύζυγό της Παναγιώτη Κουμουκέλη και σήμερα γύρω στις 4 τα ξημερώματα αναμένονταν στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο Minoan Lines.
«Να μην ζήσει κανείς αυτό που ζήσαμε…»
Η μαρτυρία της Βαρβάρας Λέφα, που γλίτωσε πραγματικά στο παρά πέντε τη ζωή της και μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς», είναι συγκλονιστική: «Γλιτώσαμε από την κόλαση…» ήταν τα πρώτα της λόγια και περιγράφει τις αντίξοες συνθήκες επάνω στο πλοίο όσο ανέμεναν την διάσωσή τους, ενώ κάνει αναφορά για τραγικές ελλείψεις και παραλείψεις:
«Ήταν η ώρα 5:30 το πρωί όταν ακούσαμε φωνές από τη διπλανή καμπίνα. Μέχρι τότε δεν είχε γίνει καμία ανακοίνωση. Η σειρήνα χτύπησε στις 5:40, όταν είχε φουντώσει το μισό πλοίο και καιγόταν το δάπεδο. Ανεβήκαμε τρέχοντας στο deck που ήταν η ρεσεψιόν και κυριολεκτικά άνοιγε το πάτωμα και έβγαζε φωτιές, καιγόντουσαν τα πόδια μας. Αμέσως μετά ανεβήκαμε στη γέφυρα . Μόνοι μας ψάχναμε να βρούμε σωσίβια , δεν υπήρχαν βάρκες, κόπηκε το ρεύμα, δεν υπήρχε νερό στις μάνικες…
Ο αέρας ήταν στα 10 μποφόρ και έβρεχε ασταμάτητα. Εγώ βράχηκα και στέγνωσα πέντε φορές. Την ώρα που ήμουν στη γέφυρα και είχαν σπάσει τα παράθυρα για κλάσματα δευτερολέπτου γλίτωσα από το νερό που έριχναν τα πυροσβεστικά. Αναπνεύσαμε ατελείωτο δηλητήριο. Και φυσικά δεν ισχύει τίποτα από όσα λένε. Όση ώρα ήμασταν στην κόλαση του φλεγόμενου πλοίου δεν είχαμε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα, ούτε κουβέρτες, ούτε φάρμακα. Εγώ διασώθηκα το βράδυ της Κυριακής με ελικόπτερο και με μετέφεραν στο Minoan Lines. Εκεί πράγματι οι άνθρωποι μας βοήθησαν πάρα πολύ. Το μεσημέρι βγήκε και ο άνδρας μου και ευτυχώς επιστρέφουμε. Να μην το ζήσει κανείς αυτό που ζήσαμε…».
Η Βαρβάρα Λέφα ταξίδευε με τον άνδρα της που είναι οδηγός νταλίκας εταιρείας από τη Ζάκυνθο. Οδηγοί νταλίκας είναι και ο Χάρης Λυκοτόμαρος και ο Θανάσης Φερμαντζής.
Προσεύχονταν και περίμεναν…
Την ώρα που οι Ηλείοι έδιναν μάχη για να διασωθούν, οι οικογένειές τους βίωναν τη δική τους αγωνία, κρεμασμένοι πάνω από ένα τηλέφωνο για να μάθουν κάποιο νέο.
Συγκλονιστική είναι η μητέρα του Παναγιώτη Κουμουκέλη η κα Μαρία Ζέμπερη η οποία μιλώντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ανέφερε ότι πληροφορήθηκε ότι ο γιος και η νύφη της ήταν επάνω στο πλοίο το βράδυ της Κυριακής από Αθηναϊκό κανάλι.
Από εκείνη την ώρα δεν σταμάτησε να προσεύχεται, όπως εξομολογείται: «Δεν περιγράφεται αυτό που βίωσα μέχρι να μάθω ότι βγήκαν ζωντανοί από το πλοίο. Δεν ήξερα ότι ταξίδευε ο γιος μου λόγω Χριστουγέννων και το έμαθα από Αθηναϊκό κανάλι το βράδυ της Κυριακής. Όλη τη νύχτα ήμουν στην τηλεόραση γιατί δεν με ενημέρωνε κανείς. Ούτε από την εταιρεία ούτε από πουθενά και δεν λειτουργούσαν ούτε τα κινητά τηλέφωνα. Έκλαιγα για τους άλλους ανθρώπους και μετά έκλαιγα γι’ αυτό που συνέβη στην οικογένειά μου και προσευχόμουν. Μακάρι να γυρίσουν όλοι στα σπίτια τους».
Μεγάλη αγωνία βίωσε και ο θείος του Παναγιώτη, ο κ. Παρασκευάς Κουμουκέλης από τα Σαβάλια, ο οποίος μας περιγράφει: «Ψαχνόμαστε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν υπήρχαν κινητά, δεν υπήρχε επικοινωνία με κανέναν. Για όλους αγωνιούσαμε. Να μην ξανατύχει σε κανέναν τέτοιο πράγμα».
Και οι συγγενείς των άλλων διασωθέντων βίωσαν πολύ δύσκολες στιγμές και χθες προσπαθούσαν να συνέλθουν, ενώ η αγωνία τους θα πάρει τέλος όταν αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Καταγγελία – “Μου είπαν ότι ο γιος μου διασώθηκε, αλλά δεν ξέρω που βρίσκεται”
Την αγανάκτησή της εκφράζει η μητέρα ενός μέλους του πληρώματος του πλοίου Norman Atlantic, η οποία, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, καταγγέλλει ότι, ενώ την έχουν ενημερώσει ότι ο γιος της έχει διασωθεί, ωστόσο δεν γνωρίζει που βρίσκεται.