Πενήντα πυρηνικές βόμβες, οι οποίες βρίσκονται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ, γίνονται το «όπλο» στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κρατάει ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και επαναφέρει τα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία, την ώρα που ο Ερντογάν βρυχάται και υποστηρίζει ότι θα ανταποκριθεί επιθετικά στις δυτικές προσπάθειες απομόνωσης της Τουρκίας.
Σε αυτό το σημείο, η είδηση ότι υπάρχουν πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ επί τουρκικού εδάφους, προσθέτει μία ακόμη σημαντική παράμετρο στις εξελίξεις και η μεταφορά αυτών τους περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Υπολογίζεται ότι περίπου 50 πυρηνικές βόμβες τύπου B61, που βρίσκονται αποθηκευμένες σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Τουρκία, θα γίνουν το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, μετά την τουρκική επίθεση στη Συρία.
Οι πυρηνικές βόμβες που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, περιπλέκουν τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον και δημιουργεί κωλύματα στο πώς θα αντιδράσει στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, παρόλο που αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ουσιαστικά δώσει το «πράσινο φως».
Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξέταζαν τα σχέδια για τη μετακίνηση των βόμβων, σύμφωνα με τους New York Times. Στην έκθεση αναφέρθηκε ένας ανώτερος αξιωματούχος λέγοντας ότι οι βόμβες έχουν γίνει «όμηροι» του Ερντογάν, και η μεταφορά τους από το Ιντσιρλίκ θα αποτελέσει τον de facto τερματισμό της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας, ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα.
Τα σχέδια για να απομακρυνθούν οι βόμβες έχουν εξεταστεί πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν τέθηκαν σε εφαρμογή. Η παρουσία τους στην Τουρκία και σε άλλες 4 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ αποτελεί κοινό μυστικό. Αποτελούν «κειμήλιο» του Ψυχρού Πολέμου και δεν έχουν επιχειρησιακή χρησιμότητα σε ένα πολεμικό σχέδιο, αναφέρει ο Guardian.
«Δεν χρειάζεται να συμφωνήσει η Τουρκία προκειμένου οι ΗΠΑ να απομακρύνουν τις βόμβες. Μπορούν να το κάνουν μονομερώς και πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να το κάνουν αμέσως», δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury. «Αν ανησυχούν ότι αυτό θα είναι κατά κάποιο τρόπο το τελευταίο καρφί στο φέρετρο, είναι κάπως ανόητο, γιατί το φέρετρο είναι πλέον καρφωμένο και κλεισμένο ερμητικά. Η σχέση αυτή (σ.σ. ΗΠΑ-Τουρκίας) είναι σε απόλυτη ελεύθερη πτώση», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο Βάιπιν Νάρανγκ, ειδικός επί ζητημάτων πυρηνικών όπλων και πολιτικός επιστήμονας στο MIT προειδοποίησε ότι η μεταφορά των βομβών δεν είναι απλή υπόθεση. «Η απομάκρυνσή τους υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς περιλαμβάνει την αφαίρεση 50 πυρηνικών όπλων, μετακίνησή τους στη στρατιωτική βάση και μεταφορά τους μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου. Θα είναι ευάλωτες σε ατυχήματα, κλοπή ή και επίθεση», τόνισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.