«New Deal» Γαλλίας και Γερμανίας για καταπολέμηση ανεργίας

Σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας στους νέους, η οποία έχει ξεπεράσει το 50% σε αρκετές χώρες, που θα συμπεριλαμβάνει πίστωση έναντι δημιουργίας θέσεων εργασίας για εταιρείες, με την ονομασία «New Deal για την Ευρώπη», θα ανακοινώσουν Γαλλία και Γερμανία σύμφωνα με δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο, τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρωτοβουλία προνοεί ότι δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν ως δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση εκπαίδευσης, κατάρτισης και θέσεων εργασίας για νέους ανθρώπους, σύμφωνα με τη γερμανική καθημερινή εφημερίδα «Rheinische Post».

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο Παρίσι στις 28 Μαΐου από το Γάλλο Υπουργό Εργασίας Μισέλ Σαπάν, τη Γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν και μια ομάδα επιχειρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές και διοργανωτές της εκδήλωσης που δεν κατονομάζει.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί μπορεί να παραστούν επίσης στην εκδήλωση, η οποία θα διοργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το γερμανο-αμερικανό επενδυτή και φιλάνθρωπο Νίκολας Μπέργκρουν.

Το «New Deal», το οποίο ονομάζεται έτσι από το σχέδιο ανάκαμψης από τη Μεγάλη Ύφεση του Προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούζβελτ, έρχεται εν μέσω φόβων για μια χαμένη γενιά εργαζομένων, κυρίως στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου σχεδόν δύο στους τρεις νέους είναι άνεργοι.

Στην Ευρώπη διεξάγεται έντονη δημόσια συζήτηση μεταξύ της σκληρής λιτότητας που προωθεί η Γερμανία και άλλες χώρες για μείωση των τεράστιων ευρωπαϊκών χρεών και των προτάσεων για προγράμματα τόνωσης που θα αναζωογονούσαν τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά θα πρόσθεταν στα δημόσια ελλείμματα.

Το νέο σχέδιο οικοδομεί πάνω σε μια πρωτοβουλία της ΕΕ της τάξης των €6 δισ. για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Αυτά τα χρήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για να συγκεντρωθούν δάνεια 10 φορές πιο ψηλά, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Θα μπορούσε πιθανόν να δημιουργηθεί μία σύνδεση μεταξύ των όρων πίστωσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιριών κατάρτισης» από εταιρείες που λαμβάνουν τα δάνεια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer σύμφωνα με την εφημερίδα.  νέφερε επίσης ότι το διττό σύστημα της Γερμανίας που προβλέπει παράλληλη εκπαίδευση και καταρτισμό κατά τη διάρκεια εργασίας (on the job training) θα μπορούσε να εισαχθεί στη Νότιο Ευρώπη και το πρόγραμμα ανταλλαγής Εράσμους να διευρυνθεί, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει και καταρτισμό που δεν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, προστίθεται.