Ίσως η Κύπρος αποδειχθεί ο «δεύτερος πιο αδύναμος κρίκος μετά την Ελλάδα». Η επισήμανση αυτή γίνεται σε έκθεση της Merrill Lynch. Προστίθεται ότι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας είναι οι μακρύτερες που έχουν γίνει, και δηλώνεται απαισιοδοξία για το αν τελικά υπάρξει σύντομα κατάληξη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η συμφωνία δεν θα επιτευχτεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2013.
Οι συνέπειες από το κυπριακό πρόβλημα, εκτιμά ο χρηματοπιστωτικός Οίκος, θα είναι για την Ευρωζώνη πολύ σημαντικές, αντιστρόφως ανάλογες της μικρής έκτασης της Κύπρου, η οποία είναι η τρίτη μικρότερη χώρα μετά τη Μάλτα και την Εσθονία. Αν, μάλιστα, επισημαίνεται, τεθεί θέμα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, «αυτό θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες για την Ευρώπη και θα προκαλούσε ανησυχία στις αγορές». Ενώ ένα ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, θα σήμαινε ότι «η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μοναδική».
Σε βάθος ανάλυση των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι η δυναμική του χρέους θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο , καθώς τα ποσά που χρειάζεται η Κύπρος αυξάνονται συνεχώς. Εκτός αυτού, το κράτος ενδεχομένως να χρειαστεί να ενισχύσει περισσότερο τις τράπεζες αν ζητήσουν επίσημη βοήθεια. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους θα μειωθούν με απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από το 2014, αναφέρεται στην έκθεση της Merrill Lynch.
Η ανεύρεση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι το πλέον θετικό. Τα έσοδα υπολογίζονται στα 2,2- 3,1 δισεκατομμύρια ετησίως, σε 10 χρόνια.