“Man Of The Year” τιμής ένεκεν στο Γλαύκο Κληρίδη

Το βραβείο «Man of the Year» απέμεινε ο Νίκος Αναστασιάδης, Τιμής Ένεκεν, στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος απεβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 95 ετών. Το βραβείο παρέλαβε η θυγατέρα του Καίτη.

Απονέμοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτό απονέμεται «στον άνθρωπο που με το πέρασμά του από τη ζωή άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία της Κύπρου, αλλά και στη δική μου ζωή και σταδιοδρομία».

Πρόσθεσε ότι «τιμάται η αφοσίωσή του και η υπηρεσία του προς τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, καθώς και ο αγώνας του κατά του ναζισμού και των κατακτητών της ιδιαίτερης πατρίδας του».

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας ηγέτης που πέρασε τα στενά σύνορα της χώρας μας, ήταν ένας οραματιστής της οικουμένης, ενώ για την Κύπρο και για εμάς που σήμερα τον τιμούμε, ήταν ο πολιτικός πατέρας που εμπέδωσε τη δημοκρατία και τη διαλεκτική πολιτική συμπεριφορά και καλλιέργησε την εθνική συμφιλίωση».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κάτω από τις δραματικές συνθήκες της τραγωδίας του 1974, παρέλαβε ένα χάος και διχόνοια και παρέδωσε ένα κράτος και ενότητα και παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια, πέτυχε με τη σύνεση, τη διορατικότητα και την πολιτική επιδεξιότητά του να εντάξει ολόκληρη την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλλιέργησε το έδαφος για την καλύτερη δυνατή επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η κορυφαία προσφορά του προς την πατρίδα, συνίσταται στην παρακαταθήκη της συνεννόησης, του διαλόγου και της συμφιλίωσης, που μας άφησε. Αυτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας».

«Με αυτήν θα πετύχουμε την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, θα αναπτυχθούμε και θα προοδεύσουμε για το καλό του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «παραδίδοντας το πολύτιμο αυτό βραβείο στην αγαπημένη του θυγατέρα και αγαπημένη μας Καίτη», είπε πως «θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε γιατί μας δίδαξε πως πολιτική και μικροψυχία δεν συμβαδίζουν και πως η αυτοκριτική και η αυτογνωσία αποτελούν αρετή».

Περαιτέρω, ανέφερε, πως «τον ευχαριστούμε γιατί μας έμαθε πως το πολιτικό ήθος δεν υπηρετείται από ευτελή κίνητρα, πως το πολιτικό όραμα μετατρέπεται σε εφιάλτη αν στερείται του πραγματισμού, πως τα μικρά και μεγάλα προβλήματα μιας χώρας δεν έχουν κομματικό χρώμα».

Πάνω απ’ όλα, όμως, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τον ευγνωμονούμε γιατί μας δίδαξε πως σε κρίσιμες ώρες η αγάπη του ηγέτη προς την πατρίδα δεν υπηρετείται δια της ρητορείας των μεγάλων λόγων, αλλά δια της τόλμης και της αποφασιστικότητας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του έναντι της πατρίδας, προσπερνώντας το όποιο πολιτικό κόστος».

«Τον ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξε ό,τι και ο Πλάτωνας, πριν από είκοσι τρεις και πλέον αιώνες: Πως ‘μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων, τιμιώτερον εστίν η πατρίς…’, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Απευθυνόμενος στη θυγατέρα του μετά θάνατον τιμώμενου, Καίτη Κληρίδη, είπε ότι «παραδίδοντάς σου αυτό το βραβείο, εκφράζουμε τις μέγιστες ευχαριστίες μας προς ένα ηγέτη που ευτύχησες να έχεις πατέρα και εμείς πολύτιμο δάσκαλό μας».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η Καίτη Κληρίδου ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τη μεγάλη τιμή να απονέμουν Τιμής Ένεκεν το βραβείο στον πατέρα της και είπε ότι αν ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν εν ζωή θα ήθελε να συγχαρεί όλους τους κυρίους που απέσπασαν βραβεία ο κάθε ένας στη δική του κατηγορία. «Να συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθειά μας, να συνεχίσουμε να περπατούμε και θα τα καταφέρουμε», είπε.

Στην κατηγορία «Ηθοποιός της Χρονιάς» το βραβείο απέσπασε ο Ανδρέας Γεωργίου, στην κατηγορία «Αθλητής της Χρονιάς» ο Ευτύχιος Έλληνας, στην κατηγορία «Επιστήμονας της Χρονιάς» ο Ανδρέας Ευσταθίου, στην κατηγορία «Τέχνη και Πολιτισμός» ο Γιώργος Θεοφάνους στην κατηγορία «Επιχειρηματίας – Επιχείρηση» ο Λύσανδρος Ιωάννου, στην κατηγορία «Μanager της Χρονιάς» ο Μάκης Κεραυνός.
Johnnie Walker, Man Of The Year, επιλέγηκε από το κοινό ο Ευτύχιος Έλληνας.