Για τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν τα σχολεία λόγω του «κοκτέιλ» ιώσεων, αλλά και την τρέχουσα μετάλλαξη του κορωνοϊού, μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Αρχικά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, μιλώνστα στην «Ανοιχτή Επικοινωνία» του OPEN, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ανισότητες που δημιούργησε η πρόσβαση στο διαδίκτυο όταν έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα που έχουν τα παιδιά αν δεν είναι στο σχολείο και απομονώνονται: «Πιστεύω ότι τα σχολεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά με μία ισχυρή σύσταση και έτσι μια θερμή ενθάρυνση για χρήση προστατευτικών μέτρων».
Μάλιστα, έδωσε ως παράδειγμα και αυτό της Βοστώνης όπου τα σχολεία πριν την έναρξη των μαθημάτων έστειλαν email στους γονείς όπου τους γνωστοποιούσαν ότι τα παιδιά πριν έρθουν στο σχολείο θα πρέπει να κάνουν τέστ κορωνοϊού και γρίπης και επιπλέον τους προέτρεπε να έχουν μαζί τους μάσκες αλλιώς θα τους παρέχει το σχολείο.
«Θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί και θα υπάρχει έλλειψη»
«Είναι δύσκολο να πει κάποιος γονείς που εργάζεται “θα κρατήσω το παιδί στο σπίτι”, διότι λόγω των ισώσεων έχουν αποδυναμωθεί και οι άλλοι που βοηθούν την οικογένεια πχ. θείοι. Εκείνο που φοβάμαι είναι ότι εκτός από τους γονείς και τα παιδιά που θα νοσήσουν από οποιοδήποτε αναπνευστικό πρόβλημα, θα νοσήσουν και οι εκπαιδευτικοί και θα έχουμε σύντομα πρόβλημα για το ποιος θα αντιμετωπίσει την έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία», πρόσθεσε.
«Πολλά παιδιά θα νοσήσουν, αλλά ελάχιστα σοβαρά»
«Είναι μεγάλο το πρόβλημα, όντως πρέπει να έχουμε ψυχραιμία καθώς τα πιο πολλά παιδιά θα νοσήσουν και θα επανέλθουν, αλλά υπάρχουν και τα ελάχιστα παιδιά που θα νοσήσουν σοβαρά», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το αν η τρέχουσα μετάλλαξη είναι πιο ήπια, ανέφερε: «Αναλογικά είναι πιο ήπια μετάλλαξη. Δηλαδή αν έχουμε 100 παιδιά με κορωνοϊό του τύπου που είχαμε με τη “Δέλτα” ή και 100 παιδιά και 100 ενήλικες με την «Όμικρον», θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστούν θεραπεία συγκριτικά με την “Όμικρον”».
«60% περισσότερο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη»
«Όμως η καινούργια μετάλλαξη της Όμικρον που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αμερική, η «Κράκεν», είναι πάρα πολύ μεταδοτική, 60% περισσότερο μεταδοτική από την προηγούμενη. Άρα στο σύνολο του τεράστιο αριθμού ανθρώπων που θα νοσήσουν, κάποιοι θα είναι πολύ σοβαρά», τόνισε η Αθηνά Λινού.
Όσον αφορά στο αν υπάρχει ανοσία σε όσους νόσησαν ή εμβολιάστηκαν, υπογράμμισε: «Το τελευταίο στέλεχος διαφεύγει της ανοσίας, ξανακολλάνε και οι εμβολιασμένοι και αυτοί που νόσησαν. Ξανακολλάνε πιο ήπια, όμως υπάρχει μια μελέτη που δείχνει ότι το long covid είναι πολύ πιο συχνό σε αυτούς που έχουν νοσήσει πάνω από μία φορά», κατέληξε.
«Μεγάλη πίεση στις παιδιατρικές κλινικές -Μόλις 18 κλίνες για παιδιά στην Περιφέρεια»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «έκρουσε» το καμπανάκι για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΜΕΘ Παιδιατρικών στην Περιφέρεια.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση στις παιδιατρικές κλινικές. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παιδιατρικών στην Περιφέρεια. Εκεί μόνο 18 κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν για παιδιά σε τρία νοσοκομεία. Στο Ηράκλειο, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη στο Ιπποκράτειο. Η Βόρειος Ελλάδα έχει μόνο 8 κλίνες και υπάρχουν πολλές αεροδιακομιδές προς την Αθήνα. Στην Αττική η πληρότητα είναι στο 50%, καθώς είναι τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας», ανέφερε.