Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο ο νομπελίστας Joseph E. Stiglitz προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο, “Το τίμημα της ανισότητας” που αναλύει την καταστροφική επίδραση της ανισότητας στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, της δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της οικονομίας.
Επιπλέον ο Stiglitz εξετάζει πώς συγκεκριμένες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, μαζί με την παγκοσμιοποίηση,
συνέβαλαν στη διόγκωσή της.
«Η ανισότητα των εισοδημάτων στον δυτικό κόσμο έχει γιγαντωθεί. Το 1% του πληθυσμού απολάμβανε το 65% της αύξησης των εισοδημάτων. Το ΑΕΠ των χωρών αυξανόταν, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι έβλεπαν τα εισοδήματά τους σταθερά ή να μειώνονται. Μια τέτοια ανισότητα, όμως, δεν είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη» αναφέρει.
Σε κάποιο σημείο ο συγγραφέας κατηγορεί τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ότι στο όνομα του ΔΝΤ επιβάλλου τις δικές τους σκληρές αποφάσεις.
“Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες -και πιο πρόσφατα ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες- που είναι χρεωμένες και πρέπει να προσφύγουν στο ΔΝΤ, οι επιπτώσεις έχουν αποδειχθεί σοβαρές.
Συχνά τα υπουργεία Οικονομικών χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να επιβάλουν τις απόψεις τους, έτσι ώστε να υιοθετήσουν τα θεσμικά μέτρα, καθώς και τα ρυθμιστικά και μακροοικονομικά πλαίσια που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του 1%.
Ακόμη και η Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διάσωση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011, υποχρεώθηκε να περάσει νόμους που δεν επηρεάζουν μόνο τον προϋπολογισμό αλλά και την υγεία, τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης των
εργατικών σωματείων και τον κατώτατο μισθό» γράφει ο . Stiglitz αναφερόμενος στην Ελλάδα.