Invest Cyprus ενώπιον της Ερευνητικής: Βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας με τα χέρια μας
Η Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις, συνέχισε σήμερα με δύο ακροάσεις με τις οποίες ολοκληρώνει το έργο της και αναμένεται η κατάθεση του πορίσματος μέχρι και τις 7 Ιουνίου.
Πρώτος κατέθεσε ο Δημήτρης Δημητριάδης εκ μέρους του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Δημητριάδης. Πρόκειται για το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας του πρώην υπουργού μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, όπου σύμφωνα με το ενδιάμεσο πόρισμα της επιτροπής κατά τη διάρκεια της θητείας του εγκρίθηκαν από το Υπουργικό περίπου 137 πολιτογραφήσεις από το οικογενειακό του δικηγορικό γραφείο, ενώ συνολικά το γραφείο καταχώρησε περίπου 300 αιτήσεις πολιτογράφησης από το 2014 μέχρι το 2020.
Η εξήγηση του μεγάλου αριθού πολιτογραφήεων που δόθηκε είναι ότι ως δικηγορικό γραφείο έχουν μεγάλο πελατολόγιο στην Κίνα από όπου προέρχεται το 78% των αιτήσεων που κατέθεσαν, ενώ η χρέωση ανά πελάτη σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη έφτανε κατά μέσο όρο τις 15.000 με 18.000 χιλιάδες ευρώ.
Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα κατά πόσον υπήρχε σύγκρουση συμφέροντος από την παρουσία του αδελφού του στο υπουργικό, υποστήριξε πως ο Μάριος Δημητριάδης δεν ήταν μέτοχος στο Δικηγορικό, και πως κατά τη διάρκεια της θητείας του εγκρίθηκαν 71 αιτήσεις πολιτογραφήσεων και όχι 137. Ενώ διέψευσε κατηγορηματικά πως υπήρξε οποιαδήποτε εύνοια είτε από τον Μάριο Δημητριάδη ή άλλο πολιτικό σε υποθέσεις πολιτογραφήσεων του Δικηγορικού τους Γραφείου.
«Βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας με τα χέρια μας», δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Μιχάλης Μιχαήλ αναφερόμενος στις κακές πρακτικές που παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
Με τον κ. Μιχαήλ, η Ερευνητική Επιτροπή ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των ακροάσεων και αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να παραδώσει το τελικό της πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα.
Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Μιχαήλ είπε πως, πέραν από τις διαφημίσεις με τα εθνικά σύμβολα από παρόχους στο πλαίσιο της προώθησης του προγράμματος, τα δύο βασικά προβλήματα του ΚΕΠ ήταν η απουσία ενός ενισχυμένου ελέγχου δέουσας επιμέλειας (enhanced due diligence), ο περιορισμός των ερευνών σε ένα απλό πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου και ότι δεν γινόταν εκ των υστέρων έλεγχος (follow up) των προσώπων που λάμβαναν την κυπριακή υπηκοότητα.
«Το πρόγραμμα έδωσε πάρα πολλές λύσεις ειδικά το 2013 με την οικονομική κρίση, με τον τρόπο που αυξήθηκαν τα ΜΕΔ, κυρίως στην οικοδομική βιομηχανία. Ήταν μια ανάσα, δημιούργησε θέσεις εργασίας και φρέσκο χρήματα στην αγορά. Είχε πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Αν μέναμε στη σωστή διαχείριση του προγράμματος πιστεύω και με τις συνθήκες που ζούμε σήμερα θα ήταν ακόμη ένα μεγάλο εργαλείο για την οικονομία», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ απαντώντας στις ερωτήσεις, για να προσθέσει πως «κάποιοι το οικειοποιήθηκαν και έκαναν ό,τι ήθελαν».
Λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τέλεια προγράμματα, αλλά προγράμματα που εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο θεσπίζονται, ο κ. Μιχαήλ πρόσθεσε πως «εάν το πρόγραμμα παρέμεινε με τον τρόπο που εμείς θεωρούσαμε ότι έπρεπε να συνεχίσει θεωρούμε ότι θα ήταν μεγάλη ανάσα για τον τόπο μας σήμερα».
«Δυστυχώς, ως συνήθως παρεισφρέουν όλα τα υπόλοιπα… για να βγάλουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας», είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μιχαήλ υπενθύμισε ότι ο προκάτοχός του, νυν Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είχε αποστείλει τον Σεπτέμβριο του 2017 επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για λήψη διορθωτικών μέτρων ειδικά για το θέμα των διαφημίσεων από παρόχους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τον Ιανουάριο του 2018 Κώδικας Συμπεριφοράς και η δημιουργία της επιτροπής που θα τον παρακολουθούσε.
«Ήταν έναν από τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε. Δηλαδή μόλις κατέβεις από το αεροπλάνο να βλέπεις ταμπέλα ‘πάρτε διαβατήριο με τόσα να ταξιδεύετε παντού’ και ούτω καθεξής», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ.
Πάντως, η Δήμητρα Καλογήρου σε αυτό το σημείο παρατήρησε ότι η Κύπρος είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην Κομισιόν από το 2014 ότι η Κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε σε οποιαδήποτε διαφημιστική εκστρατεία του ΚΕΠ, αλλά οι προωθήσεις του προγράμματος είχαν συνεχιστεί μέχρι το 2018.
Απαντώντας, ο κ. Μιχαήλ είπε πως το πρόγραμμα ήταν σε ισχύ «οπόταν εμείς δεν είχαμε λόγο να μην προωθούμε αυτό το εργαλείο, το οποίο με παραδοχή όλων βοήθησε τα μέγιστα την κυπριακή οικονομία, ανεξάρτητα εάν κάποιοι το οικειοποιήθηκαν και έκαναν ό,τι έκαναν».
Ερωτηθείς για το 12ο “Global residence and citizenship conference” στο Ντουμπάι, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως είχε κληθεί εκ μέρους του Invest Cyprus σε μια συζήτηση (panel discussion), όπου εξήγησε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.
«Εγώ δεν μιλούσα σχεδόν καθόλου για το επενδυτικό πρόγραμμα», είπε, προσθέτοντας ότι αν και το ΚΕΠ ήταν ένα από τα εργαλεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις «δεν είχαμε λόγο σαν Invest Cyprus να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα καθότι υπήρχαν όλοι οι άλλοι πάροχοι» οι οποίοι είχαν αναλάβει την προώθησή του.
Σε ερώτηση ποιοι παρευρέθηκαν ο κ. Μιχαήλ είπε πως τα ονόματα είναι γνωστά και σημείωσε ότι πέραν του ιδίου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο επιχειρηματίας Μελής Σιακόλας και ο αντιπρόσωπος του γραφείου Henley στην Κύπρο.
Ερωτηθείς αν συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Μιχαήλ απάντησε αρνητικά.
Έξαλλου, σε ερώτηση αν ως Πρόεδρος του Invest Cyprus και ως πρώην συνέταιρος στον ελεγκτικό οίκο ΚPMG θεωρεί πως είχε σύγκρουση συμφέροντος, ο κ. Μιχαήλ είπε πως δεν θεωρεί πως υπήρξε σύγκρουση συμφέροντος αφού ο Invest Cyprus δεν είχε κανένα εκτελεστικό ρόλο σε σχέση με το ΚΕΠ.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού, ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι ο ΚΟΠΕ λειτουργεί ως κεντρικός φορέας πληροφόρησης επενδυτών και σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με όλους τους φορείς του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο για την προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων για εγκατάσταση στη χώρα μας, την προώθηση της χώρας ως διεθνούς κέντρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την οικονομία.
Παράλληλα, ο Οργανισμός αναπτύσσει και εφαρμόζει Εθνική Στρατηγική Προώθησης, Ενθάρρυνσης και Προσέλκυσης επενδύσεων και ξένης επιχειρηματικής δράσης και μεριμνά και συντονίζει τη θετική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, ενώ παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε υφιστάμενους και δυνητικούς ξένους επενδυτές, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις, διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες στην Κύπρο και το εξωτερικό και πραγματοποιεί στοχευμένες επαφές με ξένες επιχειρήσεις, με στόχο την προσέλκυσή τους στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε στην ερευνητική επιτροπή ότι από τον Ιανουάριο του 2018 και εντεύθεν ο ΚΟΠΕ δεν διοργάνωσε συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ωστόσο στελέχη του κατόπιν πρόσκλησης από άλλους διοργανωτές, συμμετείχαν σε περιορισμένο αριθμό τέτοιων εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας ενώπιον διεθνών ακροατηρίων τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.
Υπενθύμισε ότι κατόπιν εισήγησης του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΠΕ προς τα αρμόδια υπουργεία τον Σεπτέμβριο του 2017, συστάθηκε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου, ενώ υιοθετήθηκε σχετικός Κώδικας Συμπεριφοράς. Βάσει της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του ΚΟΠΕ συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής, η οποία αξιολογούσε όλες τις αιτήσεις για εγγραφή στο Μητρώο Παρόχων και ήλεγχε τις ιστοσελίδες και το προωθητικό υλικό τους αναφορικά με το κατά πόσο συνάδει με τις αρχές του Κώδικα. Της εν λόγω Επιτροπής προήδρευε το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τον Αύγουστο του 2020 και ακολούθως το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του ΚΟΠΕ σημείωσε ότι το ΚΕΠ συνέβαλε στην προσπάθεια της χώρας μας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης, λειτουργώντας ως ένα σημαντικό εργαλείο αναθέρμανσης της οικοδομικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μιχαήλ αναγνώρισε ότι υπήρξαν κακές πρακτικές προώθησης και φαινόμενα εκμετάλλευσης του προγράμματος, σημειώνοντας ότι δεν είχαν ανατεθεί από την πολιτεία στον ΚΟΠΕ οποιεσδήποτε εξουσίες που να του επιτρέπουν να πράξει κάτι ουσιαστικό, αφού το πρόγραμμα τύγχανε χειρισμού από τα δύο αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.