Handelsblatt: Δοκιμασία οι ευρωεκλογές για Σαμαρά – Τσίπρα

Στα τεκταινόμενα της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», υποστηρίζοντας ότι «στην Ελλάδα η ψηφοφορία αφορά κάτι περισσότερο απ’ ότι απλώς την Ευρώπη».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Γκέρτ Χέλερ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν δοκιμασία τόσο για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Υπάρχει ειδική αναφορά στον κ. Τσίπρα και στην έκκλησή του προς τους Έλληνες «να γράψουν ιστορία σ’ αυτές τις εκλογές».

Σύμφωνα με το άρθρο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης υπολογίζει σε μια ξεκάθαρη νίκη στις ευρωεκλογές που θα οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση Σαμαρά και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές – στις οποίες (ο ΣΥΡΙΖΑ) θα κερδίσει.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός τον οποίο ηγείται ο Σαμαράς διαθέτει μία ισχνή πλειοψηφία 152 εδρών στο κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, που επίσης μετέχει στην κυβέρνηση θα πρέπει, βάσει των δημοσκοπήσεων, να υπολογίζει σε βαριές απώλειες στις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχασε τους περισσότερους ψηφοφόρους του, που μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, και στις δημοσκοπήσεις κινείται γύρω στο 5%», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ότι παραμένει ασαφές το κατά πόσο θα υπάρξει ξεκάθαρη νίκη της αντιπολίτευσης, στην οποία ελπίζει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «οι δημοσκόποι αναμένουν μία μάχη σώμα με σώμα. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις προηγείται ελαφρά η ΝΔ, σε άλλες ο ΣΥΡΙΖΑ. Σαμαράς και Τσίπρας δίνουν μάχη για κάθε ψήφο».

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι δεν γίνεται ουσιαστικός λόγος για την Ευρώπη παρότι διεξάγονται ευρωεκλογές και προσθέτει: «Ο Σαμαράς υπόσχεται τη «Νέα Ελλάδα» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να κινδυνεύσουν οι επιτυχίες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, εάν ψηφιστεί η αντιπολίτευση.

Ο Τσίπρας υπόσχεται «άμεσο τερματισμό» του προγράμματος λιτότητας και ζητά διαγραφή χρέους για τη χώρα του. Θα «σκίσει» τις δανειακές συμφωνίες με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες, θα ακυρώσει αναδρομικά τις ιδιωτικοποιήσεις και θα επαναπροσλάβει χιλιάδες απολυμένους του δημόσιου τομέα».