Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την ανοδική τους πορεία, ολοκληρώνοντας ακόμη μια ταραχώδη εβδομάδα συναλλαγών.
Οι επενδυτές κινούνται με βάση τόσο την προοπτική απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αβεβαιότητα σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.
Παρά την ανοδική πορεία, οι τιμές του μαύρου χρυσού βρίσκονται σε τροχιά για τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες σε διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα lockdown της Κίνας που επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τη μείωση της πρπσφοράς καυσίμων από τη Ρωσία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο υποχώρησης. Ορισμένα κράτη της ΕΕ δήλωσαν ότι το μπλοκ ίσως πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της απαγόρευσης στο ρωσικό πετρέλαιο εάν η Ουγγαρία δεν πεισθεί σε μία συμφωνία για το εμπάργκο. Οι αρχές του Πεκίνου διέψευσαν τις φήμες ότι η πρωτεύουσα θα μπει σε lockdown, την ώρα που παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στη Σανγκάη.
Το πετρέλαιο αυξήθηκε πάνω από 40% φέτος καθώς οι οικονομίες διεθνώς ανακάμπτουν από την πανδημία, αν και η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν συμβάλει στην αστάθεια των συναλλαγών από τα τέλη Φεβρουαρίου.
«Αυξάνεται ο κίνδυνος ότι το αργό Brent θα δοκιμάσει και πάλι τα 116 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Τζέφρι Χάλεϊ, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Oanda Asia Pacific Pte. «Η πίεση στην προσφορά και στα προϊόντα ντίζελ παγκοσμίως είναι ακόμη ένας παράγοντας που ενισχύει την άνοδο».
Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουνίου αυξήθηκε 1,6% στα 107,80 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μειώθηκαν κατά 1,8% αυτή την εβδομάδα. Το Brent για παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο 1,8% στα 109,38 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.
Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 50% φέτος, παρά το γεγονός ότι πολλοί αγοραστές αποφεύγουν τις εισαγωγές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.