Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, John Patrick Hourican, ανέφερε ότι η ανησυχία της Τράπεζας Κύπρου παραμένει πως τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα έχουν ήδη καθυστερήσει, κάτι στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί χώροι και η καθυστέρηση είναι ζημιογόνα, όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου αλλά για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Ο κ. Hourican τόνισε ότι η Τράπεζα Κύπρου παραμένει αφοσιωμένη σε μια συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και στην γενικότερη της υποχρέωση να συμβάλει έμπρακτα στην έξοδο της χώρας από την σημερινή της οικονομική συγκυρία.
Οπως αναφέρει, “μετά από την πρόσφατη διαρροή ιδιωτικής συνομιλίας που είχα με ανώτατα μέλη της διεύθυνσης της τράπεζας, δημιουργήθηκε δυστυχώς μια λανθασμένη εντύπωση πως κατηγόρησα την πολιτική ηγεσία πως εσκεμμένα προστατεύει τους μεγάλους οφειλέτες της τράπεζας”.
“Παρόλο που γενικώς δεν σχολιάζουμε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, θέλω να ξεκαθαρίσω πως μια τέτοια κατηγορία κατά του πολιτικού συστήματος δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πρόθεσή μου και πως τα συγκεκριμένα σχόλια, εκτός των συμφραζομένων της γενικότερης συζήτησης στα πλαίσια της οποίας έγιναν, δίνουν μια εντύπωση η οποία είναι, ενδεχομένως, λανθασμένη. Δεν ήταν πρόθεσή μου να εκτοξεύσω μια τέτοια κατηγορία”, είπε ο κ. Χούρικαν.
Γύρω από το όλο θέμα υπάρχουν πολλές ειλικρινείς ανησυχίες, πρόσθεσε.
Η δική μας ανησυχία, ανέφερε, “ως τράπεζα, παραμένει πως τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα έχουν ήδη καθυστερήσει, κάτι στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί χώροι. Αυτή η καθυστέρηση είναι ζημιογόνα, όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου αλλά για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η αδυναμία μας να λειτουργήσουμε με βάση ένα ξεκάθαρο, γρήγορο και ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί από τους πολιτικούς ηγέτες, προκαλεί καθυστερήσεις στην προσπάθεια όλων μας να αφήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη ολόκληρης της οικονομίας”.
Η Τράπεζα Κύπρου, είπε, “παραμένει αφοσιωμένη σε μια συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και στην γενικότερη της υποχρέωση να συμβάλει έμπρακτα στην έξοδο της χώρας από την σημερινή της οικονομική συγκυρία. Με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην τράπεζα στα τέλη του 2014, θα διαδραματίσουμε υπεύθυνα τον ρόλο μας στην ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου μέσα από την προσεκτική παραχώρηση δανείων και την δίκαιη αντιμετώπιση των αδύναμων ομάδων της κοινωνίας που σήμερα βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια”.
Ο κ. Χούρικαν τόνισε “εκ νέου πως η Τράπεζα Κύπρου δεν θα προχωρήσει σε μαζικές εκποιήσεις των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού”.
Ωστόσο, σημείωσε, “για να λειτουργήσει σωστά ένα τραπεζικό σύστημα και για να εξυπηρετήσει στον μέγιστο βαθμό και με ασφάλεια την οικονομία που στηρίζει, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος και λειτουργικός νομικός μηχανισμός που να προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα ασφάλεια ως προς τις εξασφαλίσεις που έλαβε από δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό το σημείο αφορά ουσιαστικά στους μεγάλους δανειολήπτες”.